Protestantse Kerk in Nederland veroordeelt antisemitische uitspraken Maarten Luther officieel

De Protestantse Kerk in Nederland zich vandaag voor het eerst officieel gedistantieerd van de vele antisemitische uitspraken van Maarten Luther, één van de grondleggers van het protestantisme.

In een verklaring die vandaag wordt voorgelezen tijdens een studiedag laat de PKN weten dat de uitspraken van Luther “absoluut niet kunnen.” Ook zegt de PKN dat, hoewel hij lang niet de enige (christelijke) jodenhater was in de geschiedenis, hij wel degelijk “een akelige rol heeft gespeeld” in de verspreiding van het antisemitisme in Duitsland en de rest van Europa.

Deze veroordeling had decennia — zo niet eeuwen! — geleden al moeten komen, maar beter laat dan ooit. Luther was namelijk niet alleen een belangrijke protestantse theoloog — de grondlegger van het protestantisme in Duitsland en Nederland — maar ook een ongekende jodenhater. Zo schreef hij in het boek Over de Joden en hun leugens dat joden opgepakt moesten worden en naar werkkampen gestuurd moesten worden. Later werden dit soort teksten gebruikt door andere jodenhaters, waaronder de nazi’s, om antisemitisme te verspreiden, acceptabel te maken, en zelfs te verpakken in een christelijke verpakking.

Trouw legt uit:

Onze kerk bestond in die roerige tijd nog niet, benadrukt de PKN in de verklaring. “In deze kerk wordt de band met Luther niet door iedereen op dezelfde manier gevoeld.” De PKN kwam in 2004 voort uit een aantal fusies. Maar: “Als voortzetting van de Lutherse Kerk weet Protestantse Kerk zich deel van een lutherse geschiedenis die zijn zwarte bladzijden kent.” Ze moet zich naar eigen zeggen steeds opnieuw ‘reformeren’.

Dat klinkt natuurlijk fantastisch — en het is nog deels waar ook — maar de PKN doet net alsof dit een recente ontwikkeling is. Dat is dus absoluut niet het geval. We hebben het over schrijfsels van Luther van bijna 500 jaar geleden. Het is dus niet zo dat de PKN zich hier niet al veel eerder van had kunnen distantiëren.

Maar goed, beter laat dan ooit. De PKN laat duidelijk weten dat het niets te maken wil hebben met Luthers antisemitisme. Dat is een goede en belangrijke stap in de juiste richting.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Ni28

  Het maakte de protestanten in wording dus geen haar beter dan de toenmalige katholieken met kwade ideeën. Het ene kwaad was vervangen door een andere. Vandaag de dag ten kosten van de humor. Hedendaagse katholieken kunnen eindelijk vrij leven en lachen, de protestanten met de hoofd steeds in Het Boek niet. Zij hebben zich niet bevrijd, in tegendeel.

 2. ceteris paribus

  Het ironische is dat we de moslims Jodenhaat verwijten terwijl de christelijke kerk een eeuwenlange traditie van Jodenvervolging heeft met als gruwelijk dieptepunt de georganiseerde Holocaust.

  Balk en splinter, de hypocrisie ten top.

  1. Floris

   Goh, ik wist niet dat de christelijke kerk schuld had aan de Holocaust.

   Ben je trouwens op de hoogte van de eeuwenlange traditie van jodenvervolging en discriminatie van joden (en christenen) in de islamitische wereld welke tot op de dag van vandaag voortduurt? Het lijkt er niet op. Of het kan je geen zak schelen, dat kan natuurlijk ook.

   Bart Croughs: “‘Bij een conflict tussen westers en niet-westers kiest de progressieve intellectueel voor niet-westers”.

   1. ceteris paribus

    Kerken en godsdiensten vervolgden en vervolgen geen Joden, christenen en moslims soms wel. Relevant lijkt me wel dat in de eeuwenlange christelijke antisemitische traditie christenen een veelvoud aan Joden over de kling joegen van de slachtoffers door moslims. Die verhouden zich als balk tot splinter. Ik adviseer de retoriek ermee in overeenstemming te brengen.

    1. Houtlijm

     Christenmoord door moslims

     “De vervolging van christenen in met name de islamitische wereld is nog nooit zo erg geweest als nu. Volgens El Shafie, hoofd One Free World International, worden er op dit moment over de hele wereld tussen de 200 en 300 miljoen Christenen vanwege hun geloof in Jezus Christus vervolgd. 80% van deze vervolging vindt plaats in Moslimlanden, de rest in hoofdzakelijk communistische landen (Noord Korea, China). Er is een schrikbarende toename te constateren van moordpartijen op christenen wereldwijd, verbanning, huisonteigening, landroof, brandstichting, afpersing en verkrachting van vrouwen. Men schat dat er jaarlijks rond de 110.000 Christenen in Moslimlanden worden vermoord enkel en alleen vanwege hun geloof, en vele honderdduizenden anderen mishandeld. Politici, kerkleiders en media, besteden nauwelijks enige aandacht aan het geweld van moslims tegen christenen omdat men niet het risico wil lopen beschuldigd te worden van “racisme”.

     Door moslims aangerichtte slachtpartijen.
     Overal verdwijnen christenen om plaats te maken voor moslims. In Turkije is het aantal christenen van twee miljoen teruggelopen tot 85.000. In Libanon is het aantal gedaald van 55% tot 35%, dit in belangrijke mate door toedoen van de Libanese terreurbeweging Hezbollah. In Syrië bestond de helft van de bevolking uit christenen dat is vandaag nog maar 4%; in Jordanië van 18% naar 2% en in Irak worden ze massaal het land uitgejaagd. In Iran zijn na de komst van de Ayatollah Khomeini alle christelijke scholen gesloten. Vandaag is er maar één land in het Midden-Oosten waar het aantal christenen toeneemt: Israël. Israël is het enige land in het Midden-Oosten waar Joden, moslims en christenen vrij zijn om hun godsdienst uit te oefenen, zonder vermoord te worden. Volgens het Israëlische bureau van Statistieken, waren er in 1949, 34.000 christenen in Israël en thans 163.000.In de rest van het Midden-Oosten nemen hun aantallen dramatisch af vanwege vervolging door Mohammeds volgelingen. Wat daarbij opvalt is de stilte van de kant van de media, kerkleiders en mensenrechten organisaties. Dat is op zich natuurlijk niet zo vreemd want die hebben het te druk met het demoniseren van de Joodse staat.

     In heel het Midden Oosten is geweld tegen christenen en hun bezittingen evenals verkrachting van christelijke vrouwen aan de orde van de dag, omdat moslims dit in hun landen vrijwel straffeloos kunnen doen. Iedereen die hier openlijk over spreekt of klaagt wordt met de dood bedreigd. Van alle inwoners van het Midden-Oosten was begin vorige eeuw nog twintig procent christen, nu is dat nog maar vijf procent.”

     Ceteris was weer eens Goebelliaans in zijn foute propaganda, ook wel vieze leugens genoemd.

 3. Mar

  What goes around comes around.

  Als men anderen verwijten maakt met het overbekende opgeheven (Nederlandse) vingertje, moet men wel zelf het goede voorbeeld geven.

  Dus trek maar open dat blik.

 4. Houtlijm

  Een beetje laat van de protestantse kerken. Maar niettemin: beter laat dan nooit en beter ten halve gekeerd enz. Zelf van huis uit Nederlands Hervormd, kan ik me niet herinneren dat Luther een rol in onze kerk heeft gespeeld of dat zijn naam ooit is gevallen. Neemt niet weg dat het hoog tijd werd dat deze smerige antisemitische vlek weggepoetst werd.

 5. toetssteen

  http://www.theologian.org.uk/churchhistory/lutherandthejews.html

  De kijk van Luther inzake de geldschieters en de sjacheraars en de nepvromen was weinig anders dan die van Jezus die hen witgekalkte graven noemde en nog wat meer fraais.
  Oh grutjes, Jezus aan de basis van het antisemitisme!
  Nee, het was de weerzin tegen lui die anderen misbruiken om hun vermaledijde gelijk te krijgen omdat het hen geldelijk gewin, maar ook aanzien op zal leveren.

 6. DeKadt

  Ja ja, die Maarten toch. En overal wordt de man bejubeld, bewonderd, beschreven, befilmd en bewierookt. Standbeelden, kerken en andere uitingen van liefde sieren vele steden. Zijn jodenhaat is echter een onderdeel van de christelijke geschiedenis. Zelfs voor Jezus om de hoek kwam waren de joden (soms) ook niet veilig, maar zo vervelend als de christenen was het nog niet geweest. Uiteindelijk zouden de moslims het nog veel kordater aanpakken en echt werk maken van jodenuitroeiing. Die hebben de regio zowat Judenfrei gemaakt. En wij maar denken dat Adolf zo’n originele slechterik was. Maar goed, nu dus toch een kleine boetedoening. Ik zie het de moslims niet doen. Maar er lopen nog steeds genoeg christenen rond met slechte gedachten jegens Joodse mensen. Die crypto antisemieten zijn er ook in Nederland. Soms steken ze hun lelijke kop boven de grond maar meestal hullen ze zich achter nietszeggend politiek correct geklets. Maar een beetje spijt tonen kan nooit kwaad. Al is het maar voor de buhne.

  1. Mar

   @DeKadt

   Wat u er ook bij haalt en wie u ook als nog slechter afschildert, het feit dat in Europa 6 miljoen joden op industriële wijze zijn vermoord krijgt u nooit weggepoetst.

   1. ceteris paribus

    En evenmin het feit dat dit getal een veelvoud betreft van het aantal Joden dat door islamieten is vermoord.

    1. Houtlijm

     De islam is de grootste moordmachine uit de geschiedenis. In 1400 jaar hebben ze de nazi’s verre overtroffen. Een groot slachthuis en rivieren van bloed: de islam zwelgt er in.

     1. ceteris paribus

      Onzin, beste Houtlijm, maar dat weet je zelf ook wel.

     2. Houtlijm

      Knap verweer Ceteris. En ook zo feitelijk onderbouwd en doorwrocht beargumenteerd.

     3. ceteris paribus

      Raadpleeg even het genocide lemma van Wikipedia en je bent weer helemaal bij, beste Houtlijm. Niemand hoeft voor altijd dom te blijven.

 7. Niek

  Luther stelde tevens o.a. voor om synagogen in brand te steken. Onvoorstelbaar dat de religieuze (nepgelovige) halvezachte wegkijkers van de PKN daar nu pas mee komen. Straks zal het Grote Babylon vallen met alle uiterlijke schijn en blingbling, de imitaties en alle poppenkast, de openlijke en verborgen leugens, de valse leer! Het enorme ‘HALLELUUUUJAH’ zal dan klinken in de hemelen, als dat gebeurt, volgens de Openbaringen (hst 19 meen ik) van Jezus naar Johannes… en wat een feest zal dat zijn. En ik zal daar bij zijn, hallelujah!

  Religie, socialisme en relativisme zijn de grootste kwade machten in de geschiedenis wereldwijd, en de vreselijkste, meest valse imitaties van een waar, praktisch en levend geloof in de Heer Jezus, met een intieme diepe relatie tot Hem, Die de Oplossing van uw zonde is en blijft! Oh, Lam van God, kom spoedig, maranatha!

  1. ceteris paribus

   Ik stel een driewerf Halleluja voor.

   En nu is de bar geopend.

   1. Ali Yas

    Is dat wel halal?

    1. ceteris paribus

     Met halal-bereide bitterballen.

 8. Seneca

  PKN distantieert zich nu van de uitspraken van Luther, maar wat komt er voor in de plaats? Meestal niet veel goeds. Wat betreft onze geitenneuker, die vindt blijkbaar ‘inspiratie’ over de Jodenvervolging in de fles, want hij eindigt zijn betoog: ‘de bar is open’. De lul is naast geitenneuker ook nog alcoholist.

 9. Niek

  Ach Seneca, “…De lul (Simon Paardelul, red.) is naast geitenneuker ook nog alcoholist”. Ja deze gediplomeerde nazikomkommer hier nog steeds niet opgerot?

  Wat een slechte moderatie ook wel; want een tijd geleden (onder een van zijn vele nicknamen) heb ik wel eens iets gelezen van Simon maar daar lusten de honden geen brood van, en niemand die hier zijn hete brallende hete aardappels uit zijn zwavelstinkende hell and brimstone keel belieft! Alleen stalinist svetlama dan misschien. Onbegrijpelijk eigenlijk.

 10. Drollevanger

  De Nederlandse protestanten zijn voor 99% volgelingen van Calvijn., niet val Luther.
  Eigenlijk zijn de protestanten hoofdzakelijk volgelingen van Jezus, en dat horen de andere Christenen ook te zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.