D66 zette zojuist een stap richting de acceptatie van polygamie in Nederland

Geen categorieapr 17 2016, 9:00
Gisteren hield D66 een partijcongres en de uitkomsten van die politieke massabijeenkomst waren wat betreft sommige issues...ehm...interessant te noemen. Er passeerden heel wat onderwerpen de revue, waaronder zelfs polygamie. Een bizarre ontwikkeling.
Een motie op het partijcongres van D66 gisteren had een zelfs voor Nederlandse maatstaven verregaande liberale insteek. Onder leiding van D66-lid Bart Vosmer ("Privaatrecht | UvA | Secretaris Politiek @JongeDemocraten", aldus zijn beknopte biografie op Twitter. Oh, en tevens een Israël-hater, maar dat geheel terzijde. Hoe dan ook, dit heerschap vond het kennelijk een goed idee om samen met de voorzitster van de Jonge Democraten (de D66-Jügend, zeg maar), een motie in te dienen om Nederland te laten streven naar wettelijke erkenning van polygame huwelijken:

Constaterende dat [...] de Jonge Democraten voorstander zijn van wettelijke erkenning van polygame huwelijken;

Overwegende dat:
- Het notarieel vastleggen van een polygame relatie lastig is, omdat de wet ingericht is op relaties tussen twee personen;
- Het niet erkennen van het huwelijk of geregistreerde partnerschap de rechtspositie van de betrokkenen kan schaden;

Aldus de onbezonnen indieners van deze motie. Ze maken zich zorgen om een gebrek aan erkenning van polygamerelatie verbanden, en willen dat de Kamerfractie van D66 onderzoek gaat doen naar legalisatie van veelwijverij. Tja, wat we opschieten met deze sloop van het traditionele huwelijk of deze fundamentele herziening van onze diepgewortelde en gebalanceerde kijk op relaties is volgens mij niemand duidelijk. Maar vrijheid, blijheid, nietwaar? Aldus kennelijk een smaldeel van 'alles moet kunnen'-partij D66.
Maar misschien moet de soep niet zo heet worden gegeten als deze wordt opgediend, want als er binnen één partij extreem 'liberaal' over gewetensvragen denkt, dan is het D66 wel. Als polygamie zelfs bij deze groep met een stemverhouding van 80% tegen 20% wordt weggestemd (want dat is wat met er met deze motie gebeurde, nadat het partijbestuur deze al ontraadde), dan kan je op je vingers natellen dat het animo bij andere politieke partijen nóg lager zal zijn. Tegelijkertijd kan je je afvragen of een kleine groep die veelwijverij wil toestaan niet altijd al heeft bestaan in onze maatschappij. Het woordje 'harem' is niet gisteren verzonnen, en het aan je vinger reigen van zoveel mogelijk vrouwen geldt al sinds mensenheugenis als een statussymbool.
Desondanks is dit geen goede ontwikkeling. Binnen de Nederlandse cultuur staat de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen bovenaan het lijstje met onze belangrijkste waarden. Binnen een polygaam huwelijk groeit die verhouding per definitie scheef. Het is dus te hopen dat de steun voor veelwijverij beperkt blijft tot 20% van D66 - oftewel zo'n 1,5 zetel in de hele Tweede Kamer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten