Brexit: Moet het hele referendum toch nog een keer helemaal over?

Het Britse parlement zal zich over deze vraag moeten buigen.

Blijdschap er euforie heerst bij de voorstanders van de Brexit, want ze hebben nipt hun zin gekregen: 52 procent was voor, en 48 was tegen. Met een opkomst van maar liefst 72 procent is dat een aardig geldige uitslag te noemen, maar volgens sommigen is dat het niet, en daarom moet het referendum nog maar eens over worden gedaan.

Dat vinden tenminste al meer dan 133.000 verbitterde Bremain-stemmers, die een petitie hebben ondertekend op de website van de Britse regering – die er door de massale belangstelling zelfs een tijdje uit lag – om het referendum over te doen. Het opmerkelijke is dat zij hiermee in slechts enkele uren al meer dan genoeg handtekeningen hebben verzameld om een parlementair debat af te dwingen over de kwestie. Bij 10.000 ondertekeningen heeft de regering de verplicht een reactie op de petitie te geven, en bij 100.000 om er over te debateren. Ter vergelijking: het kostte GeenPeil destijds enkele maanden om de benodigde 300.000 handtekeningen voor een Oekraïnereferendum op te halen.

Het debat komt er dus. Maar gaat het wat veranderen? Natuurlijk niet. Nee, ik had de uitslag van vannacht liever anders gezien, maar je verdient het niet ooit te winnen als je je verlies op zijn tijd niet kunt toegeven. Dit zijn nou juist van die dingen waarbij ik me het sentiment van de Brexit-stemmers goed kan voorstellen: soms gaat de eurofiele medemens simpelweg veel te laks om met onze democratische waarden. De regels van het referendum waren van te voren duidelijk, en hoe zuur het ook is, dit is de uitslag. Laten we dit hoofdstuk afsluiten en ons gaan buigen over hoe we de bezwaren die nu leven ten opzichte van de Europese Unie kunnen wegnemen, want daarmee is iedereen gebaat. Al zullen de ondertekenaars van deze wanhooppetitie geen deel meer kunnen zijn van die discussie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. ceteris paribus

  Bestaat er ook nog zoiets als na voortschrijdend inzicht terugkomen op een eerder genomen foute beslissing?

  Volgens mij zijn veel ‘leave-stemmers’ zich vandaag helemaal rotgeschrokken. En de momende maanden gaan ze beseffen dat ze een oerstomme beslissing hebben genomen.

  1. Bromsnor

   De media doen niets anders dan paniek zaaien.

   Voorstanders van de Brexit worden door de media negatief neergezet en de “rampverhalen” worden ieder uur verschillende keren herhaald. Vooral bij de publieke omroep.

   De meeste media zijn sterk pro-EU en pro-(illegale) immigratie en dat is duidelijk te merken aan hun (gekleurde) berichtgeving.

 2. Floris

  De uitslag is niet naar hun zin, dus moet het over.

  Wat een stumperds.

  1. ceteris paribus

   Vind ik ook Floris, wie een domme beslissing neemt moet de gevolgen ook aanvaarden.
   Dat is de EU-lijn en daar heb ik begrip voor.

 3. sarko

  Leuk die Johnson wil de boel vertragen.
  Nu er uit en niet de boel vertragen zodat men de komende 2 1/2 nog mee kan profiteren en van alles kan blokkeren..

  1. Wim

   SP wil ook referendum maar weer de half, alleen over de macht. Niet over alle binnenkomers natuurlijk. Het blijf een tomaten clubje.

  2. toetssteen

   @Sarko
   Profiteren? Als nettobetaler? Koekoek!
   The UK kan nu weer contracten sluiten met India… Jazeker….. India, mocht niet van de EU.

   Zal ik eens iets heel ondiplomatieks zeggen? Hitler won the war, het wordt tijd dat men zich dat realiseert. The UK did.

 4. sarko

  Doe ff een Peter Selietje …

  De PVV wil graag een referendum over een Nexit, maar dat is met de huidige wetten niet mogelijk. De SP wil geen referendum over een Nexit, maar wil graag een kleinere EU middels een verdragswijziging. Die wijziging moet vervolgens worden voorgelegd aan de bevolking.

  1. van Urk

   Tja hoogmoed komt voor de val. Dat geldt voor de Britten maar net zo goed ook voor de EU. De schotten (die nu al weer spijt hebben met die oude referendum) willen nu ook een nieuwe referendum. En de Britse onderdanen op Franse bodem? Ach.. http://www.telegraaf.nl/telesport/26074703/_Voetbalfans_spijt_van_Brexit_.html

   1. Beukman

    @Urk
    De Schotten hebben geen spijt van hun oude referendum; de omstandigheden zijn veranderd.

    1. van Urk

     Inderdaad Beukman. De omstandigheden zijn veranderd waar ze nu spijt van hebben. Of niet dan?

     1. Beukman

      Nee @Urk, ze hebben er geen spijt van dat de Britten voor een Brexit hebben gestemd, ze balen ervan. Dat is iets heel anders.

     2. van Urk

      Komt eigenlijk op hetzelfde neer @ Beukman. Ik bedoel dat ze spijt hebben dat ze met de eerste referendum de kans al hadden gekregen om op zelfstandig voet verder te gaan zodat ze nu niet in deze Britse ellende zijn meegesleept. Ze balen inderdaad dat ze dat niet voortijdig konden voorzien.

 5. sarko

  De leider van Britse onafhankelijkheidspartij Nigel Farage in mei tegen de Britse krant Mirror dat een 52 tegen 48 uitslag voor hem niet goed genoeg zou zijn. Een te kleine winstmarge noemde Farage toen nog ‘unfinished business’.

  Hoewel de uitslag waar Farage voor vreesde nu realiteit is, lijkt van een roep om een tweede referendum uit de UKIP-hoek geen sprake.

  1. Wim

   52 voor 48 tegen dan is het terecht dat het doorgaat, het is eerlijker als andersom. Maar goed daar zit links niet mee als het hun niet uit komt.

  1. van Urk

   Het kan me niet schelen wat de EU, Amerikanen of de Britten ervan vinden maar wij Urkers zijn misschien weer de pineut. http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/136829/urk-noordzeevissers-onzeker-door-brexit

   1. Beukman

    @Urk
    Tja. Gisteren vertelden Britse vissers daarentegen voor de tv dat ze heel blij zouden zijn met een Brexit.
    Het bepalen van visquota lijkt me bij uitstek iets dat het beste in Europees verband moet gebeuren.

 6. Marieke

  De uitslag is wel erg nipt, 51,9 om 49,1. Maar het heeft geen zin om het nu over te doen, wellicht over een jaar of zo, als de gevolgen duidelijk zijn.

 7. Ni28

  Het beste is om het paniek met haar paniekzaaiers over te laten waaien. Zoals elke verandering zal het nieuwe situaties brengen maar de vuist is gegeven naar Brussel en hopelijk zullen zij daar geen vlucht naar voren nemen. De vraag is of het met deze oude EU bezetting kan want iedereen was daar happy met zijn positie. De bezem doorheen halen en gaan iets beters bouwen eindelijk iets voor de burger die de democratie moet gaan voelen. Europa is geen eenheidsworst en de diversiteit moet de sterke kant blijven.

  1. Ali Yas

   “hopelijk zullen zij daar geen vlucht naar voren nemen”

   Dat hoop ik ook, maar er gaan nu al stemmen op die daar toch wel op aansturen. De EU moet nou zo snel mogelijk de weg terug afsluiten, voordat andere landen doorkrijgen dat de Britse beslissing de juiste was.

 8. Wim

  Het moet over omdat het resultaat je niet aan staat. Dit zegt alles over iemands intellectuele en emotionele niveau.

  1. sarko

   Farage je grote held – bij deze uitslag opnieuw, maar nu ff niet .
   Je moet gewoon niet zo dom lullen ………….

   1. Wim

    Het voordeel van slim zijn is, dat je gemakkelijk kunt doen of je dom bent. Het omgekeerde is veel moeilijker voor jou.

    1. sarko

     Tja ……………………………………………..verzin iets anders of geef een normaal antwoord .
     Dit gaat vervelen.

