Jessica Durlacher stapt op bij uitgever vanwege publicatie omstreden boek fundamentalist Abou Jahjah

De echtgenote van Leon de Winter heeft het hart duidelijk op de goede plek zitten.

Als schrijver ben je bijzonder afhankelijk van je uitgever. Natuurlijk moet je zelf goede boeken schrijven die mensen graag willen lezen, maar de uitgever is degene die ervoor zorgt dat jij de nodige pr krijgt en dat je boek overal in de schappen ligt. Auteurs die al een tijdje bij dezelfde uitgever zitten weten dus waar ze op kunnen rekenen. En voor hen is dat vaak reden om trouw te blijven aan hun uitgever, ook als ze niet altijd blij zijn met de precieze gang van zaken.

Jessica Durlacher, de echtgenote van de bekende columnist Leon de Winter, denkt daar net een beetje anders over. Zij heeft namelijk bekend gemaakt dat ze vertrekt bij uitgeverij De Bezige Bij. De reden? De Bezige Bij publiceert later dit jaar een ‘pamflet’ van Abou Jahjah. Zoals de Volkskrant uitlegt (wat opmerkelijk is, het is immers een linkse krant die de multiculturele samenleving vereert):

In februari werd bekend dat De Bezige Bij Abou Jahjah had gevraagd om een deel te schrijven in de Horzel-reeks, een serie ‘pamfletten die stof doen opwaaien’. Volgens Durlachers echtgenoot Leon de Winter heeft Abou Jahjah, een Arabische nationalist met een grondige afkeer van Israël, te vergaande uitspraken gedaan over de Joodse staat. ‘Zijn ze helemaal gek geworden bij De Bezige Bij?’, twitterde De Winter direct na de bekendmaking.

Durlacher is daar niet over te spreken, en vindt dat het deel uitmaakt van een groter, breder probleem bij haar uitgever. Zo zegt ze dat er

“te secundair gereageerd op de kwestie rondom Abou Jahjah en er is te veel geprobeerd de kwestie in de doofpot te stoppen. Je kunt je afvragen of zo’n discussie ontstaat omdat er meer mis is binnen de uitgeverij.”

Ik ben niet van de boycotts, maar Durlacher heeft natuurlijk honderd procent gelijk dat ze niet voor zo’n uitgever wil werken. Abou Jahjah is een verfoeilijke man, een Arabische nationalist, een moslimfundamentalist, en een Israël-hater. Het is niet alleen onwenselijk dat De Bezige Bij zijn nieuwe werkje publiceert, maar zelfs onacceptabel. Samen met andere schrijvers heeft Durlacher daar een tijdje campagne tegen gevoerd, maar hun acties hebben geen positieve resultaten opgeleverd. En dus doet ze dit nu.

Durlacher heeft gelijk. En de Bezige Bij moet zich kapot schamen dat ze voor Abou Jahjah kiezen boven Durlacher.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Ni28

  Linkse politieke correctheid is in de hele maatschappij doorgedrongen als een zich uitbreidende kwaadaardige gezwel. De Media zijn belangrijke schakel voor de politiek om de publieke opinie te beïnvloeden en dat is te merken. De NRC was vroeger ook een goede krant. Uitgeverijen zijn wat dat betreft cruciaal en ik hoop dat mevrouw Durlacher er nog een kan vinden die nog niet ziek is.

 2. Beukman

  “In februari werd bekend dat De Bezige Bij Abou Jahjah had gevraagd om een deel te schrijven in de Horzel-reeks, een serie ‘pamfletten die stof doen opwaaien’.”

  Tja. Je kan niet verwachten dat iemand die wordt gevraagd een bijdrage te leveren aan deze zogenaamde Horzel-reeks vervolgens een politiek-correct werkje aflevert. Het staat schrijver vrij om zijn of haar uitgever te kiezen, maar een uitgever die zwicht voor een paar ontevreden schrijvers is natuurlijk geen knip voor de neus waard.

  Wat echt opvalt in de discussie, is dat de inhoud van het nieuwe boekje van Jahjah er kennelijk niet toe doet.

  1. Ali Yas

   “Je kan niet verwachten dat iemand die wordt gevraagd een bijdrage te leveren aan deze zogenaamde Horzel-reeks vervolgens een politiek-correct werkje aflevert”

   Maar dat gebeurt nou juist wél. Auteurs van de horzel-reeks staan doorgaans vijandig tegenover klassieke Nederlandse cultuurelementen, zoals bij de hedendaagse “flower power”-elite algemeen aanvaard is. Een bloemlezing:

   Zihni Özdil noemt Nederland “een volstrekt gesegregeerd land waarin institutioneel racisme welig tiert”.

   Willem Otterspeer vindt moderne natuurwetenschap in strijd met “gedegen onderwijs” en pleit voor herwaardering van het “onweegbare”.

   Simone van Saarloos vindt het monogame huwelijk een “drama” en pleit voor afschaffing van het huwelijk.

   Dyab Abou Jahjah past prima in dit rijtje zwartmakers en cultuurslopers.

   En ik begrijp heel goed dat dit Jessica Durlacher zo langzamerhand te gortig wordt.

   Overigens staat ze daarin niet alleen: ook Tommy Wieringa bedankt voortaan voor de eer zijn boeken door De Bezige Bij te laten uitgeven.

 3. ceteris paribus

  Jessica staat onder de extremistische invloed van haar echtgenoot en verliest daarmee het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting uit het oog: feitelijk probeert ze door haar uitgever onder druk te zetten de vrije meningsuiting van een andersdenkende te beperken. Kwalijk.

  1. Kees

   Je bent ziek CP, doodziek!

   1. ceteris paribus

    Waarom denk je dat, Kees?

  2. Wachteres

   ‘Kwalijk’, spreekt een politiek correct gedrocht, dat uit een hoek komt waar al jarenlang niet anders wordt gedaan dan de vrije meningsuiting van anderen door schelden en roepen en schreeuwen onder druk te zetten. Of door kleinerende, snerende opmerkingen als tegenargument, zoals we op DDS dagelijks kunnen waarnemen

   http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/06/gerard_joling_redde_fleur_agem_1.html

   En dat is niet alleen de gewoonte in Nederland.

   Politiek correct is blijkbaar niet in staat om door middel van argumenten mensen te overtuigen, vandaar …

   Ach gut, Jessica staat onder extremistische invloed van haar echtgenoot …

   Ik hoef niet naar voorbeelden van mijn bovenstaande opmerkingen te zoeken, die geeft Simon zelf al:

   “Extremistisch’ als zij er andere opvattingen op na houdt en onder invloed van …

   Zou haar man ook haar scherpe analyserende boeken schrijven?

   Simon beledigt hier niet alleen een zeer intelligente vrouw, maar hij maakt zichzelf ook intens belachelijk.

   Enfin, dat zijn we van Simon wel gewend.

   1. Floris

    + 1

    Het komt kennelijk niet bij Paardenpis op dat mevrouw Durlacher een eigen mening heeft.

 4. Floris

  Abou Jahjah is een vieze engnek. Een zuivere antisemiet en gekend onruststoker, en dan schrijft het linkse huppelkutje Katrijn Van Hauwermeiren, 28 lentes jong en toch al hoofdredacteur bij De Bezige Bij, dat ze “zo ontzettend blij” is met Abou…zie de foto waarop ze deze rotschoft hartelijk toelacht: http://www.tzum.info/2016/02/nieuws-commotie-rond-nieuw-contract-voor-abou-jahjah-bij-de-bezige-bij/

  Kudo’s voor Durlacher en de andere auteurs die volkomen terecht niets te maken willen hebben met een uitgeverij die dit schorem een podium wenst te geven en daar “zo ontzettend blij” mee is.

  1. ceteris paribus

   Ook al zouden de kwalificaties van Floris over Aboutaleb Jajah juist zijn (mijn beeld is een streepje genuanceerder) is het toch geen goede zaak een uitgever onder druk te zetten met het oogmerk publicaties van deze man te verbieden?

   Waarom wensen Floris c.s. de vrijheid van meningsuiting voor moslims te beperken? Hebben ze wel enig besef van Grondwet en rechtsstaat?

   1. Floris

    Dit heeft niets met de vrijheid van meningsuiting te maken, koekenbakker. Diverse auteurs (niet alleen Durlacher) willen gewoon niet bij dezelfde uitgever zitten als die antisemiet. Dan is het een kwestie van hij eruit of ik eruit.

    De Bezige Bij snijdt in z’n eigen vlees. De aanstelling van dat huppelkutje Van Hauwermeiren is duidelijk een grote miskleun geweest.

    1. ceteris paribus

     Durlacher zet haar uitgever onder druk met de dreiging te vertrekken als ze een andersdenkende schrijver podium biedt. Dat doe je met het oogmerk een collegaschrijver de mond te snoeren.

  2. Beukman

   Dank.
   De reactie van Ouariachi, bijna onderaan, is wel interessant.

 5. Seneca

  zodra het anti joods is, staan de 2 vervloekte trollen klaar om hun adhesie te betuigen. zij hebben bovendien het lef te beweren dat zij niet anti joods zijn en dat zij ‘veel’ joodse vrienden hebben.

  1. Beukman

   Jij hebt hier zelf onlangs nog een lijstje geplaatst van “verachtelijke joden”, @Seneca.

   Ikzelf ben inderdaad niet anti joods, in tegendeel. Ik heb joden in mijn familie, joden zijn bij mijn opvoeding betrokken geweest, mijn vader werkte in een joodse zaak in de jodenbuurt, en ik heb zelfs een tikkeltje joods “bloed”.
   Ik heb echter wél het een en ander aan te merken op bepaalde beleidsbeslissingen van de staat Israel.

   Samenvattend: jij bent een antisemiet, ik ben geen antisemiet.

   1. Anna

    Beukman. Heb deze uitlatingen meer gezien op allerlei sites o.a. Elsevier. Zogenaamd goede vrienden en familie. In verkapte vorm overal proberen Joden en Israel in het kwade daglicht te plaatsen. Nu weer met een andere naam, Beukman. Je bent wel een antisemiet.

    1. Beukman

     @Anna
     Onzin. Ik schrijf alleen onder deze nick. Je ziet dus spoken.
     Verder heb ik niks tegen Rusland en niks tegen Russen, maar wél wat tegen Putin. Op dezelfde manier heb ik niks tegen Israel, Israeli en joden, maar wél wat tegen Netanyahu. Wie dat verwart met antisemitisme, is geestelijk gestoord.

     1. Anna

      Beukman. Het wordt wel zeer opvallend dat bij bijna ieder onderwerp PVV, Joden en Israel worden betrokken. Het wordt allemaal wat verkapter gebracht omdat je op bijna alle site bent verwijderd. Er is een enorme gelijkenis.

     2. Beukman

      Die gelijkenis zit alleen in jouw hoofd, @Anna. 99 procent van mijn berichtjes schrijf ik op DDS, en ik word nooit ergens afgetrapt.
      Jij noemde mij een antisemiet. Kennelijk is die beschuldiging gebaseerd op wat andere mensen schrijven, waarvan je dacht dat ik dat was. Het wordt dus tijd dat je je beschuldiging intrekt.

   2. Floris

    Samenvattend: jij bent een moslimvrind die er kennelijk geen bezwaar tegen heeft dat z’n vrinden de joden uit West-Europa wegtreiteren.

    Dat schurkt tegen antisemitisme aan. Wie heult met antisemieten (het antisemitisme zit in de islam ingebakken als het kuiken in het ei, als was het alleen maar omdat Mohammed een enorme haat tegen de joden ontwikkelde omdat zij hem niet als profeet wilden erkennen) is in effecto zelf ook een antisemiet.

    1. Beukman

     Jouw stropoppen zijn altijd zo doorzichtig, @Bukman Junior.

     1. Floris

      Niks stropop, moslimvrind. Elke dag verleen je hand- en spandiensten aan (aanhangers van) een fascistoïde en antisemitische religie maar nooit hoor ik je over het feit dat joden zich bedreigd en in de steek gelaten voelen en West-Europa verlaten.

      Kennelijk laat dat jou koud. Of je denkt dat het niet waar is. Je bent immers kampioen kop in het zand steken.

     2. Beukman

      Dat jij graag en vaak verkeerde conclusies trekt, dat weten we nou wel, @Bukman Junior. Antisemitisme is een zeer kwalijke zaak, of het nou in West-Europa plaatsvindt of in het moslim-arme Oost-Europa.
      Joden zelf maken zich trouwens geen illusies, al sinds de oorlog niet, toen ze werden gedecimeerd, en toevallig gebeurde dat niet door moslims.
      Joden kennen hun geschiedenis. Ze weten ook dat de huidige vriendelijke woorden uit PVV-hoek eerder voortkomen uit islamhaat dan uit liefde voor joden. Ze hebben daarom gelijk om niemand te vertrouwen, ook PVV-achtigen niet.

      En verder maak ik zelf wel uit waarover ik schrijf, miesgasser.

     3. Vigo

      Beukman wordt pissig, dat is meestal een indicatie dat er raak is geschoten Floris!

     4. Beukman

      @vijg
      Inderdaad. Die Bukman Junior schiet maar raak, maar doel treffen doet ie zelden. Jullie zijn een mooi stel samen.

     5. Floris

      Ja Bukman, joden kennen hun geschiedenis. Ook die van 13 eeuwen dhimmitude in het Midden-Oosten. Ze weten eveneens wie anno 2016 hun grote vijand is: de islam met z’n westerse fellow travellers. Van die fellow travellers ben jij er een. Je zalvende praatjes ten spijt.

 6. Top

  @ Kees,
  Natuurlijk is hij ziek. Dat is het gevolg van twee venerische geslachtdelen, die in een dronken status bij elkaar gekomen zijn en producten zoals CP, Beukman en Svetlana op de wereld hebben geschopt.
  Maar troost je, ze mogen alleen nog maar op deze site hun vuil spuien. Overal anders zijn ze gelukkig geband. Oh ja, die zultkop CP, ging vroeger onder de naam Kelele Nyinge en nog wat flauwekul op het web. Ik weet, dat het al jaren, een handophouder is, die niets beters te doen heeft als trollen. Ook heeft hij weinig aanspraak meer, want zijn omgeving wil niets met hem te maken hebben. Hij kost de maatschappij wel veel geld aan medicijnen en inkomen. Verders niet op reageren, hij is de moeite absoluut niet waard.

 7. Frulen

  @Top
  Geheel mee eens. “Trol” vind ik echter teveel eer. Ik vind de benaming “Riefer” meer van toepassing.

 8. Beukman

  Brekend: Abou Jahjah is Zomergast bij de VPRO. Zet op 31 juli a.s. het bier maar koud!
  Tweet van Geert:

  “Schandalig dat linkse publieke omroep faciliteert om islamfascist een hele avond aan het woord te laten.”

  Van mij mag Geert ‘o’ok Zomergast worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.