Rebellie: Republikeinse leiders geven groen licht voor revolte tegen Trump bij conventie

Geen categoriejun 20 2016, 9:00
Het kon weleens lastiger worden voor Donald Trump om echt de Republikeinse genomineerde te worden dan hij denkt.
De miljardair gaat ervan uit dat het allemaal in kannen en kruiken is. In principe heeft hij de gedelegeerden verzameld die nodig zijn om dé officiële presidentskandidaat te worden van de Grand Old Party, en dat is het dan.
Helaas voor hem is er een technisch probleem: volgens experts mogen gedelegeerden namelijk doen wat ze zelf willen. Normaal gesproken stemmen ze bij de conventie voor de man of vrouw die hun staat/district gewonnen heeft, maar dat hoeven ze niet te doen. De reden dat dit systeem zo werkt is dat de partij in staat wil zijn om zichzelf tegen kiezers in bescherming te nemen op het moment dat ze een enorme fout maken.
Voorbeeld: ze stemmen op iemand die allemaal mooie verhalen ophangt, maar dan blijkt na alle primaries maar voor de conventie dat hij in het geheim een prominent lid is van de Ku Klux Klan.
Of: de man met de meeste stemmen blijkt een knettergekke, racistische megalomane progressieve dictator in-de-dop te zijn. Zoals het geval nu is.
Daarom willen steeds meer conservatieve leiders, columnisten en kiezers dat de gedelegeerden zich tijdens de conventie alsnog tegen Trump keren en een ander nomineren. Opvallend: Paul Ryan, de leider van de Republikeinen in het Congres, lijkt daar nu toestemming voor te geven:

Ryan hield de schijn op nog steeds achter Trump te staan, maar misschien heeft hij toch een andere manier gevonden van de controversiële miljardair af te komen: de conventie. ‘De gedelegeerden zijn de baas, zij maken de beslissingen,’ zei hij op zondag. ‘Ik wil er alleen voor zorgen dat het eerlijk, duidelijk en volgens de regels gebeurt.’

Vervolgens zei hij voor de duidelijkheid het volgende:

"Het laatste wat ik wil doen is mij ermee bemoeien en de gedelegeerden vertellen wat ze wel of niet mogen doen."

Hij weigert gedelegeerden dus te vertellen dat ze Trump moeten nomineren, wat in de politiek betekent dat hij groen licht voor een revolte geeft.
Laten we hopen dat dit inderdaad is wat de Republikeinse kiesmannen gaan doen. Trump is namelijk in zijn eentje in staat om de Republikeinse Partij permanent te beschadigen. Dat kan en mag niet gebeuren. Weg met Trump, en vervang hem door iemand die zowaar gelooft in de vrije markt, gelijke rechten voor iedereen, en traditionele waarden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten