Republikeinen gaan vandaag weer in vier staten naar de stembus: wint Trump opnieuw?

Louisiana, Kentucky, Kansas en Maine gaan vandaag bepalen wie zij vinden dat de Republikeinse genomineerde in de presidentsverkiezingen aanstaande november moet gaan worden. De ogen zijn gericht op Donald Trump en Ted Cruz.

Vandaag gaan kiezers in de staten Louisiana, Kentucky, Kansas en Maine naar de stembus. Het is de eerste keer sinds Super Tuesday waar Donald Trump de meeste delegates verzamelde, op de voet gevolgd door Ted Cruz.

Ook voor vanavond zijn deze twee heren weer de topfavorieten om meerdere van deze vier voorverkiezingen te winnen.

Het is de laatste keer in het seizoen dat een batterij staten in het zuiden gaat stemmen, dus ook een laatste keer dat de enige zuiderling in de race – Ted Cruz – in één klap meerdere staten op zijn naam kan schrijven. Wat verder in Cruz voordeel spreekt is dat op Louisiana na deze voorverkiezingen allemaal ‘gesloten caucussen’ zijn. Oftewel: alleen geregistreerde Republikeinen mogen stemmen. Afgelopen dinsdag was dat laatste een recept voor succes voor Cruz in Alaska en Oklahoma. Veel mensen hebben daarbij met gefronsde wenkbrauwen gekeken naar het debat van afgelopen week, waar Trump het zelfs nodig vond om zijn piemel aan te halen als argument om op hem te stemmen.

march_5_8_events

Maar eenvoudig wordt het winnen in ieder geval niet voor Cruz, want een staat als Louisiana hoeft niet per sé te stemmen zoals Texas dat deed. Als ze stemmen zoals Alabama dat heeft gedaan, wint Trump met een grote overmacht aan stemmen – en de peilingen suggeren ook dat Trump makkelijk zal winnen daar.. Maar ook Maine zal geen piece of cake zijn voor Cruz: die staat ligt helemaal in het noorden en lijkt qua bevolkingsopbouw eerder op een plek die gewonnen zal gaan worden door Trump, al kan een verrassing van Rubio of Kasich daar ook niet helemaal worden uitgesloten.

Als Trump vandaag minstens 69 van de 155 beschikbare delegates binnenhaalt, blijft hij op koers liggen om de nominatie binnen te halen. Volgens verwachtingen moet dat ook lukken.

Ook de Democraten gaan vandaag in een aantal staten naar de stembus: Kansas, Nebraska en Louisiana. De enige staat waar Bernie Sanders een kans maakt om van Hillary Clinton te winnen, is Nebraska. In Louisiana zou Sanders zelfs wel eens de kiesdrempel niet kunnen halen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. ceteris paribus

  De kans is groot dat Trump wel gaat winnen maar minder groot dan eerder werd verwacht. De repuatie van Trump komt steeds meer onder druk en steeds meer Republikeinen vragen zich alf of het een goed idee is deze opgeblazen clown als kandidaat voor de Republikeinen te nomineren. Niet alleen omdat hij geen schijn van kans maakt tegen Hillary maar vooral ook omdat het de reputatie van de GOP naar gort helpt. Trump is een groot risico, voor de GOP, de V.S. en de hele wereld.

  1. Houtlijm

   Het naar huis sturen van het elitaire establisment dat al sinds decennia de lakens uitdeelt, is inderdaad een risico voor de Grand Old Party. Maar zonder durf geen vernieuwingen, zonder risico’s geen nieuwe koers. De kiezers zijn de oude structuren en talking heads beu. En terecht.

   1. Vigo

    Nee dan O’drama, dat is zeker geen risico voor de VS en de rest van de wereld?

  2. CJD

   Cruz is niet beter dan Trump

  3. Wachteres

   “Trump is een groot risico, voor de GOP, de V.S. en de hele wereld”

   Zegt Simon, die nog niet eens in staat is om de risico’s die de EU loopt in te schatten.

   http://curiales.nl/2016/03/05/donald-trump-amerika/

   Geloof de linkse mediahetze niet: Donald Trump is een verademing

   Ik had het kunnen weten; de enige tegenargumenten die links heeft zijn leugens, belachelijk maken en haat zaaien.

   Als links aan de macht blijft, gaat de hele westerse wereld naar de verdommenis, net zoals dat in alle linkse/communistische landen het geval is geweest.

 2. Ni28

  De Republikeinse establishment gaat liever voor Clinton om rust in de partij te herstellen. Alles moet bij het oude blijven want nieuwe ontwikkelingen geven veel onrust en iedereen is bang voor zijn positie. Daarom heeft Trump zoveel succes.

 3. halo1

  Alleen al om die “”muur”” hoop ik dat Trump het redt..het klinkt zo mooi ..we gaan “”bruggen bouwen”” (Hillary)..maar de domoor(se) ziet/zegt niet dat criminelen daar een extra flesje op opentrekken..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.