15-jarige Syrische kindbruid in asielzoekerscentrum in hongerstaking: ze wil weer naar haar man

Geen categorieapr 01 2016, 9:00
Onder asielzoekers bevinden zich tientallen minderjarige getrouwde meisjes.
Dat de cultuur van de asielzoekers die in groten getale naar Europa komen mijlenver verschilt van de Westerse normen en waarden, werd deze week weer eens pijnlijk duidelijk. Een 15-jarige asielzoekster in België is namelijk in hongerstaking gegaan omdat ze is afgezonderd van haar echtgenoot (18). De Belgische staatssecretaris Theo Francken ziet echter geen reden om het beleid te veranderen:

"Kindhuwelijken gaan in tegen onze principes."

De echtgelieden mogen elkaar sinds begin deze week alleen nog zien en bellen, maar mogen niet meer samenwonen in het azc sinds bekend werd dat het meisje nog maar 15 is. Sindsdien is ze in hongerstaking omdat ze weer naar haar man wil. Dit geval staat niet op zichzelf: er zijn tientallen van zulke kindhuwelijken onder asielzoekers in Nederland en in België, waarbij de meisjes soms nog maar 13 zijn. De Syrische wet zegt namelijk dat meisjes vanaf hun dertiende mogen trouwen, mits zij 'fysiek volwassen' zijn.
België is echter niet van plan om zich aan te passen aan de achterlijke Syrische wetgeving. Staatssecretaris Francken zegt zich zorgen te maken om de gezondheid van de hongerstakende asielzoekster, maar blijft standvastig:

"Ik wil niet dat haar iets overkomt. Haar medische controle in het begin van de week was goed. Maar ik wil niet meewerken aan kindhuwelijken."

En zo is het maar net. Kindhuwelijken hebben geen plaats in Europa. Dit meisje kan hongerstaken tot ze een ons weegt, maar dat verandert niets aan het feit dat kindhuwelijken immoreel zijn. Goed dat de Belgische regering weigert om te buigen voor dit soort fratsen, en gewoon bij haar standpunt blijft. Hopelijk zet deze kwestie hen ook aan het denken over de vraag of het überhaupt wel een goed idee is dat zoveel mensen Europa binnenkomen die zo'n radicaal andere cultuur hebben dan de Westerse cultuur. Zal dat ooit werken?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten