PvdA wil nóg meer asielzoekers naar Europa brengen en eist luchtbrug voor vluchtelingen

Geen categoriemrt 03 2016, 10:00
De PvdA wil dat Rutte gaat pleiten voor een luchtbrug met Turkije om minimaal 400 vluchtelingen per dag naar Europa te brengen.
De PvdA staat al maandenlang op een historisch laag aantal zetels in de peilingen, maar kennelijk wil de partij nog veel meer zetels kwijtraken. Diederik Samsom pleit namelijk voor een luchtbrug met Turkije om "minimaal 400 vluchtelingen per dag" naar Europa te brengen:

"Dat moeten we een maand volhouden, als teken van goede wil. Als de EU aan Turkije laat zien dat we serieus werk maken van een oplossing van de vluchtelingencrisis, komt Ankara in actie tegen de mensensmokkelaars."

Wat een naïef plan. Er is momenteel al een enorme (illegale) stroom asielzoekers die vanuit Turkije richting Europa komt. Waarom zou die illegale stroom afnemen als de EU een luchtbrug instelt vanuit Turkije? Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ziet helemaal niets in het plan van de PvdA-coalitiepartners. Hij stelt terecht dat de asielstroom vanuit Turkije eerst tot nul moet dalen, dan pas kan er sprake zijn van een luchtbrug:

"Anders komen er twee asielstromen en zijn we dubbel de pineut."

Samsom denkt juist dat zijn voorstel een impuls kan geven aan de afspraken tussen de EU en Turkije. Die kwamen met elkaar overeen dat Turkije meer zou doen om de vluchtelingenstroom in te dammen, en in ruil daarvoor zouden Turken visumvrij naar de EU kunnen reizen en krijgt Turkije bovendien 3 miljard euro voor de opvang van asielzoekers daar.
De vluchtelingenstroom is echter helemaal niet afgenomen, en Turkije houdt zich dus niet aan de afspraken. Kennelijk denkt Samsom dat met zijn "teken van goede wil" de Turkse regering wel in actie zal komen. Kan iemand de PvdA-leider uit de droom helpen? Zo'n luchtbrug zorgt alleen maar voor een extra instroom van vluchtelingen. Turkije verdient helemaal geen "teken van goede wil", maar moet juist met de neus op de feiten worden gedrukt. Éérst moet de Turkse regering laten zien dat ze daadwerkelijk iets willen doen aan de huidige situatie, pas dan kan er worden gesproken over goede wil.
Gelukkig is het bizarre plan van Samsom door de VVD direct naar de prullenbak verwezen. De zoveelste afgang voor de PvdA-leider. Wanneer stapt hij op?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten