Het klassiek-liberalisme is terug in de politiek: VNL wil referendum over EU-lidmaatschap

De dames en heren van VNL zijn goed bezig.

Op deze plek heb ik VNL (VoorNederland) — de partij van Joram van Klaveren, Louis Bontes en Laurence Stassen — al vaker de hemel in geprezen. Niet zo gek, want als er één partij is in het parlement die het klassiek-liberalisme serieus neemt dan is het VNL. De VVD pretendeert nog altijd liberaal te zijn, maar geen mens die daar nog intrapt: Rutte heeft zijn club verandert in een PvdA light. En dat is nog positief gesteld ook; ik zou je niet tegenspreken als je de VVD de blauwe versie van de SP noemt.

Dat is doodzonde, maar gelukkig hebben klassiek-liberalen tegenwoordig een andere partij waar ze zich thuis kunnen voelen: VNL. Zie hier het laatste voorstel van deze vooruitstrevende partij:

[Vrijdag diende] de Tweede Kamerfractie van VNL een initiatiefwetsvoorstel in om een referendum te houden over het Nederlandse lidmaatschap van de EU.

“De EU verkeert in een existentiële crisis: het asielvraagstuk, enorme verdeeldheid over de koers en de mogelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk raken het fundament van de EU. De Nederlandse bevolking moet zich daarom, in navolging van de Britten, kunnen uitspreken over het lidmaatschap van de Unie”, aldus Kamerlid Van Klaveren.

De vraag naar het draagvlak voor de Unie is een terugkerend thema. VNL wil middels het referendum democratische helderheid verschaffen en de politiek bewegen haar beleid af te stemmen op de uitkomst van het referendum.

Natuurlijk zal de rest van de Tweede Kamer daar vrijwel zeker niet aan willen, maar laat ze dat maar publiekelijk zeggen. Laat VVD, PvdA, D66 en al die andere eurofiele clubs maar hardop zeggen dat ze a) de kiezer niet vertrouwen en b) de EU ten koste van alles door onze strot willen duwen. Daar wordt het alleen maar duidelijker door waar die partijen werkelijk voor staan, en wiens belangen ze echt dienen. Hint: niet die van jou en mij.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Wachteres

  http://www.bbc.com/news/uk-politics-18519395

  EU should ‘undermine national homogeneity’ says UN migration chief

  The EU should “do its best to undermine” the “homogeneity” of its member states, the UN’s special representative for migration has said.

  Peter Sutherland told peers the future prosperity of many EU states depended on them becoming multicultural.

  He also suggested the UK government’s immigration policy had no basis in international law.

  He was being quizzed by the Lords EU home affairs sub-committee which is investigating global migration.

  Mr Sutherland, who is non-executive chairman of Goldman Sachs International and a former chairman of oil giant BP, heads the Global Forum on Migration and Development , which brings together representatives of 160 nations to share policy ideas.

  He told the House of Lords committee migration was a “crucial dynamic for economic growth” in some EU nations “however difficult it may be to explain this to the citizens of those states”.

  Voor wie het nog niet geloofde: Dit is precies waar de EU mee bezig is:

  “De nationale homogeniteit ondermijnen”en “immigratie is cruciaal voor de economische groei”.

  We geloven toch niet echt dat zij niet in staat is om de grenzen te sluiten?

  Vandaar: uit de EU!

  1. cmsuijkerbuijk

   @Wachteres
   Je schrijft “We geloven toch niet echt dat zij niet in staat is om de grenzen te sluiten?”
   N.m.m. is het geen kwestie van “in staat zijn tot”, maar veeleer een kwestie van “willen”!

   1. Wachteres

    @Sb, die conclusie kun je uit mijn opmerking ook trekken:

    Als de EU wel in staat is om de grenzen te sluiten, maar zij doet het niet, dan wil zij dus niet.

    Zo simpel ligt het. ik ben het dus roerend met je eens.

