Slechte peiler André Krouwel reageert zich af op referendum: "Giftig voor democratie!"

Geen categorieapr 09 2016, 12:00
Vele voorstemmers in het referendum zijn nog altijd niet klaar met het uithangen van de slechte verliezer. Neem bijvoorbeeld de peiler André Krouwel, die het hele referendum nu "giftig" noemt.
Voordat woensdagavond duidelijk werd dat het nee-kamp het referendum met ruime cijfers gewonnen had, en dat de opkomst hoog genoeg was, was reeds in de middag al duidelijk dat één man zichzelf tot verliezer van de dag kon kronen. Dat was niet Petro Porosjenko, Mark Rutte, Alexander Pechtold of Jean-Claude Juncker.
Nee, dat was André Krouwel. De beste man had namelijk voorspeld dat het referendum wellicht een opkomst van 50% zou hebben. Die 30%-grens? Eitje. Die zou al in de namiddag worden gehaald, toen in werkelijkheid de opkomstcijfers toen pas rond de 15% stonden.
In het universiteitsblad van de Vrije Universiteit praat Krouwel nu over die flagrante miskleun:

“Ik heb totaal onderschat dat er zo veel ja-stemmers thuis zouden blijven. Achteraf denk ik dat we mensen in ons onderzoek niet alleen hadden moeten vragen of ze zouden gaan stemmen, maar hen ook verschillende scenario’s hadden moeten voorleggen om hun tactische overwegingen te achterhalen. Dit is een nieuwe situatie, een mooie leerschool”

Dat klinkt op zich als een verliezer die het feit dat hij niet gewonnen heeft desondanks ruiterlijk toegeeft. Maar Krouwel kan het toch niet laten nog even te laten merken dat hij een extreem slechte en buitengewoon zure verliezer is, zoals ook zoveel anderen in het ja-kamp:

'Dit laat zien hoe giftig een referendum kan zijn voor democratie,'

Aldus de wetenschapper. En:

Vóór de Britse verkiezingen over een Brexit op 23 juni zal Nederland niets doen, denkt Krouwel. “En die Brexit wordt een thriller, daar gaat alle aandacht naartoe. Dan is iedereen dit referendum vergeten.”

Oftewel: nadat meneer eerst het referendum opgeblazen heeft tot enorme proporties - 50% opkomst! - wordt het nu zo klein mogelijk gemaakt. Maar de strategie is doorzichtig: als Krouwel er in slaagt het referendum 'klein' te maken, is zijn enorme peilafgang ook minder duidelijk.
Maar daarom dus dit stuk. Zet Krouwel en zijn "giftige referendum" nog maar even goed in het daglicht. Opdat iedereen ziet wat voor een slecht verliezer en waardeloze peiler de zogeheten VU-wetenschapper is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten