Al Qaeda leider Ayman al-Zawahiri zweert trouw aan nieuwe Taliban-leider

Al Qaeda’s leider, Ayman al-Zawahiri, heeft trouw gezworen aan de nieuwe leider van de Taliban. Die volgde de oude leider op die een maand geleden uit de weg werd geruimd door een raketaanval van de Amerikanen.

Al-Zawahiri maakte zijn eed bekend in een videoboodschap die onlangs op het Internet werd gezet. De Egyptenaar volgde Osama bin Laden in 2011 op als leider van Al Qaeda nadat de Amerikanen Bin Laden hadden uitgeschakeld. Hoewel het niet bekend is waar Al-Zawahiri precies zit gaan experts ervan uit dat hij zich ergens bij de Pakistaans-Afghaanse grens verstopt.

“Als leider van de Al Qaeda organisatie voor Jihad zweer ik hierbij eens te meer trouw, en vraag ik de hele islamitische gemeenschap om het Islamitische Emiraat te steunen, net zoals Osama bin Laden dat voor mij deed.”

Van 1996 tot 2001 veranderde de Taliban Afghanistan in een zogenaamd Islamitisch Emiraat, waarin Al Qaeda alle vrijheid kreeg om terroristische aanvallen voor te bereiden op Westerse doelwitten, waaronder natuurlijk het World Trade Center in 2001. Na die aanslagen verklaarde Amerika Al Qaeda én de Taliban de oorlog. Sindsdien vecht de Taliban een guerillaoorlog in Afghanistan met het doel om de macht uiteindelijk weer in handen te krijgen.

De nieuwe leider van de Taliban heet Haibatullah Akhundzada. Hij is, net als zijn voorganger Mullah Akhtar Mansour, een radicaal-islamitische ‘theoloog’ die ervan overtuigd is dat moslims alle niet-moslims moeten onderwerpen en zelfs doden.

Het is nog maar de vraag wat de impact van deze eed is op de wereldwijde jihadistische beweging. Al Qaeda is namelijk veel minder groot en machtig dan een paar jaar geleden. Tegenwoordig is ISIS veel gevaarlijker en daardoor voor radicale moslims aantrekkelijker. Ook heeft die organisatie een eigen ‘kalief’: Abu Bakr al-Baghdadi. In recente maanden zijn sommige Taliban-strijders dan ook geswitcht van de Taliban naar ISIS.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. van Urk

    Zulke kerels moeten gewoon met hun tientallen vrouwen en honderden achterkleinkinderen genieten van hun oude dag en ophouden met haatzaaien en bevelen te geven om te doden.

  2. Ni28

    Genieten kunt je op diverse manieren. De islamitische manier kennen wij inmiddels al.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.