Het hart van haar zoon stond al drie jaar stil, maar dan hoort ze het ineens kloppen

Hart_1
Foto: Lisa Swanson

Na drie jaar bleek dit hart alsnog een levensredder te zijn.

Hij is al een tijdje dood, maar nu blijkt hij toch nog in leven te zijn. Nou ja, een deel van hem dan: zijn hart. Drie jaar geleden kwam Levi Schulz, die toen pas 18 jaar was en dus nog in de bloei van zijn leven stond, om bij een auto-ongeluk. Het is uiteraard de nachtmerrie van elke moeder, maar deze onfortuinlijke vrouw overkwam het helaas.

De harde waarheid is dat Lisa haar zoon nooit meer zal terugzien. Ze kan nu echter wel een klein beetje troost halen uit het feit dat de dood van haar zoon, hoe cru het ook klinkt, wel het leven van een ander heeft gered. Levi stond namelijk ingeschreven als donor, waar uiteraard dankbaar van gebruik is gemaakt. Terry Hooper, inmiddels 64, had destijds namelijk drigend een nieuw hart nodig: zijn eigen hart functioneerde niet meer goed, maar met een gedoneerd exemplaar zou hij nog jaren van het leven kunnen genieten.

De transplantatie liep voorspoedig, en Terry loopt al enkele jaren rond met het hart van de overleden tiener. Hij is daar zó dankbaar voor dat hij graag de familie van Levi ontmoet, in dit geval zijn moeder en broer. En dit jaar lukte dat dan eindelijk. Het was voor alle aanwezigen natuurlijk een bijzonder moment, dat mag duidelijk zijn. Toen Lisa het hart van haar zoon hoorde kloppen in de borst van Terry, was ze erg geëmotioneerd.

Foto: VideoStill
Foto: VideoStill

En dat is meer dan logisch natuurlijk. Een orgaantransplantatie is één ding, maar je hart is toch wel een erg bijzondere orgaan. Ik zou zelf geen moeite hebben met het afstaan van organen na mijn dood, maar bij het wegdoen van mijn hart heb ik toch gemengde gevoelens, zelfs al zal ik er dan weinig meer aan hebben. Je hart is wat mij betreft toch een bijzonder iets, met meer betekenis dan een lever of een nier.

Lisa voelde zich waarschijnlijk net zo: het hart van haar zoon horen kloppen was alsof Levi er zelf weer heel even was. We hebben vele verschillende termen voor dit soort prachtige verhalen hier, maar nu is er één 200 procent van toepassing: hartverwarmend.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!