Plasterk mekkert over zomerstop van NPO, maar heeft hij z’n eigen riante zomerstop al bekeken?

Een hoop gebakkelei met minister Plasterk vandaag, die beweerde dat de NPO best wel toekon met wat minder riante zomerstops. Zeker nu de commerciële tv-fabrieken wél gewoon doorgaan met het uitzenden van kijkcijferkanonnen als RTL Late Night.

Minister Plasterk gooide vandaag weer eens een steen in het Hilversumse water door te beweren dat de publieke omroep het eigenlijk niet kan maken om al in mei te stoppen met het produceren van programma’s als De wereld draait door of Pauw. Als tegenvoorbeeld van hoe het ook kon, wees de excellentie naar de praktijk van RTL. Daar neemt het vlaggenschip RTL Late Night van de zomer geen enkel gas terug, en stoomt het lekker door. Waarom zou de publieke omroep dan uit luiheid de topprogramma’s maandenlang van de buis halen? Stop dus met de zomerstop, aldus Plasterk.

Wat ik daar nu van moet vinden, weet ik niet zo goed. Ik ben geen fervent televisiekijker (ik volg alleen enkele spannende Amerikaanse tv-series), maar de politiek volg ik wel heel aardig. En wat blijkt nu als je de agenda van de Nederlandse politicus erbij pakt? Precies: die staat helemaal vol met allerlei ‘stops’. Niet alleen mogen Plasterk en zijn collega’s acht weken (!) op zomervakantie van 8 juli tot en met 5 september, maar ook in de herfst, rond de kerst, in het voorjaar en nogmaals in mei krijgen politici hun eigen stops. Kijk maar eens naar de riante vakantiedagen van de politicus, in de lijst met recessen van de Tweede Kamer:

· Zomerreces 2016: vrijdag 8 juli t/m maandag 5 september 2016 (week 28 t/m 35)
· Herfstreces 2016: vrijdag 14 oktober t/m maandag 24 oktober 2016
· Kerstreces 2016: vrijdag 23 december 2016 t/m maandag 16 januari 2017 (week 52,week 1 en 2)
· Krokusreces 2017 (tevens verkiezingsreces): vrijdag 24 februari t/m maandag 20 maart 2017 (week 9, 10 en 11)
· Verkiezing Tweede Kamer op 15 maart 2017
· Meireces 2017: vrijdag 21 april t/m maandag 8 mei 2017
· Zomerreces 2017: vrijdag 7 juli t/m maandag 4 september 2017 (week 28 t/m 35)

Wellicht dat Plasterk dus nog even onderzoek wil doen naar de balk in z’n eigen ogen, alvorens hij uitspraken gaat doen over de splinters van anderen. De NPO is heus niet de eerste of de enige (semi-)overheidsinstelling die profiteert van meer dan riante zomerstops. Hijzelf kan er – gezien zijn ambt als politicus – ook nogal wat van.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Vigo

  Plassterk is bang dat zijn geliefde landverradersclub de PVDA geheten niet genoeg aandacht krijgt……

 2. Ni28

  Vis begint te rotten bij de kop.

 3. Nog1

  Bizarre opmerking van Plasterk.

  Ten eerste gaat hij niet over de omroep, maar staatssecretaris Dekker. Hij praat dus nogal voor zijn beurt, en het lijkt me sterk dat dit het kabinetsstandpunt is.

  Ten tweede vergeet hij dat de reden van de lange zomerstops niet de luiheid van de programma-makers is, maar het gebrek aan budget. De genoemde programma’s zijn in de huidige vorm te duur om een heel jaar lang gemaakt te worden.

  Ten derde noemde hij alleen de VARA-programma’s, terwijl andere (echte) nieuwsprogramma’s gewoon door gaan.

  MAAR DE DOMHEID VAN PLASStERK WORDT NOG OVERTROFFEN DOOR DIE VAN TIM ENGELBART.

  Want die noemt de recessen van de Tweede Kamer als vakantie (dat is al een fout) en dan ook nog van iemand die helemaal niet in de Tweede Kamer zit.

  Misschien tijd om Tim definitief alleen nog maar kul over Sylvia Hoeheetdietegenwoordig en Kim Nogwatian te laten typen? Dat leest namenlijk niemand, en dan valt het minder op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.