Ted Cruz wint Iowa, Donald Trump stort in

De eerste verkiezing ligt eindelijk achter ons: Iowa heeft gestemd en de grote winnaar is … Ted Cruz.

De senator uit Texas — die bekendstaat als echte conservatief — kreeg ongeveer 28 procent van de stemmen. Donald Trump, die volgens de peilingen als favoriet aan de avond begon, moest genoegen nemen met 24 procent, terwijl Marco Rubio derde werd met 23 procent. Mijn voorspelling van gisterochtend zat er dus niet ver naast. Ik dacht dat Rubio’s surge, zijn momentum, hem net langs Trump zouden brengen, maar hij schoot net een beetje tekort.

In Amerika zijn er nu drie verhaal-lijnen wat de Republikeinen betreft:

1. Ted Cruz won. Hij had een geweldige organisatie, heeft meer geld in kas dan welke andere kandidaat ook (misschien zelfs $10 miljoen meer), en overleefde aanvallen van al zijn rivalen. Dat is een ongelooflijke overwinning. Hij is nu echt dé conservatieve kandidaat; de kandidaat die gesteund wordt door de Tea Party en de conservatieve achterban.

Eén van de meeste opvallende aspecten van de verkiezingen is dat er meer kiezers dan ooit waren (hoewel lang niet zoveel als de peilers dachten), maar dat dit niet goed was voor Trump, maar voor Cruz:

2. Donald Trump verloor. Het was een ware nachtmerrie-avond voor Trump. Hij verloor duidelijk van Cruz en moest het zelfs bijna afleggen tegen Rubio. Dat is voor hem een geweldige nederlaag. Als hij vandaag gewonnen had kon hij waarschijnlijk zomaar opstomen naar de ‘titel.’ Deze uitslag verandert alles. Trump zegt immers de hele dag dingen als “ik ben een winnaar, ik verlies niet.” Nou, vanavond dus wel. Zijn overwinning is helemaal niet meer onvermijdelijk. En dat gaat hem problemen opleveren.

Screen Shot 2016-02-02 at 06.15.11

3. Marco Rubio heeft momentum en wordt nu dé kandidaat van het establishment en gematigde conservatieven. Hij heeft zijn rivalen effectief buitenspel gezet (dus: Jeb Bush, Chris Christie en John Kasich). Hij heeft het nu veranderd in een race tussen drie mannen. De rest kan er wel mee ophouden.

Wel moet daarbij worden opgemerkt dat hij uiteindelijk gewoon derde is geworden. Amerikanen hebben daar over het algemeen niet al te veel ontzag voor (hoewel de media wel hun best doen om zijn uitslag keihard te promoten).

Kortom, Cruz is de grote winnaar van de avond, Trump de grote verliezer, en Rubio heeft het beter gedaan dan de meeste mensen dachten, waardoor hij er een race tussen drie mannen van gemaakt heeft. We kunnen nog veel meer vuurwerk verwachten in New Hampshire en daarna in South Carolina!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Krijgsman

  Bij Trump speelt hetzelfde mechanisme als bij Wilders: er zijn veel boze burgers die in peilingen zeggen op deze populisten te zullen stemmen maar bij verkiezingen blijven ze thuis.

 2. Krijgsman

  Overigens, instorten is ook wel erg sterk gezegd. Je kunt ook zeggen dat Trump relatief hoog scoorde in deze christelijke agrarische staat.

 3. Bromsnor

  Trump heeft niet slecht gedaan in Iowa. Hij is net achter Cruz geeindigt.

  Eerst stond Trump ver achter Cruz in de peilingen. Op een gegeven moment stond hij voor op Cruz in de peilingen en nu is hij net achter Cruz geeindigt als tweede.

  Gezien het karakter van Iowa (met veel christelijke conservatieve stemmers) heeft Trump het dus niet slecht gedaan. Daarbij heeft Cruz een veel betere organisatie in Iowa als Trump.

  Trump is niet links of rechts maar in de eerste plaats een anti-establishment kandidaat die “cross-over appeal” heeft en belangrijke onderwerpen op de agenda heeft gezet. Hij zal het daarom ook veel beter doen tegen Hillary als Cruz.

  Een nadeel voor Trump is dat de media (zowel links als rechts) zijn bloed wel kunnen drinken en Trump daardoor dagelijkse word gedemoniseerd in de media. Zijn woorden worden verdraait en vaak uit de context gehaald om hem zwart te maken.

  Dat zal zeker invloed hebben bij sommige kiezers die hun mening door de media laten bepalen en alles geloven wat ze in de media lezen over Trump

  1. Jan

   In de polls scoort Trump juist het slechtst van alle kandidaten tegen Clinton. Ik denk dat de democraten juist hopen op winst voor Trump. Dat lijkt hun enige mogelijkheid om in het Witte Huis te komen. Trump is de enige kandidaat die landelijk nog meer weerstand oproept dan Clinton.

   Het lijkt me in het voordeel van Trump dat het bij de republikeinen nu een driestrijd wordt. Een tweestrijd had ik hem niet zien winnen, daarvoor is de weerstand tegen hem te groot. Nu lijkt Trump toch een goede kans te maken.

