DENK heeft het niet op homo’s: Kuzu bekritiseerde Turkse politica om deelname aan Gay Pride

DENK draagt een masker van ‘tolerantie’, maar wat vindt de Nederturkse partij eigenlijk van homo’s? 

DENK zegt op te komen voor ‘vrijheid’, ‘verbinding’ en ‘tolerantie’, maar wat komt daar in de praktijk van terecht? Het lijkt er sterk op dat die mooie waarden van vrijheid en tolerantie door de Nederturkse partij nogal selectief worden toegepast. GroenLinkspolitica Nevin Özütok gaf gisteren een interview aan de site Republiek Allochtonië, over haar plan om de Gay Pride in Istanbul te bezoeken. Er is dit jaar veel gedoe om de homo-optocht in de grootste stad van Turkije. Volgens het stadsbestuur moet de mars worden afgelast omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd, maar volgens mensenrechtenorganisaties is dat een smoesje – in werkelijkheid is niet veiligheid het probleem, maar het feit dat de Gay Pride niet strookt met de streng-islamitische opvattingen van de Turkse regering.

Helaas zijn die streng-islamitische opvattingen niet slechts in Turkije aan de orde van de dag: ook Tunahan Kuzu, de leider van DENK, kan er wat van. Özütok vertelt in het interview hoe hij haar bekritiseerde toen ze in 2012 aan de Gay Pride in Amsterdam meedeed met een Turkse boot:

[Kuzu] belde me om te zeggen dat hij overal mijn naam hoorde. Mijn deelname aan de Turkse boot viel volgens hem slecht bij de achterban. Toen vroeg ik hem wat hij daarop dan antwoordde. “Je weet toch dat dit onderwerp gevoelig ligt bij de achterban?” vroeg hij. Toen zei ik: “Maar jij bent toch campagne aan het voeren voor de PvdA? En jouw partij denkt toch precies hetzelfde over de vrijheid van homoseksuelen als mijn partij GroenLinks?

Treffender kan het niet: Kuzu voerde weliswaar campagne voor de PvdA, een partij die beweert homorechten hoog in het vaandel te hebben staan. Toch vond het Kamerlid-in-spé het maar niets dat een andere Turkse politica meevoer op de Gay Pride. Want tja, dat ligt gevoelig bij de achterban. Het illustreert hoe linkse partijen de laatste jaren onze normen en waarden (zoals gelijkheid voor vrouwen en homo’s) ondergeschikt hebben gemaakt aan de wens om islamitische kiezers te trekken.

Nu weten we dat de PvdA met die houding een paard van Troje heeft binnengehaald: Kuzu en Öztürk zijn hun eigen partij begonnen, en de PvdA hoeft niet meer op Turkse stemmen te rekenen. Die kiezers gaan naar DENK: een partij die alle ruimte biedt voor achterlijke standpunten over homoseksualiteit, Armenen en Joden. Dankzij de PvdA zit deze partij nu in onze Tweede Kamer – foutje bedankt!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. sarko

  -achterlijke standpunten over homoseksualiteit, Armenen en Joden-
  Oh maar dat is niet allen voorbehouden aan de islamieten hoor ……

  1. Wim

   Wat betreft Joden zeker niet ,denk aan de SP.

   1. sarko

    Ik ga je maar een tijdje negeren Wim , vind je toch niet erg ?

    1. Wim

     Nee natuurlijk niet Sarko. Maar ik lees (las)wel eens de reacties op het web bij Van Bommel of Anja.M. Nu jij weer met Geert.

 2. Marieke

  Dit artikel is een beetje ouwe koeien uit de sloot halen hoor.

 3. Bromsnor

  De PvdA zit vol met islamisten (voor op gemeentelijk niveau) die de PvdA gebruiken als opstapje in de politiek.

  Het zijn dus islamisten met een islamitische agenda en het zijn dus geen (!) Sociaal Democraten.

  “Aanslag in Orlando heeft alles te maken met de islam

  Islamisten behoren tot de gevaarlijkste vijanden van homoseksuelen. De islam verbiedt en sanctioneert homoseksualiteit. Het is een strafbaar feit. Volgens de sharia, de wetgeving en rechtspraak van de islam, moeten homoseksuelen worden gedood wanneer ze hun geaardheid ook na een ernstige waarschuwing of na lijfstraffen niet willen veranderen.

  Sommigen denken dat ze homo’s vanuit een bepaalde hoogte naar beneden moeten gooien. Dat is het uitgangspunt van IS, Al-Qa’ida en Taliban. Anderen denken dat homo’s moeten worden onthoofd, de islamisten in Iran geloven dat ze moeten worden opgehangen. Ze verschillen slechts van mening over de wijze waarop een homo moet worden gedood.”

  http://www.elsevier.nl/opinie/opinie/2016/06/aanslag-in-orlando-heeft-alles-te-maken-met-de-islam-315834/

 4. Beukman

  Ik lees niet dat Kuzu tegen homoseksualiteit is, in tegendeel, maar dat hij bezorgd is voor de reacties van de achterban. Je kan dat laf noemen, je kan ook zeggen dat voor Kuzu geldt wat voor vrijwel elke politicus geldt: principes zijn niet zaligmakend.

  Vorig jaar voer er een Marokkaanse homoboot me aan de Canal Parade. Wie weet deze keer ook een Turkse. We zullen zien wat Kuzu daar van gaat vinden.

  1. monach

   Natuurlijk is Kuzu tegen homoseksualiteit maar legt het probleem neer bij zijn islamitische achterban, waar hij zegt naar te moeten luisteren. En zo propageert DENK een anti – homobeleid.

   1. ceteris paribus

    Logisch hoor.

 5. Ni28

  “Want tja, dat ligt gevoelig bij de achterban” en dat is iets wat deze Neder Turken dus niet gaan bestrijden want zij gaan het achterban toch niet van hun ongelijk te overtuigen.

 6. Wim

  Ja, maar toch als ik homo was zou ik liever door een zwarte kous dorp wandelen dan door een geïslamiseerd wijkje in de Randstad.

 7. bjornvanherpen

  snap niet dat dit soort toegestaan is om een partij te beginnen, iedereen weet waar ze voor staan en dat heeft in nederland niets te zoeken, laat ze oprotten naar hun chef in turkye

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.