Brussel censureert medewerkers: “Brexit” mag niet meer in de mond genomen worden

“Don’t mention the B-word”, luidt het vanaf vandaag in Brussel.

Woordvoerders namens de Europese Commissie vonden vrijdagochtend een leuke cadeau in hun postvakjes: een handleiding over de do’s en don’t’s omtrent de Brex.. pardon, een eventuele, zeer hypothetische uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Recente polls tonen aan dat het op 23 juni erg spannend gaat worden. Het lijkt erop dat het nu ongeveer 50-50 gaat worden, waarbij het maar net de vraag is welke kant last-minute kiezers de uitslag op sturen. De Europese Commissie is er in ieder geval van overtuigd dat het Verenigd Koninkrijk ervoor zal kiezen om de EU niet te verlaten. Hoewel ik hetzelfde verwacht – veel kiezers kiezen doorgaans op het laatste moment toch graag voor stabiliteit en het behouden van de status quo – is er best kans dat ze met deze actie alleen maar meer Europeanen tegen zich in het harnas jagen.

“Brexit” is een taboe geworden in Brussel, en de uitgereikte handleiding biedt voor elke situatie soelaas. Als men bijvoorbeeld gevraagd wordt wat de mening over het referendum is (in welke bewoordingen dan ook) dienen de woordvoerders te zeggen dat de commissie “wenst dat het Verenigd Koninkrijk bij de Europese Unie blijft”. Op zich geen spannende antwoorden, en op zich ook niet verwonderlijk dat woordvoerders dergelijke richtlijnen krijgen. Als woordvoerder van de commissie dien je immers het standpunt van die commissie te verwoorden: daar word je voor betaald.

Het propageren van deze standpunten is dan ook niet het probleem, het zit hem in het verbod op woorden als ‘Brexit’. Een standpunt is prima, maar laat die mensen lekker zelf kiezen hoé ze die overbrengen. Anders verworden ze van woordvoerders tot simpele papegaaien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ali Yas

  Wat de kracht van woorden is hebben ze in Brussel wel begrepen. Hoe belangrijk het vrije woord is iets minder, maar ach, alles voor de goede zaak!

  1. toetssteen

   @Ali Yas
   Leuk hè die gedachtenpolizei, maar da’s niet communistisch, echt niet.

 2. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=yfl6Lu3xQW0

  Don’t Mention the War! – Fawlty Towers – BBC

  Ik heb dit altijd het leukste deel van Fawlty Towers gevonden.

  In werkelijkheid was John Cleese heel wat intelligenter dan Schäuble. Maar hij had dan ook een hekel aan politiek correct, zoals alle verstandige mensen dat hebben.

  http://de-bron.org/content/politiek-correct-beledigen

  Komieken zoals John Cleese en Jerry Seinfeld willen niet meer optreden aan Engelse en Amerikaanse universiteiten omwille van de politiek correcte onverdraagzaamheid die daar heerst. (hier en hier). Voor je het weet heb je iemand beledigd en ben je een racist of een seksist. De getuigenis van Cleese daarover is nog maar van gisteren, maar die van Seinfeld is al enkele maanden oud en toen heeft daar een student van een van die universiteiten op geantwoord (hier). Anthony Berteaux heet die jongen. en hij heeft zich daarbij wel komiek belachelijk gemaakt.

  1. toetssteen

   @Suijkerbuijk
   Foei toch! Je weet dat Flappie alleen CNN en Reuters leest!
   Let the people rule! To hell with religion and extremism.

