Erdogan wil ook in Nederland de vrijheid van meningsuiting inperken, VNL stelt Kamervragen

Geen categorieapr 21 2016, 11:23
Turks consulaat roept op om beledigingen jegens Erdogan te melden.
De rel rond de op zijn teentjes getrapte Turkse president Erdogan gaat van kwaad tot erger. Niet alleen in Duitsland, ook in ons land wil de Turkse regering mensen de mond snoeren. Zaman Vandaag heeft een e-mail in handen waarin het Turkse consulaat in Rotterdam Turkse organisaties oproept om beledigingen aan het adres van Erdogan, Turkije of jegens het Turkse volk, te melden.
Het consulaat geeft Turkse organisaties in ons land tot het eind van de middag om namen door te geven van Erdogan-beledigers. Een zorgwekkende ontwikkeling: in Turkije zelf worden 2.000 mensen vervolgd wegens het beledigen van Erdogan. Als het aan het Turkse consulaat ligt, moet je ook in Nederland op je tellen passen als je een verkeerde opmerking maakt over de steeds dictatorialer wordende Turkse president.
Feitelijk wil de Turkse regering dat Turkse organisaties in Nederland gaan spioneren voor de overheid, om ook hier te zorgen dat Erdogan niet kan worden beledigd. Een keiharde aanval op de vrijheid van meningsuiting in ons land: niemand zou hoeven vrezen voor de regering van Turkije als hij of zij in ons land iets onwelgevalligs zegt over de Turkse president. Dat er daarvoor in Turkije mensen worden vervolgd, is al erg genoeg: tijd voor keiharde actie om te zorgen dat zoiets niet in Nederland gaat gebeuren.
Kamerleden Bontes en Van Klaveren (VNL) hebben direct Kamervragen gesteld over het spionage-verzoek van het Turkse consulaat, aan ministers Plasterk en Koenders.

"Deelt u onze afkeuring over de actieve 'lange arm van Ankara' en welke maatregelen bent u voornemens te treffen om te zorgen dat de Turkse overheid stopt met deze storende bemoeienis?

Bent u bereid het consulaat zo spoedig mogelijk op het matje te roepen, ons ongenoegen te uiten en ze te wijzen op de 2.000 burgers die in Turkije worden vervolgd vanwege zogenaamde belediging van Erdogan?

Bent u tot slot bereid het Turkse consulaat te wijzen op de fundamentele waarde van de vrijheid van meningsuiting en ze adviseren zich daar eens in te verdiepen?"

Uitstekende vragen – het consulaat moet echt op de vingers worden getikt door onze regering voor dit soort acties. De lange arm van Ankara moet een halt worden toegeroepen, en Nederland moet pal staan voor de vrijheid van meningsuiting. Dit soort Turkse bemoeienis heeft geen plaats in ons land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten