Onder enorme druk blijft Ajax rustig en vernedert het FC Twente

De druk was groot op Ajax was groot, maar de Amsterdammers bleven fier overeind. En eigenlijk hadden we ons daar ook geen zorgen over moeten maken. Dit is Ajax: verreweg de grootste kampioenenclub van ons land.

Tijdens de wedstrijd bleef het een tijd spannend. Niet omdat tegenstander FC Twente zo enorm sterk was, maar omdat PSV flink aan het uithalen was bij Cambuur. De Eindhovenaren wonnen hun wedstrijd uiteindelijk met 6-2. Omdat Ajax lange tijd slechts op 1-0 stond tegen Twente werd het doelsaldoverschil in één keer even gehalveerd: van 6 doelpunten in het voordeel van Ajax naar 3. Dat maakte het opeens meer dan mogelijk dat PSV het kampioenschap volgende week alsnog binnen kon halen.

Maar toen zette Ajax nog even aan. Het resultaat loog er niet om. Het werd 2-0, 3-0, en daarna zelfs 4-0. Na de wedstrijd bleef het verschil tussen PSV en Ajax dus 6 doelpunten in het voordeel van de Amsterdammers.

Zowel PSV als Ajax hebben nu 81 punten. Als Ajax en PSV allebei de slotwedstrijd ook winnen, en dat is zeer wel mogelijk, komen ze op 84 punten uit. Vorig jaar werd PSV kampioen met 88 punten, Ajax had er toen maar 71. In het seizoen ervoor (2013-2014) werd Ajax kampioen met 71 punten, en PSV tweede met 67. En in 2012-2013 wonnen de Amsterdammers ook de cup, toen met 76 punten, gevolgd door PSV met 69 punten.

Kortom, zowel Ajax als PSV hebben dit jaar het puntenaantal van een kampioen. Daar mogen ze, ongeacht de uitslag, trots op zijn.

Maar goed, in de sport telt natuurlijk alleen het goud, en dat lijkt naar Ajax te gaan. De laatste wedstrijd spelen de Amsterdammers namelijk tegen De Graafschap. Die club speelt nergens meer voor: ze weten al dat ze nacompetitie moeten spelen én dat ze veilig zijn wat directe degradatie betreft. Die laatste wedstrijd spelen ze dus puur en alleen voor de lol. Natuurlijk zullen ze goed willen presteren, alleen al omdat Ajax de tegenstander is, maar ook omdat ze voor eigen publiek spelen, maar ze zullen dat ‘extra’s’ niet hebben.

Korter gezegd: ik ga ervan uit dat Ajax vandaag feitelijk kampioen is geworden. De wedstrijd tegen Twente was de moeilijkste die nog op het programma stond. Als Ajax met 4-0 kan winnen van Twente moeten ze op zijn minst hetzelfde kunnen doen tegen De Graafschap. En zelfs als het bij 1-0 blijft in die wedstrijd zal PSV met 7-0 moeten winnen van PEC Zwolle, een ploeg die nog voor een Europees avontuur speelt.

Ik ga Ajax dus maar alvast feliciteren: gefeliciteerd jongens, normaal gesproken moet het nu kat in het bakkie zijn. Jullie hebben dit seizoen mijn inziens niet de beste spelers, maar wel het beste team. En daarvoor verdient Frank de Boer alle lof.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. sarko

  Slaat ook weer nergens op -vernederen-.
  Als AJAX fan zat ik te kijken naar een Ajax dat voor hetzelfde geld bij rust met 0-2 achterstond.
  Door fouten van Twente (ja kijk maar eens goed PSV -omkoping) kreeg Ajax kansen.

  Maar goed -Ajax wordT kampioen 🙂 🙂 🙂

 2. Floris

  Michael schreef:

  “Jullie hebben dit seizoen mijn inziens niet de beste spelers, maar wel het beste team. En daarvoor verdient Frank de Boer alle lof.”
  ———————————————————————

  Frank de Boer verdient al 6 jaar alle lof. Er zijn mokkende fans, waaronder de moeder aller trollen, die niet tevreden zijn met het vertoonde spel. Dit zijn zure sukkels die geen verstand van het moderne voetbal hebben. Frank de Boer is het beste dat Ajax de laatste jaren is overkomen. Ik hoop dat hij nog minimaal één seizoen blijft om dit keer ook internationaal iets neer te zetten. Want dat zit erin als deze ploeg bijeen gehouden kan worden.

  Het beste team: PSV is als team verder, dat hebben ze in de CL wel laten zien. Maar ze hebben het in de kleine wedstrijden laten liggen en uiteraard in eigen huis, waar ze met 0-2 van Ajax verloren. Dat is de sleutelwedstrijd geweest.

  De beste spelers: Die zitten toch echt bij Ajax, al zijn velen nog jong en dus niet constant genoeg. Maar het barst bij Ajax van het talent. Daar kan PSV beslist niet aan tippen. PSV moet het als koopclub vooral hebben van wat oudere spelers die de top (net) niet aankonden, zoals Guardado en De Jong. Dat werkt best goed, maar ze missen daarom de brille van Ajax. Zo is het, was het en zal het altijd blijven.

  Geen enkele speler van het huidige PSV zal bij de scouts van de grote europese clubs veel interesse wekken. Misschien met uitzondering van Willems.

  Dan Ajax: Tete, Veltman, Riedewald, Bazoer, Klaassen, Cerny en de grote man van vandaag, Younes, hebben allemaal de potentie om de absolute top te halen. El Ghazi mogelijk ook, maar hij kan net zo makkelijk volledig mislukken. En ja, dat heeft met z’n afkomst te maken. Veel marokkaanse talenten zijn al gesneuveld vanwege een manco in hun mentaliteit.

  Dan lopen er ook nog zeer verdienstelijke, maar iets minder getalenteerde speles als Dijks, Van der Hoorn, Gudelj, Serero, Fischer en Milik rond. Ajax’ toekomst ziet er prima uit!

  1. ceteris paribus

   El Ghazi heeft al aangegeven dolgraag weg te willen, een aanvaller van zijn niveau zal onder Frank de Boer nooit uit de verf kunnen komen. Misschien moet hij even wachten, De Boer kan niet eeuwig Ajax in dit speltype blijven verlammen.

   Ajax heeft, hoe kan het anders met zo’n begroting en zoveel profijtelijke handel in spelers, best kwaliteit in huis maar het wordt nooit wat met Frank de Boer.

   Ajax wordt kampioen maar als Ajax-fan is dat met zeer gemengde gevoelens: gruwelijk saai spel, balbezit, breien en tikkie breed: bloedeloos resultaatvoetbal.

   Frank de Boer donder alsjeblieft op!

 3. Beukman

  Uiteraard is het nog veel te vroeg om Ajax te feliciteren. De bal is rond, en bovendien heeft zo’n laatste wedstrijdronde een eigen dynamiek. De psychologische druk staat vooral op Ajax, door dat iets gunstigere doelsaldo.
  Het spel was vandaag weer wat grillig, maar ik heb toch weer een paar jonge honden aan het werk gezien en dat was genieten.

  Ikzelf kijk ook graag naar snooker (en heb het ook gespeeld). De wedstrijden die het meest het aankijken waard zijn, worden juist gespeeld door spelers die niet tot de top-10 behoren.

  Bij Ajax bespeur ik ook zoiets. Het is niet allemaal zo best, maar spannend is het wel. En daar gaat het óók om bij een sport of een spel. Laten we wel wezen: jaren geleden, in de periode dat Ajax volstrekt superieur was, kon je wel genieten van het spel en de acties, maar was er door de voorspelbaarheid qua competitie eigenlijk ook geen reet aan.

 4. ceteris paribus

  Zit te kijken naar Studio Voetbal en de deskundigen zijn het over één ding eens: Ajax is een saaie ploeg en de wedstrijden zijn niet om aan te gluren.

  Q.e.d.

  Dit soort ploegen verdienen het niet om landskampioen te worden.

  En toch blijf ik fan van Ajax. Noem het loyaliteit.