 2. Bes Tolen

  Een referendum over al dan niet EU lijkt me onverstandig omdat je dan waarschijnlijk voorgoed vast zit aan de EU. De EU moet haar eigen dood sterven doordat haar fouten hard worden afgestraft. Duidelijk moet worden dat de EU een foute organisatie is. Wat helpt zijn overal goed geleide, groter wordende harde, duidelijke politieke anti-partijen en organisaties, voor de TV sterk debatterende discussanten e.d. Het komende referendum over Oekraïne is effectief als een meerderheid nee zal stemmen en dan bij voldoende opkomst. Het is dan een afgang voor de EU maar ook voor regeringen individuele landen waaronder in het bijzonder de VS. Daarmee wordt ook indirect geknaagd aan het verderfelijke financiele beleid van de FED en vervolgens aan dat van de volgers lakeien, de ECB en de regeringen van diverse Europese landen. Dat dan meer algemeen afbreuk wordt gedaan aan de agressieve politiek van de VS, en dus inclusief die van haar lakeien in het westen, als nee wordt gestemd, zal duidelijk zijn. Maar daar komt Europa juist wel mee vooruit. Het belang van Oekraine is maar ondergeschikt. In ieder geval wordt de agressieve Amerikaanse politiek met Hillary Clinton als president voortgezet en dat biedt steeds ellende. Europa moet zich onafhankelijkheid verwerven ten opzichte van de FED en zich niet meer laten leiden door de agressieve Amerikaanse politiek. Europa heeft een heel eigen politiek programma nodig, gebaseerd in de eerste plaats op de belangen van Europeanen. En dan zich ook niet meer laten leiden door die van de godsdiensten en ideologieen.

 3. nick

  Wanneer je weet dat de regering en andere aanhangsels, zoals foute burgemeesters van verschillende gemeentes hun uiterste best doen om de verkiezing van 6 April te saboteren, dan snap je ook heel goed hoe de vork werkelijk in de steel zit.

  Forum voor Democratie heeft daarom minister Plasterk van Binnenlandse Zaken voor de rechter gedaagd. Wij eisen voldoende stembureaus voor het referendum op 6 april: in alle gemeenten! Nu zijn er meer dan honderd (!) gemeenten waar aanzienlijk minder stembureaus gepland staan – tot wel 70% minder dan normaal. Wij vinden dit onaanvaardbaar. Alleen al vanwege ouderen, minder-validen en mensen in dorpen op het platteland.

  Neem de gemeente Son en Breugel: het aantal stembureaus is daar teruggebracht van de reguliere tien naar… drie! Een daling van 70%. We hebben mensen gesproken die meerdere kilometers te voet moeten afleggen om überhaupt te kunnen stemmen.

  Forum voor Democratie heeft daarom ook de gemeente Son en Breugel gedagvaard in Kort Geding.
  Het Kort Geding tegen Minister Plasterk dient op vrijdag 4 maart in Den Haag. Het Kort Geding tegen Son en Breugel is op maandag 7 maart in Den Bosch.
  De Rechtbank Den Haag doet op 11 maart uitspraak. De dagvaarding is terug te lezen op de website:

  http://forumvoordemocratie.nl/forum-start-kort-geding-tegen-plasterk/

 4. cmsuijkerbuijk

  Ik kan me levendig voorstellen, hoe de mensen in de bezette landen, tussen 1939 – 1945 zaten te hunkeren naar hun bevrijding en de explosie van vreugde en blijdschap, toen de gehate Duitsers en hun collaborateurs waren verdreven en voor een groot gedeelte berecht!
  Diezelfde hunkering naar het weer vrij zijn en los van een ondemocratisch, misdadig, constant de eigen regels overtredende moloch, merk ik nu bij mijzelf!

 5. nick

  Kijk hier even terug naar Buitenhof afgelopen zondag!
  Griezel Rob Riemen was weer lekker bezig. Als je hem gehoord hebt ben je voorgoed om. Nooit meer van dit soort malloten.
  Ik zat met plaatsvervangende schaamte over zoveel linkse kots! Bewonder Thierry Baudet, dat hij überhaupt met de man in gesprek wilde en nog meer om zijn beschaafde houding en dat hij overduidelijk ver boven deze engerd stond!

  ‘Rob Riemen vervulde vandaag echt een glansrol in Buitenhof als demoniserings-priester van de Linkse Kerk.
  ”En dan nog een beetje pseudo intellectueel sputteren om zichzelf autoriteit te geven.”
  ‘We hebben daar mogen aanschouwen dat de intellectuele en morele leidraad van de oude elite totaal failliet is’
  ‘Als dit het niveau is van de ja zeggers wordt het 100% nee.’
  ‘De dedain van die ‘gelijkhebbende elite’ wordt uiteindelijk hun strop.’

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/03/wie_is_de_mof.html#comments

 6. nick

  Er wordt van alles gelogen over het associatieverdrag waarover u op 6 april mag stemmen.
  Dat kan makkelijk, want het is een juridische en dus niet eenvoudig te doorgronden tekst. Het zou, volgens D66 dan ook geen goed idee zijn om er een referendum over te houden, want de mensen snappen er toch niets van. Maar als ‘de mensen’ er niets van snappen, dan zullen ‘de politici’ er ook wel niets van snappen..

  Joost Niemöller heeft de moeite genomen het hele verdrag door te pluizen en ontdekte dat het precies andersom is dan men u wil laten geloven.

  Hier de vijf grootste LEUGENS over het associatieverdrag met Oekraïne.:

  1.
  Het verdrag gaat niet over samenwerking met de NAVO.
  2.
  Het is alleen een handelsverdrag.
  3.
  Het verdrag gaat niet over een EU lidmaatschap.
  4.
  Met het verdrag kan de corruptie in Oekraïne bestreden worden.
  5.
  Het associatieverdrag heeft niets te maken met open grenzen en immigratie.

  Lees hier hoe het wel zit:

  http://joostniemoller.nl/2016/03/vijf-grootste-leugens-associatieverdrag-oekraine-longread/

  1. Wouters

   Hier de vijf grootste LEUGENS over het associatieverdrag met Oekraïne. Debunked.

   1. Het verdrag gaat niet over samenwerking met de NAVO.
   Niemoller zegt zelf: “Strikt genomen is dat juist.” Uh ok. Nou mooi. Klaar.

   2. Het is alleen een handelsverdrag.
   Echt helemaal niemand zegt dat. Niemand. Misschien vind je het stom dat het niet louter een handelsverdrag is, maar er wordt niet over gelogen. Punt.

   3. Het verdrag gaat niet over een EU lidmaatschap.
   Klopt. Niemoller zelf heeft het over een voorportaal van EU-deelname. Dat zou eventueel kunnen, maar dan wil dat zoveel zeggen als: “Als Oekraïne zus en zo doet en dit en dat regelt, dan kan Oekraïne eventueel bij de EU.” Wat is daar mis mee? Het is meer dan duidelijk dat Oekraïne onder de huidige omstandigheden niet bij de EU kan. Maar als Oekraïne haar zaakjes regelt, waarom niet? Voorportaal? Misschien, maar dan wel met strikte eisen. Zie het probleem niet.

   4. Met het verdrag kan de corruptie in Oekraïne bestreden worden.
   Nou ja, met een stapeltje papier an sich valt sowieso weinig echt te bestrijden. Corruptie is een probleem in Oekraïne. Echter wanneer we Oekraïne sturen, opdat ze meer op ons gaan lijken, kan corruptie natuurlijk wel verminderen. De kans is klein dat dit stapeltje papier alle problemen oplost, maar het kan wel degelijk de eerste aanzet zijn richting verbetering. Hoezo is dat een probleem?

   5. Het associatieverdrag heeft niets te maken met open grenzen en immigratie.
   Het verdrag heeft alles te maken nauwere samenwerking. Dat raakt automatisch verkeer van goederen en personen. Tja, intensieve samenwerking met gesloten grenzen is nou eenmaal lastig en duur. Wordt ook niet over gelogen. Het verdrag is kraakhelder.

 7. Wachteres

  Het probleem bij een referendum is, dat het volk al decennia lang wordt voorgelogen door de EU en de regering en dus gehersenspoeld is d.m.v. EU leugens.

  Daar komt men – nu de werkelijkheid zichtbaar wordt – pas langzamerhand achter. maar de ellende moet deel gaan uitmaken van de nabije omgeving, voordat het echt tot veel mensen gaat doordringen.

  Zolang ‘boer zoekt vrouw’ voor velen nog belangrijker is dan zicht hebben op onze vrijheid en onze cultuur die verkwanseld worden door de EU, zal dat ook zo blijven.

  Het is veel gemakkelijker om de leugens te geloven en veel mensen die nu voor de EU gaan stemmen zullen later erg veel spijt krijgen, maar dan is het te laat.

  Wacht nog even met het referendum zou ik zeggen.

 8. ceteris paribus

  Ik las dat mevrouw Wachteres in haar razende paranoia inmiddels meent dat ik in de figuur van ‘triplepundit’. (Leuk gevonden nickname overigens) ook al meepraat op de vieze islamofobe site van E.J. Bron.
  Als ze me een beetje zou begrijpen had ze kunnen weten dat dit niet het geval kan zijn; ik zal mijn handen nooit vuilmaken door mee te praten op deze Stürmer.
  Blijf echter naarstig zoeken naar linksche landverraderlijke intellectuelen op het internet, lieve bange mevrouw, rook ze uit hun holen, bepleit hen de mond te snoeren en maak ze het leven zo zuur mogelijk. Uw wonderlijke variant van democratie verplicht u hiertoe.

  1. Wachteres

   O, en je was natuurlijk ook niet op de site van Joost Niemöller, een tijd geleden.

   Een site die je OOK voortdurend afkamt …. Links en landverraderlijk? ….. JA, SIMON!

   iNTELLECTUEEL? ’t is dat je het zelf zegt ……

   Doet me denken aan onze ‘elite’ die zichzelf ‘elite’ noemt. Tja ….. Als men door een groot deel van het volk niet meer serieus genomen wordt.

