Social Justice Warrior: de nieuwe politiekcorrecte Gutmensch die rechts letterlijk stil wil slaan

“SJW’s zijn pro-feministisch, pro-transgender, pro-islam, pro-zwart, pro-vluchteling, en tevens anti-man, antihomo (homonostalgie), anti-Israël, antichristelijk en antiwesters.”

Ewout Klei heeft een bijzonder interessant (en fel) stuk geschreven voor Jalta.nl over de zogenaamde Social Justice Warrior (SJW), een fenomeen overgewaaid uit, hoe kan het ook anders, Amerika.

Screen Shot 2016-06-27 at 17.06.46

Mensen die de politiek op de voet volgen — zeker als het over sociale en culturele zaken gaat — weten ongetwijfeld wat SJW’s zijn, maar voor mensen voor wie dat niet geldt geeft hij deze uitleg:

Bij Social Justice Warriors gaat het natuurlijk niet echt om sociale rechtvaardigheid, geen vluchtelingen in je eigen hipsterwijk, maar om je imago als goed mens. Vandaar dat SJW’s altijd in een roedel opereren en nooit als lone wolves. En vandaar ook dat ze, net als de Farizeeërs uit de tijd van de Bijbel, enorm mierenneuken, pardon muggenziften, over triviale details en een obsessie hebben voor identiteitspolitiek.

Het gaat SJW’s dus om het hebben van de juiste, correcte opinies. SJW’s zijn pro-feministisch, pro-transgender, pro-islam, pro-zwart, pro-vluchteling, en tevens anti-man, antihomo (homonostalgie), anti-Israël, antichristelijk en antiwesters. Wat stemt een ware SJW? De PvdA is fout vanwege de racistische islamofoob Jodewijk Asscher (sic), op de SP rust nog een smetje vanwege de brochure ‘Gastarbeid en kapitaal’ uit 1983, D66 kan daarentegen wel, GroenLinks is echt goed en DENK natuurlijk ook.

Nou wordt ieder normaal denkend mens natuurlijk knettergek van dat soort geleuter, maar goed, niemand die ooit stelde dat linksvolk rationeel is.

Screen Shot 2016-06-27 at 17.46.19

Eén van de meest opvallende aspecten van de SJW’s is dat ze de blanke man altijd de schuld geven en voor alles. Zoals Ewout terecht schrijft:

Hoewel de geloofsleer helder is belanden SJW’s soms in een spagaat: wat als de vrouwenrechten worden geschonden door moslims, bijvoorbeeld Noord-Afrikaanse aanranders op nieuwjaarsdag in Keulen? Het antwoord daarop is uiteraard uiterst eenvoudig: de kritiek negeren, meteen agressief in de tegenaanval gaan en de witte man weer de schuld geven. SJW’s zijn immers intersectioneel, wat in feite betekent dat islamisten – de nieuwe Joden – altijd aan de goede kant van de geschiedenis staan. Antisemitisme en christenvervolging bestaan in het wereldbeeld van de SJW dan ook niet, behalve natuurlijk als witte mannen antisemitisch zijn of als Israël iets onaardigs doet tegen Palestijnse christenen. Alleen minderheden die in de mode zijn mogen de slachtofferkaart trekken.

Dit is één van die dingen waar ik me dus rot aan erger: de blanke man moet het tegenwoordig al-tijd ontgelden. Wij hebben alles gedaan, vrouwen en minderheden (ik weiger vrouwen een minderheid te noemen) kunnen daarentegen niets fouts doen. Eén uitzondering natuurlijk: de joden zijn een minderheid van wie die SJW’s dan weer niet houden. Alle andere minderheden zijn heilig en schuldloos – en waag het eens om op te merken dat die Afrikanen hun eigen mensen verkochten aan blanke slavenhandelaren of dat de oude islamitische beschavingen toch ook echt slaven hadden. Voor je het weet wordt je door de mangel gehaald door een hele groep SJW’s en voor rotte vis uitgemaakt.

Want: SJW’s opereren nooit alleen. Het zijn kuddedieren. Of, misschien beter gezegd: een roedel wolven. Als ze eenmaal bloed ruiken en hun tanden in je zetten ben je het haasje. Ze geven dan pas op tot ze je eronder hebben gekregen of ze een nieuw slachtoffer hebben gevonden.

Met andere woorden: het zijn werkelijk verschrikkelijke mensen die ook nog eens verschrikkelijke dingen geloven. De enige manier om met zulk soort types om te gaan is door hun hypocrisie te ontmaskeren. Niet omdat je ze daarmee overtuigt dat het SJW-gedoe knettergek is, maar omdat de SJW-beweging dan niet nog meer mensen voor zijn afzichtelijke karretje kan spannen.

Overigens geeft Ewout enkele goede voorbeelden van anti-SJW twitteraars die het zeker waard zijn om te volgen, maar ik deel zijn mening over Milo (@nero) dan weer absoluut niet. De SJW-beweging schreeuwt inderdaad elke twee minuten ‘racist!’, maar heel af en toe hebben ze zowaar een punt. Milo is echt een vreselijke vent met racistische neigingen. Met hem wil ik dus absoluut niets te maken hebben. Hij is gewoon knettergek. (Er is dan ook een reden dat normale Amerikaanse conservatieven zich van hem distantiëren; de enigen die hem wel wat vinden zijn Trump-Fanboys, maar ja, het is geen geheim dat die niet zoveel moeite hebben met racisme en dergelijke).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. sarko

  Ja ja Silvana begon inderdaad te vervelen …

 2. Arachne

  ….de enigen die hem wel wat vinden zijn Trump-Fanboys, maar ja, het is geen geheim dat die niet zoveel moeite hebben met racisme en dergelijke

  Uw eigen SJW moment, Meneer van de Galien?

  Trump’s aanhangers zijn fel tegen illegale immigranten, immigratie zonder background check en de vermeende vluchtelingen uit het MO en Afrika. Het gaat hen, net als bij de Europese onvrede, om wat deze groepen krijgen/voor in aanmerking komen alsmede het feit dat deze groepen vinden overal recht op te hebben (entitlement). Wie de berichtgeving een beetje bij houdt, heeft het afgelopen jaar talloze voorbeelden van moord, beroving en verkrachting voorbij zien komen.

  Ik zou zeggen dat de aanhangers van Trump het gelijk steeds meer aan hun zijde krijgen. Dit maakt hen niet tot racisten, maar tot realisten.

  1. Peter Selie

   Goed verwoord Arachne !

 3. toetssteen

  Prima artikel, behalve de laatste (overbodige) zin. Die doet afbreuk aan de inhoud.
  Eigenlijk zou het artikel moeten besluiten met de vraag waarom uitgerekend deze groep zulke vreemde vrienden kiest. Ik lees die reflex overigens ook met regelmaat op de Joop. Waarbij ik moet vermelden dat er ook mensen zijn die zich net als ik verbazen over die nogal vreemde houding.

 4. Floris

  Hier op DDS hebben we onze eigen SJW’s.

  Namen hoeven niet genoemd te worden…

  1. ceteris paribus

   Gelukkig zijn er inderdaad op DDS nog een paar mensen die social justice hoog in het vaandel hebben.
   Ook veel mensen overigens die deze kernwaarden moeiteloos met voeten treden.

 5. Peter Selie

  Hoi feministen! Ayaan wil jullie iets vragen

  Triggerwarning: filmpje bevat feiten die uw wereldbeeld en de safe space rondom u ernstige schade kunnen toebrengen

  https://youtu.be/wJkFQohIKNI

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.