 3. Bes Tolen

  Het voortdurend falen door onbekwame Europese commissarissen leidt er toe dat geen enkele zinnige discussie gevoerd kan worden maar er wel veel onwaarheden de wereld in worden geholpen. Dat gaat ook in tegen het algemene Europese belang. Het gaat hier vrijwel om alle denkbare gebieden. Echt troosteloos slecht is het migratie-, in het bijzonder asielzoekersbeleid dat Europa jaarlijks naast massa’s ongewenste lieden, hier voor boven de negentig procent gebracht door criminele verbanden, minstens tientallen miljarden euro’s per jaar kost en de maatschappelijke verbanden in de landen van de EU (verder) dreigt geheel te ondermijnen. De veiligheid in Europa wordt geweld aangedaan door het klakkeloos achter Amerika aan lopen op defensiegebied en in het bijzonder Rusland dwars te zitten. Waarbij Poetin als de grote schurk wordt aangemerkt terwijl merkwaardig genoeg Poetin een fervente anti-communist is. Aan het communisme schrijft hij het verval van Rusland in de twintigste eeuw toe en ”wereldrevolutie hadden we al helemaal niet nodig”. Zijn oproep om gezamenlijk IS te bestrijden, krijgt geringe bijval. Ondertussen lijdt de noordelijke helft van Europa blijvend economische schade door de opgeroepen tegenstelling. Over de behandeling van Polen en de Oekraïne door Amerika zou ik het eigenlijk ook moeten hebben. Dat lijkt plukken te worden. Voor wie? Het zal wel mee om vermeende eigendomsrechten gaan.
  Economisch gaat het al jaren niet goed. Wel veel dogmatiek maar weinig reëel verstand. Europa lijkt meer klaar gemaakt te worden voor onderdeel van één ingebeelde wereldstaat dan voor een op zinnige wijze verenigd Europa waar minder of te wel alleen het meest zinvolle op centraal niveau wordt geregeld. De sociale component ontbreekt veelal of komt heel vertraagd aan de orde of wordt tot in de finesse met alle zich voordoende ellendige dogma’s van deze tijd met forse dwang, dit is veelal dictatoriaal, opgelegd.
  Alles dus ook de economie wordt aan het financiële beleid van de ECB ondergeschikt gemaakt. Dit beleid is ondergeschikt aan Amerika en zou de grootste grief moeten zijn voor elke welwillend land in de EU. Het blijkt evenwel dat de democratie zich heel sterk leent voor manipulatie van de bevolking. Alsof positieve democratische eigenschappen, (werking) zich automatisch voor doen terwijl deze altijd weer afgedwongen en bewaakt moeten worden. In werkelijkheid is het zo dat de politieke macht van maffioos aandoende en echte maffiose groepen in Amerika sterk is toegenomen en door het grotere verband dat EU heet, ook in Europa is toegenomen. Europa dat door Amerika sinds de regering Clinton (niet zozeer door Clinton, die werd gebruikt) steeds minder eigenwaarde heeft over gehouden en meer ondergeschikt is geraakt door gebrek aan gewicht van Europese politici.
  Het financiële beleid van de ECB is zeer omstreden. Veel Europeanen menen dat dit beleid ongeloofwaardig is en in tegenstelling met wat de ECB als doel ziet, onder meer niet bepaald investeringen uit lokt. Maar juist voor uitbreidings-, efffectiviteits- en innovatie-investeringen zijn de banken niet in vanwege de voor hen verplichte ”balansverkorting”. Bepaalde groepen mensen worden als ”van te plukken” (systematische onteigening) en als niet voor de economie als noodzakelijk gezien, zodat daarmee groepen burgers sterk aan inkomsten verliezen dan nog zullen verliezen. Zo lijkt ook geen toekomst meer voor redelijke pensioenopbouw door de verkrachting van de rentemarkten. Grote groepen kleinere beleggers in bijvoorbeeld onroerend goed en zelfs eigen woningbezitters zoals in Noord Duitsland is voorgevallen, verliezen hun vermogen door dubieuze voorwaarden en juridische vondsten en daarbij door internationaal verplichte wijze van ”markt”waarderingen en/of balansverkorting bij banken. In geval eisen banken e.d. terstond hun uitstaande leningen op. Ondanks dat in gevallen sprake is van ouderwets hoge rentepercentages op leningen en desondanks goede rendementen (hoge bezettingsgraden) worden behaald. Voer voor ”hedgefunds”. Ook dreigen ook op termijn verdere moeilijkheden op de hypothekenmarkt voor eigen woningen. Dit omdat er toenemend risico is, mee door ingewikkelder beperkende voorwaarden, waar vrijwel geen tot geen financiële voordelen voor het eigen woningbezit meer tegenover staan.
  Met het verhaal is nog wel door te gaan. Het beste lijkt nu te besluiten door de stelling dat de belangen van de Europese bevolking onvoldoende door de EU worden gediend. De EU bedrijft vooral ivoren torenpolitiek, hangt aan Amerika, mist inzicht in hoe een democratisch Europa vanaf onderen moet worden opgebouwd, beseft niet dat de rest van de wereld anders is dan Europa en wenst Europa onvoldoende te beschermen tegen werkelijk malafide krachten. Die zitten er trouwens ook in Europa zelf en er zijn er ook die als bondgenoten van Amerika gelden. Er moeten in de eerste plaats betere EU politici komen. Ook de ECB met Draghi aan het hoofd lijkt niet betrouwbaar dan wel voert een fout beleid.

 4. poldi

  Hoogste tijd voor een referendum over een Nexit van Thierry Baudet.

  Een zeer lezenswaardig artikel in Trouw.
  Groter is niet altijd beter, betoogt Thierry Baudet, van Forum voor Democratie.
  De rijkste landen zijn juist klein.
  De wereld verandert continu – en iets dat een halve eeuw geleden een goed idee leek, hoeft dat vandaag de dag niet meer te zijn en Nederland moet zich daarom bezinnen op het lidmaatschap van de EU.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/4317836/2016/06/11/Hoogste-tijd-voor-een-referendum-over-een-Nexit.dhtml

 5. Anna

  EU sleept zich voort met ondemocratische eisen. EU is een miljarden verslindend,ondemocratisch elite gedrocht. Enige middel om hun doelen te kunnen verwezenlijken is bevolking zoveel als mogelijk angst aanjagen zoals bij de islam. EU elite voelt zich vooral thuis bij islam en communisme.
  BREXIT!!! Ze lopen allemaal aan de band van de Amerikanen. Zij alle voordelen en wij alle nadelen. Europa gaat totaal kapot. Dus kies BREXIT.

 6. Anna

  Die EU elite maken bevolking zo verschrikkelijk bang en doen alsof de hele economie in elkaar stort als je uit de EU stapt.Volgens ondemocratische elite ligt dan alles plat, havens, vliegvelden, handel, kortom de hele economie.
  Zouden de vliegtuigen dan nog wel over GB mogen vliegen. Zou de scheepvaart stilliggen. Jonge, jonge dat groepje daar in Brussel zijn geboren leugenaars. Zie die emotie Timmermans en Dijsselbloem alles voor de Amerikanen. Ze verkopen nog hun vrouw. Dronkaards en leugenaars aan de leiding.

 7. Wachteres

  http://gatesofvienna.net/2016/06/fjordman-the-evil-empire-reborn/#more-39924

  Wijze woorden van Fjordman:

  “The EU has become the anti-European Union, a cultural wrecking ball that is destroying European civilization. Through a toxic mix of stupidity, cowardice, lust for power and ideological fanaticism, European ruling elites promote suicidal immigration policies that are destabilizing much of the European continent. The organization does not solve any of Europe’s fundamental problems. It makes some of them worse, and adds new ones.

  Of the EU’s key institutions, the European Parliament is the only one that is directly elected by the peoples of Europe. Current Members of the European Parliament (MEPs) should get paid for the period in which they have been elected, but not more. All institutions of the EU should be formally dismantled and abolished as soon as possible. That includes the European Commission, the European Council, the Council of the European Union, the Court of Justice of the European Union, the European Central Bank and the European Court of Auditors.

  Europeans need to get rid of the EU, before the EU inflicts irreparable damage on European civilization”.

 8. cmsuijkerbuijk

  En wéér een enórme blunder van Schäuble door een interview in Der Spiegel. Juist op de dag van de Queen’s verjaardag gaat hij Engeland dreigen bij een Brexit. http://www.spiegel.de/politik/ausland/wolfgang-schaeuble-warnt-vor-weitreichenden-brexit-folgen-a-1096854.html
  De Britse pers reageert furieus en dit is natuurlijk wel zó stom gedaan én getimed van Schäuble, dat automatisch soortgelijke blunders van zo’n 80 jaar geleden weer in de herinnering komen. Toen werd er door een omhooggevallen Boheemse korporaal ook nogal kwistig met dreigementen jegens de Britten gestrooid.
  Het Brexit kamp is Schäuble ontzéttend dankbaar!

 9. Ni28

  In ondemocratische structuren is het verboden om dingen te benoemen. Als dit zo is begint het goed op de Kremlin te lijken. Merkel kan het weten en haar invloed is steeds groter.

 10. Ni28

  Net als bij de vis begint de EU bij de kop te rotten.

  1. Floris

   Over kop gesproken. Bij die kop van Schulz lopen me de rillingen over de rug. Die ijskoude ogen. Ik moet bij hem onwillekeurig aan de nazi’s denken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.