Geef jij je huisdier rauw vlees te eten? Dit is waarom je dan goed moet oppassen…

Steeds meer mensen schotelen hun huisdieren alleen nog maar rauw vlees voor. Dat klinkt misschien als een ‘natuurlijke’ oplossing, maar is in werkelijkheid best slecht voor ze…

Tegen EenVandaag zegt Petra Riedijk dat zij haar honden graag rauw vlees te eten geeft. Ze doet dat al ruim tien jaar:

“Ik vind het belangrijk om mijn honden te voeden op een manier die dichtbij de natuur staat. Honden stammen af van de wolven en zijn nou eenmaal carnivoren. Daarom wil ik 100 procent rauw vlees geven als voeding.”

En ook katten lusten wel een stukje rundvlees:

tumblr_nms2pdRV4E1qzzf29o1_400

Bovenstaande poezen smullen voor het leven, maar is dat wat ze doen wel zo gezond? Veel mensen denken in ieder geval van wel, want de markt voor rauw vlees als voedsel voor huisdieren is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het klinkt immers als iets puur natuurlijks. Maar het geblikte voer en het droogvoer is er niet voor niks, waarschuwen nu veel dierenartsen. Ze trekken aan de bel:

“Het probleem is dat mensen slecht geïnformeerd zijn over de juiste samenstelling van het eten. Hierdoor krijgen de huisdieren niet voldoende of de verkeerde voedingsstoffen binnen. En dit leidt tot botvergroeiingen, overgeven, diarree, hart- en huidproblemen.”

Als het écht misgaat, kan je arme Poekie of Fikkie zelfs helemaal komen te overlijden, zo zegt universitair specialist in dierenvoeding Ronald-Jan Corbee ook gewoon glashard:

Ronald-Jan heeft het over salmonella en andere ziekmakende bacteriën. Het zijn geen dingen waarmee je je favoriete huisdier wil opzadelen, dus wellicht is het aan te raden om toch nog maar eens goed op te passen met rauw vlees.

En laten we wel wezen: je huisdier kan het heus niet schelen of z’n maaltijd nu uit een blikje komt, of rechtstreeks van een koe. Als hij z’n honden- of kattenmaagje er maar mee kan vullen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.