Tegenslag voor Poetin: Russische ‘atleten’ definitief niet welkom bij de Olympische Spelen

Russische atleten kunnen de aanstaande Olympische Spelen – en misschien ook wel de komende – op hun buik schrijven.

De kogel is door de kerk: Rusland is definitief niet meer welkom in Rio de Janeiro, waar deze zomer de Olympische Zomerspelen gehouden zullen worden. Dat heeft de internationale atletiekfederatie, de IAFF, vrijdag bekend gemaakt.

Met deze uitspraak wordt bevestigd wat iedereen allang dacht. Tijdens de Winterspelen in Sochi is op grote schaal doping gebruikt door de Russen. Alsof dit al niet erg genoeg was, bleek uiteindelijk dat Vladimir Poetin hierbij zijn vinger in de pap had. Het werd de Russen van overheidswege toegestaan zich met allerlei middeltjes lichamelijk superieur te maken, in de hoop dat Rusland zo een enorm aantal medailles bij de Spelen in eigen land zou binnenslepen. Dopingtests werden wel afgenomen, maar werden vervolgens weggegooid, of de resultaten werden verdraaid. Wat er ook precies gebeurd is, het was in ieder geval geen zuivere koffie.

Het belangrijkste principe van de Spelen, sportiviteit, is hiermee dan ook keihard geschonden. Sport kan mij weinig schelen, maar zelfs bij mij gaan mijn haren rechtop staan van dit soort berichten.

Verrassend kan het allemaal echter niet genoemd worden. Het is ook naïef om te denken dat het land alleen bij de Spelen in eigen land dit uitgehaald zou hebben. Hopelijk leidt dit tot een groter onderzoek, waarbij ook Russische topsporters bij andere evenementen, zoals het huidige EK, eens goed onder de loep genomen zullen worden. Toch zal het niet eens van dit soort controles hoeven af te hangen of de Russen aan het EK kunnen blijven meedoen. Het gewelddadige gedrag van hun fans is zo walgelijk, dat ik het me goed kan voorstellen als dat reden genoeg wordt voor een stevige schorsing.

Het lijkt er wel op alsof deze bruten getraind zijn om zoveel mogelijk wanorde aan te richten in Frankrijk, zo agressief komen ze op me over. Dat laatste blijft echter een vermoeden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. ceteris paribus

  Dit bericht en deze duiding zal bij velen hier niet lekker vallen: we hadden toch afgesproken dat Putin een verlichte leider is die ons van de EU-maffia gaat verlossen?

 2. Wim

  Politieke beslissing heel het Westen, China staan stijf van de doping.
  Het gewelddadige gedrag van hun fans is zo walgelijk, dat ik het me goed kan voorstellen als dat reden genoeg wordt voor een stevige schorsing.
  En de Engelsen dan en de Nederlanders. Maar goed hoe eerder de WOIII in hoe beter toch.

 3. Wim

  En deze dan?
  Een maatregel tegen Rusland kan ook Turkije en Kenia onder druk zetten. Beide landen doen volgens de IAAF en het WADA te weinig tegen doping. Vorige week is al gedreigd met het uitsluiten van Kenia voor vier jaar, wegens de aanhoudende weigering serieus werk te maken van de jacht op doping. Het aantal controles dat Kenia uitvoert is minimaal. De controles worden vooral verricht door de IAAF.

 4. Jan

  Doping komt waarschijnlijk in bijna alle landen voor. Als de Russen de enige waren, staken ze er wel met kop en schouder boven uit en dat is niet bepaald het geval. Toch is met name het corrupte anti-doping programma wel uniek en terecht dat dit wordt aangepakt. Alle Russische atleten aanpakken gaat dan wel weet erg ver en had ik niet verwacht.

  1. toetssteen

   @Jan
   Het gaat over Meldonium dat pas op de dopinglijst is gezet door de VS. Het is een hartfunctie ondersteunend middel dat alleen verkrijgbaar is waar ook het patent is. (u gaat er geen stap harder van, maar het voorkomt dat u bij het leveren van een topprestatie dood op het sportveld neervalt.)
   De VS willen dat patent hebben, maar ze kregen het niet. Tot zover de dirty war via de sport.

   Meldonium is een zeer goed middel in de strijd tegen hartfalen, maar het patent ligt bij Rusland en dat kan Big Pharma niet hebben, vandaar dat het vorig jaar ineens op de dopinglijst stond.

 5. Ni28

  Uitsluiting van Olympische Spelen is de grootste straf vooral voor Putin. Veel groter dan welke economische maatregelen ook. Het is weliswaar op zich geen politieke straf maar voor Putin is het wel. Sport en politiek gingen in het voormalige Oostblok altijd samen. Hij gaat nu in zijn ogen veel meer af voor de wereld dan door de bezetting van de Krim. Gebruik van doping gaat terug naar de tijden van de Sovjet Unie wanneer zij via het sport de wereld wilden regeren samen met de DDR. Sport gaat kapot niet alleen door het grove geld maar ook door de doping. Waarschijnlijk heeft het met elkaar te maken.

  1. Wim

   Vraag me af waarom de USA altijd zoveel medailles pakken ,die hebben wel een hele goede doping.

  2. Anna

   Ni28. “Russische Erfolge gegen den IS: US – Hardliner werden nervos “. DW Nachrichten. De grondstoffen en infrastructuuroorlog ook via sport. UEFA is nog even corrupt anders zouden ze niet alleen de Russen straffen gezien wat er zich allemaal buiten en op de velden afspeelt.Doping is een smerig spel dat in alle landen en alle sport zit verweven. In stadion kan kennelijk IS zo toestaan. Vuurwerk en brandbommen kunnen makkelijk worden meegenomen. Zou er iets niet kloppen bij de Franse beveiliging.

 6. Beukman

  Putin zal hier weer munt uit weten te slaan. Hij gaat het verkopen als een groot westers complot om zijn land dwars te zitten. De Russen zullen dat vreten, daar Putin vrijwel de gehele MSM in handen heeft, en de meeste kritische journalisten inmiddels ontslag hebben genomen of zijn vermoord.

  1. ceteris paribus

   Ik kan je verzekeren dat zijn Vijfde Colonne in Europa het ook zal vreten. De trieste weerslag ervan zullen we op DDS welzeker ervaren.

   1. Beukman

    @CP
    Het is heel voorspelbaar allemaal.
    Zo heeft Trump nu verklaard voor het verbod op bepaalde vuurwapens te zijn voor psychiatrische gevallen, mensen die verdacht zijn van terroristische activiteiten etc., en daarover met de NRA willen gaan praten. Trump schurkt hier dus tegen de Democraten aan. Goeie zaak natuurlijk, maar hoe gaan de Trumpfans deze draai verdedigen?

  2. Anna

   Beukman. Hoe zou het toch komen dat westerse journalisten zo bang zijn om kritiek op de werkwijze van de Amerikanen te geven. Waarom gaan ze altijd vrijuit. Hebben de Amerikanen de hele Europese media in handen?

   1. Beukman

    @Anna
    Daar zijn westerse journalisten helemaal niet bang voor. In tegenstelling tot Russische journalisten die kritisch schrijven over hun land: de afgelopen 20 jaar zijn er minstens 200 vermoord.
    Hier een bekende:
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Anna_Politkovskaja

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.