 5. Bes Tolen

  Ajax wordt gerekend een ernstige fout van de arbiter in de wedstrijd tegen Utrecht mogelijk ten onrechte kampioen en dat is dan helemaal niet leuk voor PSV maar ook niet echt leuk voor Ajax. De voorlaatste ronde kreeg Ajax ten onrechte een penalty te nemen maar die zondag was er veel meer loos. Liefst vijf wedstrijden kregen toen een foute uitslag door arbitrale fouten . Er werden penalties toegekend waar ze niet toegekend hadden mogen worden en in duidelijke gevallen werd geen penalty toegekend waar die wel had moeten worden gegeven. Voorbeeld. Zo speelde Feyenoord (ook onnodig wellicht om meer te bereiken) te grof waar de scheids niet tegen op trad. Bij haar eerste doelpunt maakte F overtredingen op achterhoedespelers van Groningen. De scheidsrechter nam ten onrechte die onrechtmatige zware belemmeringen niet in aanmerking. Tegen het laatst van de wedstrijd werd Groningen een penalty onthouden. Geconstateerd moet worden dat de top van het Nederlandse scheidsrechterskorps de laatste jaren een aantal zwakke broeders telt. Dat heeft zelfs zowel clubs (Roda JC degradeerde), spelers als trainers de kop gekost. Dat is de schuld van de KNVB die haar werk niet goed doet terwijl diezelfde KNVB op andere punten vaak heel kleinzerig is. Een voorbeeld is het tenue dat Utrecht niet mocht dragen in de bekerfinale. Dat was het tenue dat de fusieclub Elinkwijk eerder altijd droeg. Wit met een breed blauw blok voor en achter op het shirt en witte broeken. Die uitrusting zou te veel lijken op de kleding van Feyenoord, rood met wit shirt en zwarte broek. Kom KNVB, zorg eens dat de hoofdzaken beter verlopen. Het voetbal in Nederland lijdt onder u. Glijdt al tijden af. En … wees eens minder politiek correct want dat hindert ook een goede organisatie. Nou ja, die ene scheidsrechter die ik zo slecht vind, vinden alle kranten juist heel goed. Sorry dan. Ik droeg heel lang geleden maar niet lang, heel bescheiden, wel ja dat shirt (en broek) van … Elinkwijk.

  1. Beukman

   @Bes
   Tja, de pinantie die Ajax kreeg tegen Utrecht. Een half jaar geleden kreeg PSV óók ten onrechte een pinantie waardoor ze de wedstrijd wonnen, alleen hoor je daar nu niemand meer over.
   Straks speelt iedereen op kunstgras, en heeft elektronica het overgenomen van de scheidsrechter. Ik weet niet hoor. De Elfstedentocht ga je toch ook niet schaatsen op kunstijs, stel dat dit ooit mogelijk wordt?
   Bij voetbal horen bemodderde tenues, de geur van gras, plassen in het veld, én scheidsrechters die ook maar mensen zijn.

 6. toetssteen

  foebal, nee, dank u.

 7. Floris

  Wim van Hanegem ziet het toch wel wat scherper dan zuurpruim Jan Mulder en consorten van Studio Voetbal:

  “Ajax heeft dit seizoen met zijn individuele klasse beslist. Ook gisteren wist ik: die maken er vandaag drie of vier. Natuurlijk heeft Ajax de afgelopen weken twee onterechte strafschoppen gekregen, maar hun voetbal is wel op techniek geschoold en dat betaalt zich uit.’

  ‘Amin Younes en Anwar El Ghazi bijvoorbeeld hebben toch een actie in huis en zo zijn er nog wel een paar. Dat is je winst. Vergelijk dat eens met Luciano Narsingh, die dus niemand voorbij komt en, ondanks zijn snelheid, steeds buitenspel loopt. Voetbal wordt gelukkig nog steeds vaak beslist door spelers die in individueel opzicht van de buitencategorie zijn. Dat had Ajax vroeger al, met mannen als Johan Cruijff, Piet Keizer en toch ook Sjaak Swart. Die gasten konden wedstrijden beslissen. Maar om zulke klassespelers hoort natuurlijk wel altijd een team te staan.”

  http://www.vi.nl/nieuws/van-hanegem-er-zat-bij-psv-in-het-hele-elftal-geen-vuur.htm

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.