Sterf, eigen verantwoordelijkheid! Vrouw klaagt tabaksfabrikanten aan om haar longkanker

Als deze vrouw haar zin krijgt, is het echt gedaan met de eigen verantwoordelijkheid.

Laat ik het maar meteen eruit gooien: ik haat roken, ik vind het stinken, en ik heb nog nooit een sigaret, sigaar of waterpijp aangeraakt, en dat ben ik ook zeker niet van plan. En tóch sta ik geheel aan de kant van de tabaksindustrie. Rara, hoe kan dat?

Het is heel simpel samen te vatten, in slechts twee woorden: “eigen verantwoordelijkheid”. Dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Het is geheel mijn eigen keuze geweest om nooit een sigaret of wat voor rookstokje dan ook in mijn mond te stoppen, zelfs wanneer ik dit kreeg aangeboden. En tenzij je zwakbegaafd bent of iemand je vastbindt en dat ding in je mond dauwt, heb jij die keuze ook.

Maar dat eigenlijk verantwoordelijkheid stervende is, is al langer duidelijk. We leven in een extreem risico-averse samenleving waarin iedereen lijkt te verwachten dat de overheid alles wat goed is stimuleert, en alles wat slecht is verbiedt. Uitlaatgassen misschien wel slecht voor het milieu? Dikke accijnzen op benzine. Vet eten ongezond? Vette accijnzen daarop.

De vrouwen achter SickofSmoking, advocate Bénédicte Ficq en longkankerpatiënte Anne Marie van Veen willen de tabaksindustrie in ieder geval op hun knieën dwingen. Let op: dit is waarschijnlijk al de meest beperkte industrie ter wereld. Er zijn leeftijdsgrenzen voor de aanschaf ervan, reclame is verboden en de pakjes zullen binnenkort voorzien worden van misselijkmakende afbeeldingen. Maar nee, dat gaat deze dames nog niet ver genoeg, want de fabrikanten moeten ook nog opdraaien voor háár longkanker.

De twee zoeken medestanders om een aanklacht op te zetten, aangezien ze waarschijnlijk wel inzien dat zelfs een Nederlandse rechter hen op dit moment niet serieus zou nemen. Ze beweren dat de tabakswaren opzettelijk zo verslavend mogelijk worden gemaakt, zodat hun kinderen er al verslaafd aan raken. Dat die kinderen altijd nog een keuze hebben bij het kopen van hun pakjes, en dat ze überhaupt op jongere leeftijd niet legaal aan sigaretten kunnen komen, dat vergeten ze er natuurlijk bij te vermelden.

Het erge is echter: ik verwacht dat deze vrouwen hun aanklacht uiteindelijk gaan winnen. Nederland, en Europa in het algemeen, slaan tegenwoordig helemaal door in het kapot maken van fabrikanten die ‘controversiële’ producten verkopen. Wat is er zo lastig aan het accepteren dat er producten verkocht worden die je zelf niet snel zou gebruiken? Moeten we dan ook maar alle voedingsmiddelen waar allergieën voor bestaan verbieden (hint: dat is vrijwel alles), omdat er eens per jaar iemand door overlijdt?

Eigen verantwoordelijkheid, en de vrijheid om met je eigen verstand keuzes te maken, zijn een groot goed. Maar ik vrees dat deze inmiddels een kortere levensverwachting hebben dan de gemiddelde longkankerpatiënt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Mar

  Mag ik zeggen, dat ik de eerste zin van de kop zeer ongelukkig gekozen vind?

 2. zomaar

  te gek voor woorden , dat men het lef heeft een fabrikant aan te klagen voor het eigen falen

  en te gek voor woorden dat er ergens een advocaat te vinden is die haar hierin bijstaat .

  alhoewel van deze advocate Bénédicte Ficq ,kan ik het begrijpen ook zo een linkse luchtfietser , die er graag rijker van wordt .

  af helemaal onbegrijpbaar zou zijn als er ergens een rechter te vinden is , die deze trol zonder ruggengraad in het gelijk stelt .

 3. Beukman

  De eigen verantwoordelijkheid wordt voor een belangrijk deel ondermijnd door het verslavende effect van nicotine, gecombineerd met de hoeveelheid gebruikers. Dit veroorzaakt een enorme groepsdruk om er ook aan te beginnen, waartegen velen niet bestand zijn.
  Ondertussen probeert de tabaksindustrie tussen de mazen van de wet door het spul te pushen. In Nederland is de ruimte minder dan in veel andere landen. In veel landen waar nauwelijks wetgeving is, pusht de industrie schaamteloos kleine kinderen om te gaan roken. In China zijn er lagere scholen waar levensgroot tabaksreclame op de buitenmuur geschilderd staat.

  Ondanks mijn eigen reserves – de vrouw had het kunnen weten etc. – juich ik daarom iedere poging toe om de tabaksindustrie een poot uit te draaien. Het is een volstrekt immorele bedrijfstak, die toeslaat daar waar ze de kans krijgen. Aanpakken die teringlijers.

 4. Vigo

  Wel ja Bukman, laten we de ‘Pouilly Fumé’ producenten ook de tering laten krijgen, drank maakt immers meer kapot dan je lief is, o wacht dit gaat je buddy natuurlijk niet pikken…..

  1. Beukman

   Was dat zijn drankje niet? Aan banden liggen is iets anders dan verbieden, @Vigolo.
   Maar in de drankindustrie lopen er ook een hoop teringlijers rond, dat staat vast. Ze proberen bijv. kinderen aan de drank te krijgen door ze zoete drankjes vol alcohol te verkopen als vet kapotte snacks, die je zeker moet drinken om erbij te horen.

   1. ceteris paribus

    Ik heb niet het genoegen om elke dag een goede Pouilly Fumé te drinken maar op Kiningsdag vond ik daar wel reden toe. Vigo sprak er schamper over, zijn wijnkeuze ligt een nivootje hoger.

    Maar wat die tabakindustrie betreft, de schuldvraag van de opgelopen verslaving ligt naar mijn idee inderdaad aan beide kanten maar wat anders is dat de tabaksindustrie in haar recelameuitingen nimmer rept(e) over de enorme gezondheidsrisico’s en, wat erger is, het feit dat ze aan tabak verslavingsbevorderende stoffen toevoegen.

   2. ceteris paribus

    Ik heb niet het genoegen om elke dag een goede Pouilly Fumé te drinken maar op Koningsdag vond ik daar wel reden toe. Vigo sprak er schamper over, zijn wijnkeuze ligt een nivootje hoger.

    Maar wat die tabakindustrie betreft, de schuldvraag van de opgelopen verslaving ligt naar mijn idee inderdaad aan beide kanten maar wat anders is dat de tabaksindustrie in haar recelameuitingen nimmer rept(e) over de enorme gezondheidsrisico’s en, wat erger is, het feit dat ze aan tabak verslavingsbevorderende stoffen toevoegen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.