Radboud Universiteit Nijmegen: Het geheim van een gelukkig huwelijk!

Het gaat niet goed met de huwelijken in Nederland. Het beeld van huwelijken in Nederland is niet rooskleurig. Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Mensen vallen van de roze wolk, zijn op elkaar uitgekeken, snappen elkaar niet meer of gaan vreemd.

U heeft ze een tijdje geleden waarschijnlijk wel gezien; de mega billboards langs de snelwegen. Mede mogelijk gemaakt door de politieke partij SGP. Op deze borden stond de tekst: “Overspel, het familiespel met alleen maar verliezers!” Deze billboards werden geplaatst naar aanleiding van de reclamespotjes op de radio van vreemdgangerssite Second Love. Volgens de SGP scheiden mensen in deze tijd veel te snel.

Maar er is hoop! Zaterdag maakte Stichting Marriage Week Nederland bekend dat er een onderzoek komt naar het succes van huwelijken in deze tijd. Een bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen gaat onderzoeken “wat in deze tijd huwelijken succesvol maakt”. Daarnaast richt de bijzonder hoogleraar zich ook op wat je kunt doen als je huwelijk plots in de knel is gekomen.

Stichting Marriage Week Nederland nam samen met het Radboud Universiteit Nijmegen initiatief voor deze bijzondere leerstoel. Er wordt verwacht dat het onderzoek halverwege 2017 van start gaat.

De stichting werd in 2008 opgericht. Marriage Week wil de waarde van het huwelijk onder de aandacht brengen. Daarnaast willen ze benadrukken hoe belangrijk het is om in het huwelijk te investeren.

Het doel van het onderzoek aan de Universiteit is dan ook “dat overheden via nieuwe wetenschappelijk onderzoek krijgen om beleid te maken dat duurzame liefdesrelaties in brede zin ondersteunt”, aldus de Stichting. “Er is veel internationaal bewijs voor de stelling dat bewuste, gerichte aandacht voor huwelijk en gezin op lange termijn het gezicht van de samenleving bepaalt. Daar zetten we ons graag voor in.

Op dit moment ben ik ruim twee weken getrouwd. Dus ik kan met recht ook meepraten over dit onderwerp. En het stemt mij droevig te zien dat zoveel mensen uit het huwelijk stappen. Nu denkt u: die zit nog op een roze wolk. Waarschijnlijk heeft u gelijk. Maar ik geloof dat het huwelijk een verbond is voor het leven. Je ben elkaars steun een toeverlaat voor altijd. Ook ik hoop dat vol te houden.

Hoe dan ook wordt het tijd dat we rondom het huwelijk weer een positief beeld scheppen. Dat is in het belang van kinderen en uiteindelijk ook in het belang van onze maatschappij.

Anneloes Meijer is journalist en videograaf. U kunt haar volgen op Twitter onder de naam anneloes_meijer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. sarko

  Je leeft maar eenmaal en als het huwelijk geen geluk meer geeft, kies je voor een scheiding.
  Religie en therapeuten verknallen het leven van veel mensen met het, z.g.- je moet vechten voor je huwelijk.Volg je gevoel zonder beïnvloeding ……….
  Mag stellen, ben ervaringsdeskundige -na 40 jaar huwelijk 🙂 🙂

  1. Anna

   sarko De meesten kiezen niet voor een scheiding. Een van de twee wil niet meer leven met een man of vrouw die gezin tekort doet en met anderen naar bed gaat.Mensen verknallen zelf hun leven en dat van de kinderen. Een gelukkig huwelijk samen veel doen en weten waar de man of vrouw uithangt.

 2. Ni28

  Een huwelijk hang af van het respect voor elkaar. Wij blijven niet jong en wij veranderen niet alleen door de leeftijd maar ook de levensloop. Hoe ga je om met tegenslagen bijvoorbeeld want die komen er zeker. Drijven deze je uit elkaar of brengen je juist bij elkaar. Ik heb tegenwoordig het gevoel dat het minste geringste al reden is om uit elkaar te gaan. De voorstelling van een huwelijk was anders dan gedacht. Laat je iemand makkelijk in de steek of niet dat speelt ook een rol. Moeilijk wordt het in technische zin niet gemaakt want ik geloof dat je dat via internet al kan doen maar dat terzijde. Voor de rest laat ik het aan iedereen zelf over want goede raad blijkt moeilijk overdraagbaar te zijn.

 3. Niek

  Ni28, “Voor de rest laat ik het aan iedereen zelf over want goede raad blijkt moeilijk overdraagbaar te zijn”.
  Ja dat is waar, je kunt niemand dwingen om bijv. de Bijbel (NT!) weer eens biddend, ‘hongerig’ en nederig te gaan lezen. En gewoon doen wat daar aanbevolen wordt. De diepte meer ingaan ipv oppervlakkige oorzaken en allerlei excuses te zoeken. Je kan niet verleid worden door wat je niet DENKT, simple is that… en angst, manipulatie, minderwaardigheids gevoelens, oordelen komt allemaal van de leugenaar, uit de hel.
  .
  Ja, inderdaad wordt daar over respect (i.h.b. van de vrouw t.o. de man) gesproken, en in hetzelfde vers (o.a. Ef4 of 5:22 of zo) wordt de man aangespoord om de vrouw lief te hebben (agape, maar ook fileo en eros). Hoe waar blijft Gods Woord!

  Zo’n 40 jaar geleden las ik de bevindingen van een onderzoek dat percentages echtscheidingen weergaf bij couples die (toen!)
  – nerregus in geloofden (1 op 5)
  – kerkelijk ‘religieus’ waren (vaak zeg maar, ‘poppenkast’ geloof) – 1:30
  – ware, dus wedergeboren gelovigen: 1: 400.

  Onder die laatste groep behoor ik (nog steeds), en ik weet nog heel goed dat ik destijds gechockeerd was van die 1:400! Dat ‘kon niet waar zijn’, dacht ik.
  “Eén te veel… en zou dat een waar gelovige kunnen zijn? God weet!”
  Tijden veranderen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.