   Trouwens, hoe kom je erachter als ‘je je handen niet vuil maakt’?

   Bij mij was het puur toeval. Ik lees lang niet alle reacties, niet aan te beginnen, want de site is blijkbaar voor HEEL VEEL MENSEN de moeite van het lezen en het reageren waard.

   Gelukkig kan ik mijn tijd beter besteden, dan ervoor te zorgen dat jij van verschillende sites verdwijnt.

   De meeste sites nemen dat initiatief zelf wel, blijkbaar willen zij hun handen niet vuil maken aan jouw irritant links geraaskal.

   Zo, nu terug naar het onderwerp. Dat is veel belangrijker dan jouw zielig gedoe.

   1. Nico

    Niemöller? Dat is toch die man die laatst verklaarde de holocaustontkenner David Irving een goede kerel te vinden?

    1. toetssteen

     @Nico
     Niet jokken! Niemöller noemt de man zelf een anti semiet. Niemöller vindt echter dat de man zijn zegje moet kunnen doen en ja inzake ‘men Kampf’ en de auteursrechten zijn er al veel langer vraagtekens in omloop. Mij lijkt het dan ook zeer terecht dat zulks besproken moet kunnen worden.

     Uw opmerking dat Niemöller deze Irving een goede kerel vindt is nergens terug te vinden in het artikel.

    2. ceteris paribus

     Ja, Nico, een racist van het zuiverste water.

     http://revu.nl/nu-in-revu/zwarten-hebben-lager-iq-verkrachten-vaker/

     Veel mensen op dit blog zijn reuze van hem gecharmeerd.

     1. vigilante

      zwarten-hebben-lager-iq-verkrachten-vaker

 9. Ad77

  Wederom een goed artikel Michael!

  Het is een verademing dat er inderdaad een echt klassiek liberaal geluid is teruggekeerd in de Nederlandse politiek. Een liberaal geluid waar Thorbecke trots op zou zijn.
  De VVD is op liberaal vlak totaal vervaagd en lijkt steeds meer een SP Light. Als er blauwe tomaten zouden bestaan zou dat een mooi partij symbool zijn geweest. De VVD heeft onder leiding van Rutte en de samenwerking met de PvdA al haar verkiezingsbeloftes overboord gegooid, de PvdA heeft gewoon de leiding in het Kabinet. VNL is het beste alternatief op rechts en ze doen het in de kamer als kleine fractie buitengewoon goed. Helaas heeft de media dit nog steeds te weinig door waardoor deze nieuwe partij thans nog te weinig podium krijgt. Alleen al het partijbeginsel/ programma is voor rechts Nederland om de vingers bij af te likken. Veel programmapunten zijn oa door het cpb doorberekend en is uitvoerbaar. Het verschil met de VVD is dat VNL rechtser is en realistischer dan de PVV. Beter kun je het niet hebben als liberaal of rechtse kiezer.
  Ik neem nog een ander voorbeeld het tv programma oog in oog van de KRO npo 1 van afgelopen november. Daar zag je een echte liberaal Joram van Klaveren die op een zeer professionele manier vragen kon beantwoorden en perfect kon onderbouwen.
  Als er iemand een jong politiek talent is dan is het Van Klaveren wel! En ook Louis Bontes een integere en betrouwbaar Kamerlid Van de oude stempel die zich vastbijt in dossiers, zo zouden alle Kamerleden moeten zijn.
  Ja, ik vind dat deze mannen een voorbeeld zijn zoals het in de politiek zou moeten gaan.
  VNL komt er wel en met een ijzersterke Lijsttrekker zal deze partij de grote verassing gaan worden met de verkiezingen. Ik hoop dat Herman Heinsbroek zich Kandidaat wil stellen om Lijsttrekker te worden.
  Wat mij betreft mag Rita Verdonk weer terugkeren als Minister van Immigratie.
  Kortom dat wij nog veel van VNL zullen horen en dat de partij zal gaan verassen geloof ik meteen.

 10. zomaar

  rede temeer voor de D66 leden , en stemmers om over te gaan stappen .

  kan het zomaar zijn , dat de PVV samen met VNL , na de volgende verkiezingen heel wat in de pap te brokkelen hebben .

 11. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=CgG2Ozvhg_4

  Thierry Baudet: Den Haag saboteert Referendum

  Ach hadden we wat anders verwacht van onze ‘elite’?

  Mocht er een referendum komen voor Nexit, dan verzint zij vast ook wel iets.

  Desnoods geholpen door de EU.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.