Nederlandse libertarische grootheid Hubert Jongen overleden

Hubert Jongen, die letterlijk decennialang één van de belangrijkste en meest invloedrijke libertariërs in Nederland was, is gisteren (15 juni) op 88-jarige leeftijd overleden.

Voor hij politiek actief werd was Jongen een succesvolle ondernemer. Zo had hij bij zijn Ingenieursbureau Jongen uiteindelijk 500 mensen in dienst. Toen hij Ayn Rand’s Atlas Shrugged had gelezen werd Jongen libertariër en objectivist. Sindsdien zette hij zich met zijn hele ziel en zaligheid in voor de politieke ideologie van de vrijheid.

Samen met zijn vrouw Riet van Roon was Jongen mede-initiatiefnemer van het Libertarisch Centrum, de Vrijbrief, het libertarische hulpfonds LIFHAS, de Tweede Libertarische Wereldconferentie, de Libertarische Partij, Libertarian.nl en Vrijspreker.nl. Die laatste website publiceerde vandaag een necrologie waarin nogmaals onderstreept wordt dat Jongen een enorme impact heeft gehad op de vrijheidslievende beweging in ons land:

De nestor, mede-oprichter van de libertarische beweging in Nederland en aanjager van Libertarian International is plotseling overleden. Hub was de oer-libertariër en de onvermoeibare, altijd bezige organisator, schrijver en inspirator voor alle libertarische gebieden en uitingen. Of het nu Vrijbrief, Vrijspreker, discussie, promotie, of politici aanschrijven was, Hub zette het in gang en was er altijd mee bezig. Meer dan 6.500 artikelen van hem op de Vrijspreker geven niet alleen werklust maar ook visie, zuiverheid en enthousiasme voor het Libertarisme weer. Zijn geest blijft bestaan in de talloze artikelen op deze site, maar ook u kunt deze levend houden door te continueren waar hij heeft moeten stoppen.

Het Libertarisch Centrum was de eerste libertarische organisatie in Nederland. Jongen heeft dus echt baanbrekend werd verricht. Daarnaast hij één de mensen achter de oprichting van de Libertarische Partij. De leider van de LP, Toine Manders, prijs Jongen dan ook terecht:

Ik ben diep bedroefd door het nieuws van de dood van Hub Jongen. Hij was niet alleen een van de oprichters en eerste bestuurders van de LP, maar hij was ook nauw betrokken bij de verkiezingscampagne van de LP voor de Tweede Kamerverkiezingen in 1994, en speelde daarmee een sleutelrol in deze belangrijke opstartfase van de LP. Ook na zijn aftreden als bestuurder bleef hij altijd bereid om de LP met raad en daad te ondersteunen. De LP is nu de snelstgroeiende partij van Nederland, met name op sociale media, en dit danken wij voor een groot deel aan Hub Jongen. We zullen hem missen.

Misschien dat niet iedereen Jongen kent, maar dat maakt zijn importantie niet minder groot. Hij heeft een enorm grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de libertarische beweging in Nederland; een beweging die, anders dan alle andere politieke bewegingen voor maximale individuele vrijheid staat. Daarom stel ik voor dat mensen die Jongen niet kenden (en ook mensen die hem wél kenden!) de kans nu aangrijpen om zijn stukken alsnog te lezen. Ga daarvoor naar Vrijspreker.nl of zoek gewoon op Google.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.