Tony Blair keert zich tegen de appeasers van onze tijd, wil dat er grondtroepen naar ISIS gaan

Geen categoriemrt 28 2016, 8:00
De Britse oud-premier Tony Blair is weliswaar een sociaaldemocraat, maar dat betekent in zijn geval niet dat hij automatisch een wegkijker is.
Daarom maakt hij maar weer eens duidelijk in een column voor de Sunday Telegraph.
In zijn opiniestuk legt Blair namelijk uit dat het Westen onmiddellijk grondtroepen naar Syrië en Irak moet sturen zodat ISIS totaal en volledig verslagen kan worden. Als dat niet gebeurt vreest hij dat er spoedig een grote aanslag komt in het Westen, waardoor regeringen zullen besluiten dat er "draconische veiligheidsmaatregelen" genomen moeten worden in eigen land. Dat zou waarschijnlijk de dood betekenen van het recht op privacy.
Hij schrijft:

We must build military capability able to confront and defeat the terrorists wherever they try to hold territory. This is not just about local forces. It is a challenge for the west. Ground forces are necessary to win this fight and ours are the most capable.

Ik zeg dit al meer dan een jaar, maar het is goed dat Blair dat nu ook doet. Er zijn namelijk niet veel Westerse politici met de moed om dit te zeggen. Niet omdat ze niet begrijpen hoe het werkt, maar omdat ze bang zijn dat ze zichzelf impopulair maken door voor een grootschalig militaire avontuur te pleiten. Blair is gelukkig een staatsman: zijn carrière in de Britse politiek ligt eigenlijk al achter hem, waardoor hij zich open en eerlijk kan uitspreken over de belangrijkste onderwerpen. Of mensen dat nou leuk vinden of niet.
Wat betreft het gevaar van draconische maatregelen schrijft Blair:

We will have periodic but increasingly frequent acts of terrorism that will result in many more victims and start to destabilise our political and social cohesion. Eventually the terrorists will commit an act of such size and horror that we will change our posture; but by then the battle will be much harder to win without measures that contradict our basic value system.

Met andere woorden, hij is ervan overtuigd dat, als we niets doen er uiteindelijk een enorme aanslag volgt, waardoor we gedwongen worden om bijzonder vergaande maatregelen te nemen die onze normen en waarden eigenlijk ondermijnen.
Ik ben bang dat Blair gelijk heeft. En dat maakt het des te belangrijker dat er nú wordt ingegrepen in Syrië, Irak en Libië zodat ISIS helemaal van de aardbol wordt geveegd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten