ISIS verliest steeds meer terrein, maar vergroot diens kalifaat nog altijd: op internet

ISIS moet momenteel dorp na stad inleveren, maar op internet vergroot het cyberkalifaat van de moslimpsychopaten nog altijd diens territorium.

Het is 2016, en oorlogen worden lang niet altijd meer op conventionele wijzen uitgevochten. Neem bijvoorbeeld terreurgroep ISIS, dat een ouderwetse territoriale oorlog momenteel aan het verliezen is. De Syrische stad Palmyra is heroverd door het Syrische leger, en in Irak ligt ISIS-bolwerk Mosul zwaar onder vuur. Het zal vermoedelijk nog voor de zomer in handen van de Irakezen en de Peshmerga vallen.

Op het internet is het echter een heel ander verhaal, zo onthulde de VPRO gisteren in Tegenlicht. Daar is ISIS nog altijd booming, en dan bedoel ik niet dat bomgordels tot ontploffing worden gebracht. Nee, het world wide web blijkt een rijpe vrucht te zijn die ISIS met succes weet te plukken:

Hoewel de allerlaatste ontwikkeling is dat gebieden weer worden terugveroverd op ISIS, zoals bijvoorbeeld Palmyra. Op één gebied wint de Islamitische terreurorganisatie nog steeds terrein: online. Veel experts zijn het erover eens dat ISIS de virtuele veldslag aan het winnen is en dat het antwoord uit het westen erg mager is.

Een waar arsenaal aan apps en websites hebben de moordlustige jihadisten tot hun beschikking: je hebt vrij obscure tools als Telegram (voor het uitwisselen van berichten), Truecrypt en
CCleaner (voor het versleutelen hun bestanden) en uiteraard zijn er ook nog het welbekende Twitter en Facebook die slechts in zeer geringe mate actie ondernemen tegen deze genocidale maniakken.

Het zijn allen slechts voorbeelden, maar de lijst met westerse websites waarmee ISIS hun strijd digitaal mee weet te ondersteunen is schier eindeloos. Het vechten daartegen blijkt geen sinecure:

Het antwoord [op ISIS’ cyberterrorisme] is moeizaam. Naast bedrijven als Google, Twitter en Facebook aansporen om accounts te verwijderen, zijn overheden zelf ook actief. De Britse ‘Counter Terrorism Internet Referral Unit’ (CTIRU) verwijdert wekelijks ongeveer duizend pagina’s en/of accounts. De Amerikaanse overheid heeft het zogenaamde ‘United States Cyber Command’ (USCYBERCOM). Exacte details van hun activiteiten blijven geheim. De Amerikaanse overheid heeft recent extra maatregelen aangekondigd om ISIS online bevechten.

Het internet blijkt tegelijkertijd weer eens een zege én een vloek. Zaak dus om in ieder geval door te zetten wat we wel kunnen: ISIS van jetje geven, en tot zandkorrels in de woestijn reduceren. Zodra er geen kalifaat meer is, verdwijnt ook de aantrekkingskracht ervan. Zelfs radicaliserende jongeren willen immers niet bij een stelletje losers horen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Wim

    Ik zit een beetje te twijfelen of ik liever niet ISIS of CP en beukman internet heb.

  2. Jantje

    @Tim
    De slimmeriken op het internet zijn geen ISIS aanhangers, vergeet dat niet.
    Ik ga er geen boekje over open doen, verder, want dat speelt ISIS in de kaart.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.