Obama bemoeit zich met #Brexit, wil Britten overtuigen om in de EU te blijven

De Amerikaanse president wil dat Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie. 

President Barack Obama gelooft blijkbaar dat het in het belang is van de Verenigde Staten als Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie. Anders zou hij immers geen campagne gaan voeren in Londen om Britse kiezers ervan te overtuigen dat ze voor lidmaatschap moeten stemmen in het referendum dat in juni plaatsvindt.

Barack Obama gaat volgende maand naar Londen om de Britten ervan te overtuigen in de Europese Unie te blijven. Dat meldt de krant The Independent op gezag van bronnen in Downing Street.

De Amerikaanse president opent volgende maand een belangrijke technologiebeurs in Duitsland. Zijn bezoek aan Groot-Brittannië ligt in het verlengde van dat bezoek.

Het zal niemand verbazen dat tegenstanders van het Britse lidmaatschap — oftewel voorstanders van een #Brexit — hier alles behalve blij mee zijn. Steve Baker, Lagerhuislid voor de Conservatieven, reageert:

“Als een Amerikaanse president zich bemoeit met onze constitutionele toekomst, herlees ik altijd de Amerikaanse onafhankelijksverklaring.”

Dat is een behoorlijk harde opmerking, omdat de Amerikanen in dat document afscheid namen van Groot-Brittannië en stelden dat een regering waar mensen niet op mogen stemmen geen macht behoort te hebben. Wat hij dus feitelijk zegt is: dit is aan ons, niet aan jullie, bemoei je met je eigen zaken.

Zijn collega, Peter Bone, denkt daar net zo over:

“Waarom zou president Obama Groot-Brittannië vertellen of we een deel van een Europese superstaat moeten zijn of een onafhankelijke natie. Hij moet zijn commentaar en zijn ideeën voor zichzelf houden.”

Aan de ene kant klopt dat natuurlijk, maar zo werkt het gewoon niet in de politiek. Ieder land wil zijn eigen belangen behartigen. Amerika gelooft dat het beter voor Amerika is als het VK in de EU blijft. De gedachte daarachter is vrijwel zeker dat Amerika een hechte band heeft met Groot-Brittannië, waardoor het ook veel invloed heeft in de EU zelf. Als Groot-Brittannië uit de EU stapt vreest Amerika dat haar eigen invloed minder wordt terwijl met name Duitsland en Frankrijk méér macht krijgen.

Vanuit Obama’s perspectief bekeken is het dus helemaal niet zo vreemd dat hij zich hiermee bemoeit. Laten we niet vergeten dat Europese politici ook regelmatig het één en ander zeggen over Amerikaanse verkiezingen en nee, ook daar is niets mis mee.

Het enige punt is dat dit niet betekent dat Britse kiezers zich hier iets van moeten aantrekken. Zij moeten de belangen van zichzelf en hún land voor ogen houden, niet die van Amerika.

Kortom, voorstanders van een #Brexit (en ik ben ervoor, puur en alleen al omdat ik hoop dat andere landen waaronder Nederland dit voorbeeld zullen volgen) kunnen wel boos worden, maar het slaat nergens op. Het betekent slechts dat ze niet begrijpen hoe de internationale politiek werkt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. halo1

  Laat maar kletsen.. we/ze moeten er juist uit met die (nep)vluchtelingen-chaos (“”daar gaat je rust!””) en 0-rente-chaos(“”Daar gaat je pensioen!””). Het referendum volgende maand kan het beste alsnog hierop geframed worden.. Oekraine interesseert niemand een barst!

  1. cmsuijkerbuijk

   Dat politici van divers pluimage zich met het buitenland bemoeien is nog tot daar aan toe, maar een staatshoofd heeft zich daar geheel buiten te houden en zeker een brulkikker als O’Braakma!

   1. van Urk

    Ach, We hebben Rutte al klaargestoomd om naar Amerika te vliegen om de mensen aldaar te overtuigen vooral niet op Donald Trump te gaan stemmen. Inderdaad, Je vraagt je af waarom de Amerikanen met Europese politiek en standpunten van het Europese volk moeten bemoeien.

    1. Anna

     van Urk. Europa vol met oorlogtuig want de Amerikaanse wapenindustrie moet floreren. Europa vol met schaliegas omdat de Amerikanen het vanwege de enorme schade aan het milieu zelf niet willen. Europa opzadelen met TTIP om de hele Europese economie in handen te krijgen.Machtbeluste Amerikanen die de macht bezetten in de EU.Onnozelaars die Europeanen

   2. ceteris paribus

    Het is wel ironisch als een aanhanger van Trump Obama een brulkikker noemt.

    1. cmsuijkerbuijk

     @CP
     Ik weet niet of je het doorhebt, maar in verkiezingstijd zijn alle politici brulkikkers. Het is wel ironisch, dat onze eigen DDS Brulkikker dat niet doorheeft.

 2. DeKadt

  Die Obama is werkelijk niet te geloven. De druiloor. Hij heeft z’n eigen land naar de rand van de afgrond gebracht. Torenhoge staatsschuld, gigantische inkomensverschillen, enorme kapitaalvlucht, een industriele implosie van ongekende omvang, waardeloos en zelfs levensgevaarlijk buitenland beleid, dramatisch economisch beleid, enorme interne etnische spanningen en zo kan ik nog wel even doorgaan. De vent staat gewoon voor 8 verloren jaren. Verschrikkelijk.

  Er is denkelijk geen Amerikaanse president die zo overschat is geweest als Obama. Een oorwurm. Een hete lucht ballon die inmiddels leeg is. Miljoenen zwarte Amerikanen hebben het helemaal gehad met die knakker. En dat gaat zich met de Engelsen bemoeien?? Of Europa? Deze ‘excuus-President’ was kennelijk nodig in het verdeelde Amerika, maar daar hebben ze hun bekomst van inmiddels. Dit nooit meer. Laat ‘ie snel ophoepelen want die man heeft nationaal en internationaal zo veel schade aangebracht, dat gaat nog jaren duren om te repareren.

 3. Wachteres

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1131681/2009/04/05/Obama-pleit-bij-EU-voor-Turkije.dhtml

  Obama pleitte er in 2009 al voor dat Turkije zich zou kunnen aansluiten bij de EU.

  “De Amerikaanse president Barack Obama heeft er zondag bij de Europese Unie op aangedrongen Turkije toe te laten als lidstaat. Hiervan zou een belangrijk signaal uitgaan naar de islamitische wereld, zei hij tot de verzamelde EU-leiders in Praag”.

  Doodeng mannetje. Geen wonder dat links zo gek op hem is. Ook zij willen, met Pechtold voorop, dat Turkije zich bij de EU voegt.

  En als Erdogan bevestigt dat hij Europa wil islamiseren? Nou ja, daar is de linkse EU toch ook al mee bezig?

  Gezellig! Alles is beter dan onze eigen Joods/christelijke, humanistische cultuur.

 4. Anna

  Die Amerikanen moeten eens flink wat sancties aan hun broek krijgen voor de enorme bemoeizucht met de hele wereld. Obama die in de State of the Union Donald Trump aanspreekt en zegt “als politici moslims beledigen dan maakt dat ons niet veiliger.Dat is niet zeggen waar het op staat Dat is gewoon verkeerd”. Hij zei geen woord over de gewelddadige bedreigingen richting Trump ondanks de eerder doodgeschoten politici. Wel maakt hij een groot punt over het beledigen van moslims. Wat is dat voor president.

  1. van Urk

   Straks gaan de Britten zelf met een onafhankelijkheidsverklaring zwaaien tegen de EU. Deden wij ook tegen de Spanjolen maar nu zitten wij ook alweer vast aan een grootmacht.

 5. Wachteres

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/12196776/EU-wastes-migrant-aid-millions-with-chaotic-and-badly-managed-projects.html

  EU wastes migrant aid millions with ‘chaotic and badly managed’ projects
  Ahead of €6 billion bargain with Turkey, blistering report says EU does not even count millions spent overseas on halting migration

  European Union aid to halt migration is so poorly managed that Jean-Claude Juncker’s officials are unable to say how much has been spent, a scathing report has found.

  The EU spent €8.6 billion (£6.7 billion) in foreign aid in 2014, of which around an eighth comes from the UK.

  Tja, links is altijd al royaal geweest met het geld van een ander.

  Meer dan genoeg redenen om uit de EU te gaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.