VVD pakt de snoeischaar alvast: tijd voor minder, minder, minder cultuursubsidies Rijksmuseum

Het is ronduit van de gekken dat het bekendste en populairste museum van heel Nederland zo overdadig uit de staatsruif eet: als er één culturele instelling in gans het land is die de eigen broek kan ophouden, dan is het wel het ‘Rijks’.

Het is kennelijk weer tijd voor een VVD-proefballonnetje: Kamerlid Michiel van Veen neemt zich namelijk voor om de miljoenen die ieder jaar naar het Amsterdamse Rijksmuseum te gaan, flink te korten.

Of het gaat gebeuren moeten we natuurlijk nog maar afwachten – het blijft natuurlijk de VVD – maar in theorie is dit natuurlijk reuze-aardig:

‘Volgens VVD-Kamerlid Michiel van Veen is er echter alle reden om kritisch te kijken naar de financiën van het Rijksmuseum. „We zijn echt heel trots op de prestaties van het Rijksmuseum”, benadrukt hij. „Maar ze houden jaarlijks miljoenen over en toch blijven ze een groot beroep doen op de subsidies. Ik vind dat niet te verantwoorden naar de belastingbetaler.” Subsidiegeld dat in de toekomst over is, moet daarom elders kunnen worden ingezet.

Ter vergelijking wijst Van Veen op het Van Gogh-museum, dat ook ruim in het jasje zit en nu minder subsidie heeft aangevraagd. „Die terughoudendheid bij het verdelen van de poet is wat je mag verwachten van een bloeiend museum.”’

Van Veen heeft groot gelijk: als een museum winst draait, is het rendabel. Het kan het dus zelf z’n eigen broek ophouden – er is dan geen enkele reden om daar vanuit de belastingpot nog wat miljoenen extra heen te gooien. Dat is gewoon geldverspilling – slecht idee dus.

Uiteraard is het Rijksmuseum er als de kippen bij om tranen met tuiten te huilen. Directer Wim Pijbes noemt de terechte kanttekening van de VVD “scoringsdrang.” Dat is een interessant verwijt, want het is geen inhoudelijk bezwaar tegen de feiten die de liberaal Van Veen aangedragen heeft. Het enige waar Pijbes wat op heeft aan te merken, is het feit dat dit weinig bekende Kamerlid een dadendrang heeft.

Volgens mij is dat eigenlijk alleen maar te prijzen, als politici niet alleen hun zakken vullen, maar ook iets willen maken van Nederland. Maar goed – in Pijbes’ Grachtengordelland is het natuurlijk taboe om subsidies ter discussie te stellen, dus dan krijg je met dit soort low blows te maken.

Nu maar hopen dat de VVD de poot rechthoudt (tegen beter weten in, ik weet het), en we binnenkort Wim Pijbes nóg een keer kunnen laten snikken en snotteren: ditmaal niet omdat er met het plan gespeeld wordt om het Rijksmuseum te korten, maar omdat het ook echt gebeurt!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. The Oracle

  Oooooooooooooooooooooooo ,ik schrok al,

  Ik dacht minder, minder, minder marokkanen ??

  sorry ,

  dat kan niet bij de VVD ,
  dus als je 1 x mee mag met Bea Bilderberg
  U weet wel , die mevrouw met die plastic pruik
  en Shell aandelen
  en die dreigt die HOMO FILMS
  van vriend Rutte het internet op te gooien

  ja, dan teken je gewoon bij ieder kruisje .

  Op naar NEURENBERG 2.0 MAAAAAR MALIEVELD – GUILLOTIENE
  MAG OOK HOOR !!

  do you hear the people sing , singing the song of angry man !!

  Leonidas

 2. zomaar

  ach wel ja , volgens onze huidige vorstin maxima , hebben wij geen Identiteit dus ook geen (eigen) cultuur .

  dus waarom hier subsidie voor geven , kan men dit geld beter gebruiken voor een moskeet , of een islamitische school , ect, ect .

  dat is de heersende cultuur hier .

 3. Nog1

  De VVD levert al jaren de politiek verantwoordelijke op dit departement. Op dit moment dhr Dekker, daarvoor Halbe Zijlstra en zelfs Rutte heeft de scepter een tijdje gezwaaid.

  Het opvallende is dat deze VVD-bewindspersonen precies het omgekeerde hebben gedaan; als er bezuinigd werd, bleef het Rijks altijd buiten schot.

  Zelden zo’n stelletje leugenaars bij elkaar gezien als de VVD.

 4. Ni28

  Wie het goed doet moet gestraft worden. Dat is de logica van onze regering. Het geld moet naar bodemloze putten en uitkeringen voor steeds meer mensen. Je bent gek als je het goed doet, je kunt beter uit je slaap klagen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.