Van der Steur: gewantrouwd door zeven fracties kan hij tóch aanblijven

Minister Van der Steur kan toch aanblijven, ondanks een motie van wantrouwen met steun onder zeven fracties.

Het zogenaamde ‘terreurdebat’ van donderdag lijkt voorbij te zijn. Van der Steur maakte eerder op de dag al duidelijk geen reden te zien om af te treden als minister van Veiligheid en Justitie, en kan ook niet hiertoe gedwongen worden.

Na een dag vol vragen, waarbij Van der Steur soms diep door het stof moest, lijkt hij toch als voorlopige winnaar uit de bus te zijn gekomen. Een motie van wantrouwen, ingediend door de PVV, wist hij te overleven, ondanks harde kritiek op zijn (gebrek aan) optreden rondom terreurbestrijding afgelopen week. Geert Wilders was zoals altijd duidelijk in zijn mening:

Minister Van der Steur is zijn gezag kwijt. Er kan maar één conclusie zijn: dat hij opstapt.

SP-leider Emile Roemer sloot hierbij aan, door te zeggen dat de minister fouten heeft gemaakt die “niet goed te praten zijn”, waardoor zijn gezag nu ondermijnd is.

Ook Groenlinks, de Partij voor de Dieren, 50Plus en de groepen Kuzu/Öztürk en Bontes/Van Klaveren steunden de motie van wantrouwen. CDA-leider Buma uitte zich gematigder: hij was het ermee eens dat de minister onhandig had gehandeld, maar ziet niet genoeg redenen om de motie te steunen. Wél verwacht hij van Van der Steur dat hij zich in de toekomst pro-actiever zal opstellen.

Ook regeringspartijen VVD en PvdA bleven uiteindelijk achter de minister staan, waarmee een meerderheid voor de motie definitief niet gehaald was. Premier Rutte en Van der Steur zelf beloofden echter wel verbetering op meerdere vlakken. Volgens Mark Rutte zal er “meer samengewerkt worden met andere landen bij terreurbestrijding”. Wat dat concreet inhoudt weet zelfs het kabinet zelf nog niet: hier zal volgens Rutte nog naar gekeken worden.

Van der Steur wist te melden dat hij definitief aanblijft, en dat ook hij zich hard zal maken voor een intensievere samenwerking en uitwisseling van informatie. “We’ll see” zeg ik.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Wim

  CDA-leider Buma uitte zich gematigder: hij was het ermee eens dat de minister onhandig had gehandeld, maar ziet niet genoeg redenen om de motie te steunen….
  Met gevolg ,mede de veroorzaker van vele doden, dat noemt Buma onhandig.
  Hoe diep kan men nog zinken.

 2. Ni28

  Deze nepkabinet mag natuurlijk niet vallen dus houden de VVD en PvdA deze minister de hand boven de hoofd zoals zij dit bij alle leden doen als het nodig is. Natuurlijk met behulp van de twee beste collaborerende partijen D66 en CDA en de kleine christelijke monstertjes. Als je geen oppositie hebt begint je niets.

  1. sarko

   Godtver de godtver wat is een nepkabinet, altijd schermen met de woorden van grote Geert.
   Zeiken en maar zeiken
   Man man dit kabinet is gekozen voor 4 jaar , punt uit.
   Laten vallen tussentijds kan altijd maar dat gaat dus niet gebeuren.
   Een beetje schermen met peilingen e.d en dan zeggen een nepkabinet .
   Geef me een teil want ik word kotsmisselijk van dat gezeur.

   1. Wim

    Ga jij even ergens anders braken.Als je er niet tegen kunt, kruip dan maar onder het veen.

    1. sarko

     Hahahaha denk je dat ik uit de Veenkoloniën kom ?
     Deed de groeten uit het veen voor een grote vriend van Andijvie…
     Sarko komt uit Friesland, een nuchtere Fries zeg maar 🙂

     1. Wim

      Verrek groeien daar ook al tomaten.

  2. sarko

   @Ni28
   Onbenul … wegsturen betekent niet de val van het kabinet !!

 3. ceteris paribus

  Alle problemen waar de laatste ministers van Justitie in verzeild raakten zijn te herleiden tot de gebrekkige organisatie van dit veel te grote departement.
  Met het wegsturen van de Minister zijn die problemen niet opgelost.

  1. Wim

   Dan moet je een minister zoeken die het wel oplost ,deze dus niet dat is wel duidelijk.Weg wezen dus.

 4. J.C.

  D66 en de christelijke mannenbroeders (CDA, CU en SGP) hebben vanavond hun ware gezicht weer laten zien. Veel geschreeuw voor de bühne, maar als het puntje bij het paaltje komt, de keutel gauw weer intrekken. Rutte II kan moeiteloos doorgaan met de afbraak van Nederland en brekebeen Van der Steur kan van de ene fout na de andere doorrollen. En het Nederlandse volk zoekt het maar uit.

 5. toetssteen

  Dat hele departement moet opgeschoond. Om mij op zijn Amerikaans als er een nieuwe wind gaat waaien. Gewoon al die bureauklevers eruit en nieuw bloed. Moven met die ladenschuivers!
  Vander Steur is niet my cup of tea, maar al zou het mijn smaak wel zijn, dan blijft die bak met ambtenaren van geheel andere huizen daar zitten kwartetten.

  1. ceteris paribus

   Eens, dat Departement is door en door ziek. Ik denk dat dit vooral komt door iets wat in de kern een kwaliteit van dat departement zou moeten zijn: de trias politica. De machtenscheiding is een fundamenteel principe maar in een ambtelijke organisatie leidt het tot een trieste verkokering en verwarring.

 6. H.Vaes

  De partijen die deze minister blijven steunen…..hebben geen weet van hun eigen onbekwaamheid.

 7. josef kuijpers

  Een premier die zegt dat we in oorlog zijn, houdt de Minister van V&J de handen boven het hoofd, ondanks dat deze het op diverse fronten en in de meest heikele situaties liet afweten en verwijtbaar tekort schoot.
  Zó’n MP haalt wel heel veel verantwoordelijkheid op zijn nek, naar mijn smaak véél te veel.
  Het moet toch niet kunnen, en kan daarom niet waar zijn dat de Nederlandse bevolking éxtra risico’s loopt louter en alleen om de VVD onbeschadigd de eindstreep te laten halen???

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.