Stewardess die Zaventem overleefde mag eindelijk naar huis, ziet haar kinderen weer

Een stewardess die zwaargewond raakte bij de aanslag op vliegveld Zaventem in maart mag eindelijk naar huis.

Het is één van de bekendste foto’s van de aanslag op Zaventem geworden. Een vrouw die op een bankje op de luchthaven zit, nadat ze duidelijk het slachtoffer is geworden van één van de bommen. Het blijkt Nidhi Chaphekar te zijn, een stewardess uit India. Ze leeft nog, maar haar kleding is gescheurd en haar gezicht zit onder het bloed.

Toch lijkt het erop dat ze, hoewel zienbaar gehavend, niet zwaargewond is. Helaas bleek het tegendeel waar te zijn. Ze had het op dat moment waarschijnlijk zelf ook nog niet door, maar de verwondingen vielen alles behalve mee. Ze had verschillende brandwonden, botbreuken en – het gruwelijkste van allemaal – een spijker achter haar oog.

De artsen besloten dat haar overlevingskansen het hoogste zouden zijn, als ze kunstmatig in coma gehouden werd. Dit sleepte zich uiteindelijk 22 dagen voort. Ook daarna waren sommige doktoren nog niet ervan overtuigd dat ze het zou redden, maar de vrouw zelf bleef altijd optimistisch: “Kijk, hier ben ik!”

44 dagen lang heeft ze in het ziekenhuis gelegen, en al die tijd heeft ze haar kinderen niet kunnen zien. Vooral dat laatste viel haar erg zwaar. Haar man en zij hadden besloten hen zo weinig mogelijk te laten merken hoe ernstig de situatie was, maar uiteindelijk kwamen de kinderen er wel achter. Ze is dan ook erg gelukkig dat ze hersteld is en weer terug naar huis mag vliegen, om haar kinderen weer in de armen te sluiten. Dat heeft deze vrouw, die symbool is geworden voor de overlevingsdrang van de slachtoffers op Zaventem, absoluut verdiend. Toch heeft ze haar reis naar huis zó ingepland dat ze Zaventem vermijdt: dat zou , begrijpelijkerwijs, nog te traumatisch zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.