   1. Krijgsman

    Trump is inderdaad de droomtegenkandidaat voor Hillary. Ik denk dat de Democraten ook vurig hopen op zijn tegenkandidatuur. Cruz is overigens ook prima, Rubio is voor Hillary lastiger.

   2. Bromsnor

    In hoeverre kan je polls vertrouwen? Dit zitten er vaak naast.

    Juist Trump scoort goed bij de middenmoot. Dat zal Cruz nooit lukken. Zoals al gezegd heeft Trump het nadeel dat de media (zowel links als rechts) zijn bloed wel kunnen drinken en hem dagelijks demoniseren.

    Bij de nu volgende verkiezingen zal blijken hoe sterk Trump werkelijk is in deze staten.

 4. Anna

  “Cruz geweldige organisatie heeft meer geld in kas dan welke andere kandidaat”.Dus in de VS wint de man/vrouw met het hoogste vermogen. Wel zo democratisch.

 5. Ni28

  Ik geloof niet dat Trump ingestort is met 7 kiesmannen tegen de acht van Cruz.

 6. Ni28

  Opvallend is het gebruik van achternaam en voornaam van de kandidaten. Je merkt gelijk wie favoriet is bij de schrijver/reageerder.

 7. Bart

  Het was geheel te verwachten dat Cruz hier zou winnen dankzij de grote evangelische gemeenschap die er in Iowa is. Dus om te zeggen dat hij ingestort is dat is onzin.
  En wat betreft de droom kandidaat Clinton, de kans dat ze zal worden aangeklaagd op korte termijn word met de dag groter.

  1. Krijgsman

   De FBI heeft al aangegeven dat Clinton niets strafbaars deed en dat het onderzoek gericht was op de beveiliging van servers etc.
   Tegenstanders van Clinton hopen vurig dat ze haar met die e-mail affaire ten val kunnen brengen. Dat kunnen ze echter vergeten.

   1. Bromsnor

    Hillary is nu bij zoveel schandalen betrokken dat het vertrouwen in haar sterk is gedaald.

    Het “server” schandaal is groot uitgevoerd door de FBI en zal zeker gevolgen hebben. Het onderzoek door de FBI duurt nog steeds voort en iedere keer weer blijkt dat Hillary Clinton gelogen heeft.

    Als het tot een aanklacht komt is het afgelopen met de verkiezing van Hillary.

    http://nypost.com/2016/01/24/hillarys-team-copied-intel-off-top-secret-server-to-email/

    1. Krijgsman

     Bromsnor houdt de moed er in.

   2. The Oracle

    JA BESTE krijgsman

    als Hilary sigaartje, op Tv trots zit te vertellen dat ze isis , Al quayda op hebben gericht , gesponsord , en bewapend
    dat tevens osama Bin laden gewoon voor de CIA heeft gewerkt ,

    dan is dat een reden om daar op te stemmen

    trots op je, whahahahaha NOT

    Ben jij vroeger heel hard gevallen op een betontegel in de speeltuin , en hebben ze het onderzoek in het ziekenhuis toen gelijk gestopt, omdat ze geen hersens konden vinden, maar het een zaagselschudding bleek te zijn ??

    GROETJES

   3. Bart

    Grapjas, de FBI heeft naar buiten gebracht dat er 22 emails waren die boven top secret geclassificeerd zijn. De FBI wil dat ze aangeklaagd wordt, maar het is nu aan de DOJ omdat ook daadwerkelijk te doen. Als een normale burger iets dergelijks op zijn kerfstok zou hebben zou deze al lang opgepakt een aangeklaagd zijn. #HillaryforPrison2016

    1. Krijgsman

     Heeft Bart een bron waaruit blijkt dat de FBI aandringt op strafvervolging van Hillary?

 8. The Oracle

  och , KIJK ER NOU EENS GEWOON DOORHEEN !!
  ook hier bij deze verkiezing hebben de Welkom welkom roepers
  zich 1 x verzameld !
  dus onze kerk , huggie figuren en pamperaars zijn allemaal op komen dagen
  want hij zei iets over de islam , en dat mag niet !!

  Trump voor president en de reactie van onze hersenloze krijgsman ??
  net als altijd gewoon je reet mee afvegen !!
  daar heeft onze geert het al gedaan, als zijn buurvrouw met een papagaai op haar schouders een lekker band heeft !

  GEERT GEDAAN !

  groetjes

 9. M. Brandenburg

  Michael, Michael, Michael….

  Trump stort in serieus??? Trump kwam als tweede binnen, Cruze heeft in zijn achterland het geweldige aantal van 8 gedelegeerden gewonnen….. Hoeveel heeft de ingestorte Trumpe?? Nou die heeft het miezerige aantal van 7 gedelegeerde gewonnen, maar wacht dat is er maar een minder dan Cruz, terwijl Cruz in Cruz country was. Daar waar Cruz de meeste kans had om te winnen haalde hij nog geen 5000 stemmen meer dan Trump… En dan moeten de vele staten waar Cruz geen voet aan de grond heeft nog komen. Dat Trump gebaseerd op zijn achtergrond en en de samenstelling van de staat een voordeel zou hebben was bekend. Maar je maakt je compleet belachelijk als je Trump omschrijft als ingestort, en deze uiteindelijk maar één gedelegeerde minder heeft dan de favoriet voor de overwinning. Kijkend naar de cijfers heeft Trump het geweldig gedaan. HIj heeft namelijk veel religieuze conservatieve theapartiers die blind werden toegeschreven aan Cruz gewoon binnengehaald. Dit toont aan dat Cruz geen gewonnen race loopt, nee verre van..

  1. Jan

   Natuurlijk heeft Cruz geen gewonnen race. Trump is en blijft topfavoriet. Maar deze nederlaag was toch verassend en onverwacht. in de polls stond Trump gemiddeld 5 procent voor op Cruz in Iowa en hij verliest nu met 4 procent. In de meeste andere staten is zijn voorsprong veel ruimer, maar het is interessant te zien wat er gaat gebeuren met de kiezers van de kandidaten die ongetwijfeld binnenkort gaan afhaken. Wanneer die vooral naar Cruz en Rubio gaan, kan het toch nog spannend worden. De volgende verkiezingen in New Hampshire lijken ruim voor Trump te zijn, maar daarna wordt het wellicht toch spannend.

   1. M. Brandenburg

    De polls gaven inderdaad een meerderheid aan, echter er werd van te voren aangeven dat Trump het nog heel moeilijk zou krijgen juist omdat Cruz een thuiswedstrijd speelde. Men verwachte ondanks de polls, een verschrikkelijke nederlaag, helaas voor hen is dat niet gebeurd, Trump kwam een paar stemmen te kort, en heeft nu maar een gedelegeerde minder dan Cruz, en dat is heel veel meer dan men vooraf verwacht had. Een symbolische overwinning, waarbij het verlies stiekem is gevierd bij Trump, omdat hij veel meer binnen heeft gehaald dan de insiders dachten.

    1. V.K.

     -Ha ha, verslagen door de polls, om maar niet te speken van de morele overwinnaar.
     -Wanneer de PvdA verliest wordt er gefeest omdat zij boven verwachting goed gescoord hebben.
     -Wanneer de PVV zetelwinst boekt is zij de grote verliezer omdat het aantal gewonnen zetels bij lange na niet de gepeilde hoeveelheid is.

     -En ach, je moet iemand ook z’n pyrrusoverwinning gunnen. 🙂

  2. toetssteen

   @Brandenburg
   In domineeland deed Trump het uitermate goed. Ik had vaagjes gehoopt dat hij zou hebben gewonnen, maar in Iowa is men helaas nog conservatiever dan ik meende.
   Sanders en Clinton is stuiver opgooien en na tig keer heeft Clinton gewonnen en hebben ze evenveel kiesmannen, dus skip that.

   Ik snap trouwens niet dat we hier zoveel aandacht aan besteden. Me dunkt dat de politiek net over de grenzen van het kikkerland toch boeiender zou moeten zijn.
   Haalt schouders op, dit soort marginaal blabla leidt aangenaam af van de toch wel amusante ontwikkelingen inzake het associatieverdrag waar nu ineens een oprukkende groep voor zou zijn. Niet waar, maar ja de aarzelaars zijn lekker opgeteld bij het ja kamp.

 10. DeKadt

  “Trump stort in”? Is het werkelijk? “Trump stort in”? Hahaha. Nou, dan hebben we duidelijk naar verschillende uitzendingen gekeken. Ik volgde de Iowa caucus ruim twee weken via CNN, FOX, ABC, NBC en nog wat blogs en sites. Je kan veel zeggen maar “stort in”? Sorry, maar da’s echt flauwekul.

  Trump is gewoon op de meent geklopt door die truuk van Cruz inzake dat bericht rondom Ben Carson, waarin het bericht op verkiezingsdag werd rondgeslingerd dat Carson er uit stapte en men Carson stemmers adviseerde op Cruz te stemmen! Dat was de switch die veel stemmers naar Carson bracht en de boel omdraaide. Daarnaast had de super religieuze Cruz een legertje medewerkers op de grond aan het werk. Trump niet. Iowa is een piepkleine staat qua populatie en niet echt relevant, ondanks wat men er altijd over brult. Het enigste bijzondere aan Iowa is dat het de eerste staat is in de verkiezingen. Meer niet.

  Geen probleem echter. Cruz maakt geen kans in het verdere verloop. Ondanks al het opgeklopte hopsasa in de media om het allemaal spannend te houden gaat Trump deze voorverkiezing voor de Republikeinen dik winnen. Die andere kandidaten gaan een voor een neer. Let op mijn woorden, Trump is net aan het warmdraaien. Die man gaat nu gas geven en dan blaast die de concurrenten weg. Maar ja, da’s niet zo spannend he.

  Ik ben echter heel benieuwd hoe Clinton zich de juristen en de FBI van het lijf weet te houden inzake haar eigen problemen. Donkere wolken pakken samen…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.