Zo ver gaat de Turkse aanval op onze vrijheid: adviseur van Erdogan wil Hans Teeuwen aanklagen

Geen categorieapr 22 2016, 10:26
De Rotterdamse advocaat Ejder Köse helpt Turken in Nederland om online aangifte te doen tegen Hans Teeuwen.
Als het aan de Turkse president Erdogan en zijn trawanten ligt, wordt de vrijheid van meningsuiting in Nederland binnenkort flink ingeperkt. Gisteren werd bekend dat het Turkse consulaat in Rotterdam heeft opgeroepen om beledigingen aan het adres van Erdogan te melden. Helaas zijn niet alleen officiële vertegenwoordigers van de Turkse staat van mening dat Erdogan niet meer beledigd mag worden: de Turkse regering heeft bondgenoten in Nederland om hen te helpen bij het bestrijden van Erdogan-bespotters.
Één zo'n bondgenoot is de Rotterdamse advocaat Ejder Köse. Hij helpt Turken in Nederland om aangifte te doen tegen Hans Teeuwen, die vorige week flink losging tegen Erdogan. Volgens Köse zijn de uitspraken van Teeuwen strafbaar als belediging, en kan de cabaratier daarom worden vervolgd:

"De rechter kan maximaal vier maanden cel opleggen"

Aldus de advocaat. Köse beweert dat hij geen vertegenwoordiger is van de Turkse staat, maar de Telegraaf weet te melden dat hij in 2012 is benoemd in een speciale adviesraad van Erdogan. Dit is de lange arm van Ankara in de praktijk: een Rotterdamse advocaat die de belangen dient van Erdogan, en daarom hier Hans Teeuwen wil aanklagen. Teeuwen beweerde dat hij Erdogan nog kende uit diens tijd als "jongenshoer", en meent dat hij nog een "blowjob van Erdogan tegoed heeft". Volgens Köse zijn de uitspraken geen cabaret, omdat deze werden gedaan in een nieuwsuitzending, en zijn ze daarom strafbaar.
Gisteren reageerden politici op het Binnenhof geschokt op de oproep van het Turkse consulaat om Erdogan-beledigers te melden. Maar die oproep is slechts het topje van de ijsberg. Een deel van de Turken in Nederland fungeert als vijfde colonne van Erdogan, en heeft de belangen van de Turkse president hoger in het vaandel staan dan de Nederlandse vrijheden. Ejder Köse is een goed voorbeeld van iemand die de belangen van Turkije dient, maar ook Kamerleden Kuzu en Öztürk geven prioriteit aan de belangen van Turkije boven de belangen van Nederland.
Kuzu en Öztürk verlieten vorig jaar de PvdA nadat minister Asscher had aangekondigd om Turkse organisaties in Nederland beter onder de loep te nemen. Die organisaties zouden de integratie van Turken namelijk tegenwerken. Het gelijk van Asscher wordt dubbel en dwars bewezen in de rel rond Erdogan. Het is hoog tijd om Turkse organisaties véél beter in de gaten te gaan houden – die organisaties willen onze democratie ondermijnen ten gunste van Turkije, en dat moet koste wat het kost worden voorkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten