Ga vandaag stemmen, en stem tegen het associatieverdrag met Oekraïne!

Geen categorieapr 06 2016, 11:00
Nederlanders hebben vandaag het recht om te gaan stemmen. Maak daar gebruik van.
Het gebeurt niet vaak dat Nederlandse kiezers in staat zijn om hun mening direct te geven over een verdrag. Normaal gesproken doen we dat alleen op indirecte wijze, namelijk door volksvertegenwoordigers te kiezen. Zij worden dan geacht om onze denkbeelden min of meer te representeren.
Helaas gaat dat lang niet altijd goed. Sterker nog, in Nederland is het gat tussen de Haagse kaasstolp en de kiezers zo groot dat parlementariërs niet eens weten wat er onder kiezers leeft en vaak precies het tegengestelde doen van wat kiezers willen.
Daarom is het zo fantastisch dat we tegenwoordig in staat zijn om onze mening via referenda duidelijk te maken.
Uit alle peilingen blijkt dat een meerderheid van de kiezers tegen het associatieverdrag met Oekraïne is. Soms is dat een overgrote meerderheid, soms een nipte. Maar een meerderheid is een meerderheid.
Triest genoeg wordt het vandaag echter wel spannend, wat vooral komt doordat het zeer wel mogelijk is dat de minimale opkomst van 30% niet gehaald wordt. Als dat zo is wordt de uitslag ongeldig verklaard en zullen parlementariërs de uitslag zonder probleem naast zich neerleggen. Ja, ook als 29% van de kiesgerechtigden komt opdagen en 80% tegen het verdrag stemt. Die ene procent geeft ze dan namelijk het excuus dat ze nodig hebben om hun eigen wil te doen in plaats van die van de kiezer.
Blijf vandaag dus niet thuis. Als je in staat bent om te stemmen, doe dat dan. In verreweg de meeste gevallen zal je dat maar een paar minuten -- of zelfs een paar seconden -- kosten.
En als je dan in dat hokje staat, stem dan tegen het verdrag. Brussel heeft al genoeg macht, en de EU is al groot genoeg. Er is geen enkele reden om de Brusselse bureaucraten nog een keer een overwinning te bezorgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten