Zit jij op Twitter? Dit is waarom je onmiddellijk je wachtwoord moet veranderen!

Schermafbeelding 2016-06-09 om 14.00.43
Foto: Flickr / Christopher

Als je op Twitter hetzelfde wachtwoord gebruikt als op andere sociale media, moet je al helemaal oppassen…

Heb je een account op Twitter, of ken je iemand die vaak op Twitter zit? Verander dan direct je wachtwoord. Een hacker verkoopt namelijk 33 miljoen naam- en wachtwoordgegevens van Twittergebruikers online. De hacker is alleen bekend onder de schuilnaam Tessa88 en is onmogelijk te traceren via het internet. Hij (of zij) wil 10 bitcoins voor de volledige database met 33 miljoen wachtwoorden. Dat komt neer op meer dan 5000 euro.

Het is niet bekend hoe, waar en wanneer de gegevens zijn gestolen. Ook is niet bekend welke accounts op de lijst staan. De kans is dus aanwezig dat jouw account één van de 33 miljoen is en op deze lijst staat – inclusief je wachtwoord. Had je ooit een Twitteraccount maar gebruik je die allang niet meer? Dan moet je nog steeds oppassen: de kans is groot dat je op Twitter je e-mailadres en je vaste wachtwoord gebruikt om in te loggen – dezelfde gegevens die je misschien wel gebruikt om in te loggen op je e-mail, je Facebook, Instagram en ga zo maar door.

Ook als je Twitter dus nooit meer gebruikt is het dus belangrijk om je wachtwoord te veranderen. Doe dat voor de zekerheid ook op andere sociale media die je gebruikt. Om deze reden is het altijd handig om verschillende wachtwoorden te gebruiken, zodat een hacker niet met één wachtwoord al je gegevens op internet kan inzien.

Als je op de lijst staat, is dat trouwens niet alleen slecht nieuws voor de beveiliging van je Twitteraccount – de veiligheid van je hele computer kan in het geding zijn. Hackers zijn deze wachtwoorden namelijk te weten gekomen door malware (virusprogramma’s) op pc’s. Zo’n programma staat stiekem op je computer en speelt allerlei informatie, waaronder wachtwoorden, door aan een derde partij – een hacker dus. Zelf heb je niet eens door dat zo’n spionageprogramma op je computer staat, maar het effect is er niet minder om. Zorg dus altijd dat je een goed werkend antivirusprogramma op je computer hebt, en regelmatig een scan uitvoert. Klik nooit zomaar op bijlages van e-mails met een onbekende afzender. De algemene regel: als je het niet vertrouwt, doe het dan niet. Voorkomen is beter dan genezen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!