 9. Ali Yas

  Vragen om een nieuw referendum?! Geniaal! De opkomst zal wel wat minder hoog zijn dan. De helft minder ongeveer.

  1. ceteris paribus

   Het zou me niet verbazen dat als de pro-Brexit stemmers vandaag opnieuw konden stemmen we een totaal andere uitslag zouden zien.

   1. Vigo

    De lul tracht weer een voorspelling te doen, je leert het ook nooit hè zultkop?

    1. Ali Yas

     Altijd heeft Ceteris gelijk, ook al zeggen de feiten het tegendeel. Wat een heerlijk leven heeft die man.

    2. ceteris paribus

     Nee, dit is geen voorspelling maar een veronderstelling.

     Ingewikkeld, niet?

     1. Beukman

      Ik kan je wel voorspellen dat Boris Boef er deze keer het zwijgen toe doet.

     2. ceteris paribus

      Wellicht breekt hij zich nu het hoofd over de vraag of dit een voorspelling of een veronderstelling is.

     3. Wachteres

      Als Simon niet kan winnen dan gaat hij intimideren.

      Simon Blaaskaak lijkt me een juiste benaming.

 10. Bes Tolen

  Referenda in Frankrijk, Nederland, Ierland hebben al eerder aangetoond dat de bevolking de EU in deze vorm met de huidige soort politici niet ziet zitten. Het is de meerderheid onder de kiezers, die verder kijkt dan haar neus lang is en zich niet van de wijs laat brengen.

  1. ceteris paribus

   Met name het laag opgeleide en bejaarde deel van de bevolking deze keer, Bes.

   Die hebben een kortere neus, zullen we maar zeggen.

   1. toetssteen

    @CP
    Pardon?!!! Bent u nu echt helemaal knettergek geworden! Bent u nu verdoemd nog toe elke bejaarde die zich krom betaald aan belastingen uit te maken voor laag opgeleid en voorzien van een korte neus.
    Sorry hoor maar met dit soort ultieme domme opmerkingen plaatst u zich buiten de discussie. In feite zegt u dus dat stel dat hier een referendum zou worden gehouden inzake ‘nexit’ ik bij de lager opgeleiden behoor en een korte neus heb.
    Simpele ziel, ik betaal me de touw t….. aan belasting, ik heb twee uni studies afgerond ( nee niet hoe mooi lul ik hem erin, dat was niet aan mij besteed) en u gaat mij vertellen dat zijne ultiem dropveter para ceterus de ultieme wijsheid in pacht heeft.
    Hortsjik Breedveld, nice job, ga nu maar weer verder met dat kwijnende blog.

   2. Ali Yas

    Ceteris vertrouwt zijn toekomst toe aan het stadse meisje, het prototype van de “remain”-stemmer, dat vermoedelijk denkt dat aardappels aan een boom groeien.

 11. ikweetwatikwil

  PC Uw neus is zo lang, dat u niet verder kunt kijken. En als je dan ook nog een kort verstand hebt ga je de meest domme dingen uitkramen. Maar het moet hard aankomen dat Bes Tolen gelijk heeft.
  Zo en ga nu maar even naar foutjes speuren in mijn reactie. Bent u dol op. Wat kunt u gebruiken voor uw eigen reactie. Zelf iets bedenken, dat is moeilijk voor u ondanks uw “hoge” opleiding.

 12. HdK

  MANIPULATIE en DEMOCRATIE
  Al weer vergeten: Het EU-Referendum voor Ierland moest een paar keer worden overgedaan voordat het gewenste resultaat te voorschijn kwam. Er was toen hiertegen nauwelijks protest!
  En ondanks een zeer hoge opkomst (73%) voor de Brexit, stellen ook nu weer ondemocratische krachten voor, deze procedure te herhalen.

  De EU trok zich in het verleden niets aan van de 63% NL tegenstemmen bij de EU grondwet.

  Ook de 61% tegenstemmen bij het Associatieverdrag met de Oekraine, heeft nog steeds geen vervolg gehad. Graag actie MinPres Rutte.
  De grote verliezer in de EU: DE DEMOCRATIE.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.