Vader Orlandoschutter zegt nonchalant: “Ze hadden maar betere beveiliging moeten hebben”

De vader van de dader van de aanslag in Orlando legt de schuld – uiteraard – niet bij zijn eigen familie.

Alsof het al niet erg genoeg is dat je zoon zoiets verschrikkelijks doet, weten sommige mensen het ook nog in hun hoofd te halen om de dader maar te gaan zitten verdedigen. Even denken hoor: wat is precies de reden dat er vorige week 49 mensen bruut het leven ontnomen werd en tientallen anderen zwaargewond raakten? Zou het de haat voor homoseksuelen zijn die er borrelde in de zieke geest van de schutter? Zou zijn extremistische interpretatie van de islam misschien van invloed kunnen zijn geweest? Of zat er misschien ergens anders een steekje los bij deze man? Nee joh, je moet de reden helemaal niet zoeken bij de man die slechts de trekker heeft overgehaald, het is allemaal de schuld van club Pulse.. Want ze hadden gewoon betere beveiliging moeten hebben, dan was dit allemaal nooit gebeurd!

Dat vertelde Seddique Mir Mateen in een interview met Sky News. Een zieke redenering waarbij je met overtuiging kunt zeggen, “zo vader zo zoon”, en “de appel valt niet ver van de boom”. Als je als vader de dader van de dodelijkste schietpartij ooit gaat zitten verdedigen, dan is wat mij betreft een deel van de oorzaak al gevonden: een stevig gebrek aan degelijke opvoeding.

Voor de goede orde: natuurlijk had de club betere beveiliging moeten hebben, en was de hele ‘gun free zone’ die daar ingesteld was, natuurlijk de grootste onzin. Als men niet had besloten tot een dergelijke symboolzone, dan was het dodentaal waarschijnlijk wel lager geweest. Maar vader Mateen moet hier leren een onderscheid te maken tussen oorzaken en randvoorwaarden: als Omar niet vervuld geweest was van haat, dan had de hele schietpartij nooit plaatsgevonden en had het geen bal uitgemaakt hoe goed de club wel niet beveiligd was. Maar daar zal vader – en daar is hij helaas niet de enige in – niet snel aan denken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Ni28

  “Ze hadden maar betere beveiliging moeten hebben”@
  Dit zegt alles over moslims.

 2. ElHoussain

  Beste Sybren Frederico Porfírio,

  Het is allemaal afschuwelijk wat er gebeurt is. Religies keuren nu eenmaal homofilie af, hoewel daar volgens de geschriften geen straffen op staan, behalve dat er een aantal predikanten van mening zijn dat homo’s dood moeten, dan nog is het heft in eigen handen nemen volgens alle religies volstrekt illegaal.

  Ik snap je zorgen wel, maar wees dan ook flink en haal ALLE instanties aan die deze daad goedkeuren!

  Hier heb je in ieder geval nog eentje die dit geweldig vindt:

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/26012765/__Woede_over_preek_Orlando__.html

 3. Ni28

  Er zijn ongetwijfeld meer mensen die dit helemaal niet erg vinden. En zeker religies. En op adres van hun allemaal zeg ik, het is een schande en onmenselijk als je zo denkt. Maar degenen die massaal moorden zijn altijd islam aanhangers. Hun broeders die niet moorden zwijgen goedkeurend.

  1. ElHoussain

   “zwijgen goedkeurend”

   Ik zal dit onthouden!

 4. Ni28

  Ik zou graag willen weten op welke gronden kan religie een biologisch gegeven afkeuren.

 5. bjornvanherpen

  ik blijf erbij dat hij erachter gekomen is dat zijn zoon homo was en gezegd heeft dat om zich bij allah te bewijzen die aanslag moest gaan plegen en dat hij zo in het paradijs zou komen, ze moeten die vent ook oppakken

  1. ceteris paribus

   Iedereen heeft het recht om bij elk waanidee dat bij hem opkomt te blijven, Bjorn.

  2. toetssteen

   @bjornvanherpen
   Ik hoorde Tofik Dibi in de auto tot mijn vrouw het wel had gehad met die gast toen hij.e.e.a. probeerde te framen naar islamofobie. 49 dode homoseksuelen, maar Tofik moest wijzen naar mensen die walgen van dit gedrag (lees homohaat omzetten in daadwerkelijke agressie).

   Ik sluit zoals u zegt niet uit dat de man is gedreven om dit te doen. Wat dan wel bizar is dat hij te midden van het geweld nog sms te met zijn vrouw. Die wist overigens ook wat die moordenaar ging doen.
   Normale mensen zouden 911 bellen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.