Zwalkend kabinet zet ‘vluchtelingen’ die vrijwillig terug willen naar eigen land op straat

Freedom House (bron: Flickr)
Foto: Freedom House (bron: Flickr)

Wat een geweldige manier om ervoor te zorgen dat geen enkele ‘asielzoeker’ nog terugkeert naar eigen land, zeg. Rutte II kan weer eens trots op zichzelf zijn.

ChristenUnie, SP, GroenLinks, PvdA en D66 zijn woedend op het kabinet. Nou vind ik dat normaal gesproken niet zo interessant omdat het om vijf linkse clubs gaat met wie ik helemaal niets heb, maar dit keer hebben ze zowaar gelijk. Wat blijkt namelijk? Vluchtelingen die aangeven vrijwillig terug te willen gaan naar het land van herkomst worden als grof vuil op straat gezet.

Ja, letterlijk.

Het gebeurt allemaal in Ter Apel (en op vijf andere locaties in het land). Eerder liet het kabinet weten dat vluchtelingen die meewerken aan hun uitzetting daar tijdelijk opgevangen konden worden tot ze op het vliegtuig gezet zouden worden naar eigen land. Je zou denken: een echte win-win situatie. Zij hoeven zich geen zorgen te maken over een dak boven het hoofd, wij weten dat we binnenkort van ze af zijn.

Helaas gaat het in de praktijk heel anders. Tientallen vluchtelingen die het land uiteindelijk zelf willen verlaten kregen namelijk te horen dat ze niet welkom waren in de opvang. Zij moesten zichzelf maar zien te redden: veel plezier ermee. In het beste geval kunnen ze gebruik maken van de nachtopvang, als het eenmaal licht is moeten ze weer opsodemieteren. De straat op dus.

CU-Kamerlid Joël Voordewind zegt geheel terecht:

“Eerst zegt het kabinet: ‘je krijgt alleen opvang als je mee wilt werken aan je vertrek’, daarna blijkt dat zelfs kwetsbare vreemdelingen die wíllen vertrekken op straat worden gezet.”

Dit is natuurlijk knettergek. Niet alleen zorgt de overheid er zo voor dat geen enkele vluchteling nog zal aangeven vrijwillig te willen vertrekken, maar er zullen ook flink wat problemen ontstaan in Nederlandse dorpen en steden omdat de vluchtelingen in kwestie geen plek hebben om naartoe te gaan.

Oh, en om het nóg erger maken zijn veel van deze asielzoekers ook nog ziek!

De eerder genoemde partijen hebben terecht Kamervragen ingediend, welke natuurlijk zo snel mogelijk beantwoord moeten worden door de verantwoordelijke bewindspersonen. Dit kan zo niet. Ten eerste is de gang van zaken te grof voor woorden, waar nog eens bij komt dat het contraproductief is. Je zou denken dat zelfs de verstandelijk gehandicapte leden van het kabinet — hoe anders te verklaren dat de regering fout op fout stapelt — dat zouden begrijpen.

De Kamervragen:

1. Is de staatssecretaris bekend met het artikel ‘Ter Apel weigert zieke vreemdelingen‘?

2. Kan de staatssecretaris reageren op de veronderstelling van het artikel dat de Dienst Terugkeer en Vertrek opvang onthoudt aan vreemdelingen die hebben aangegeven te willen meewerken aan vertrek?

3. Kan de staatssecretaris aangeven hoe het bovenstaande zich verhoudt met het uitgangspunt van het kabinet dat uitgeprocedeerde asielzoekers in beginsel het land dienen te verlaten en dat een uitgeprocedeerde vreemdeling recht heeft op opvang wanneer de vreemdeling zich bereid heeft getoond het land daadwerkelijk te willen verlaten?

4. Klopt het dat de afgelopen maanden in elk geval aan 26 cliënten opvang is geweigerd ondanks een verklaring dat ze willen meewerken aan vertrek? Klopt het dat opvang is geweigerd vanwege onvoldoende ‘zicht op terugkeer’? Kan de staatssecretaris aangeven waarom deze vreemdelingen, ondanks de bereid om terug te keren, maar waarvoor klaarblijkelijk ‘onvoldoende zicht op terugkeer bestaat’ geen aanspraak kunnen maken op de buitenschuld-regeling?

5. Hoe verhoudt dit bovendien met de motie Voordewind/Voortman waarin de regering wordt verzocht de handelswijze van de Pauluskerk over te nemen om zodoende de vrijwillige terugkeer te bevorderen? Op welke wijze draagt deze handelswijze van de DT&V aan het daadwerkelijk vertrek van deze vreemdelingen?

6. Wanneer kan de Kamer de uitwerking van het Bed-bad-brood akkoord verwachten? Kan de staatssecretaris aangeven waarom deze uitwerking nog altijd op zich laat wachten?

7. Kan de staatssecretaris bovendien reageren op het feit dat een groep van tien ‘medisch kwetsbare’ vreemdelingen per 1 juli de 24-uursopvang dienen te verlaten? Is de staatssecretaris het met ons eens dat het alternatief – een beperkte opvang voor enkele uren per dag – deze medisch-kwetsbare groep nodeloos in medische problemen brengt? Acht de staatssecretaris het aanvaardbaar dat vreemdelingen die behoefte hebben aan medische begeleiding hierdoor op straat komen te staan?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

10 reacties

 1.   

  Ik ben er zeker van dat de voorstanders van die nep vluchtelingen ruimhartig hun huis ter beschikking gaan stellen om die mensen tijdelijk onderdak te verlenen, of heb ik het nu mis?

  1.   

   Dat zou wel de bedoeling moeten zijn volgens de gutmensch protocol, beste Vigo. Ze lopen anders wel vaak te roeptoeteren om vluchtelingen binnen te laten en ze te helpen. Dus ga je gang zou ik tegen deze barmhartige samaritanen zeggen en neem ze gauw onder uw hoede. (Is het nou opeens zo stil geworden met tjilpende krekels op de achtergrond of ligt dat aan mij)?

   1.   

    `Tja van Urk. “Goed doen’ kan ook op een afstand.

    Het gaat er maar om dat je ‘een goed gevoel’ krijgt, in je hoofd.

    Jij en ik snappen dat niet, daar moet je een ‘gutmensch’ voor zijn.

  2.   

   Nog geen 10% van de asielzoekers is afkomstig uit Syrië. Internationale organisaties waarschuwen dat van de marginale 10% een deel ook nog eens IS groupie is. Leuk vooruitzicht wat?

   Rest 90% en het gros bestaat in weerwil van die jankfoto’s uit jonge kerels, Nice om jezelf tot slaaf te maken.

   1.   

    `Het is toch overduidelijk, @Toets dat onze regering – en dus de EU – willen dat iedereen hier zoveel mogelijk blijft.

    Mensen die teruggestuurd worden, omdat ze geen recht hebben hier te zijn, kunnen zogenaamd niet terug. De EU weet al tijden dat het grootste deel van de binnenkomers geen vluchtelingen zijn en toch mogen de grenzen niet dicht.

    Landen die wel de grenzen sluiten worden gestraft.

    Asielzoekers die terug willen worden op straat gezet.

    En ondertussen blijft de instroom doorgaan.

    Politiek correkten – die het dus met de EU eens zijn – reageren hier niet op

    Hoeveel meer bewijs hebben we nog nodig?

 2.   

  De besnedenlandersmohammedaansehollikkersshariaapartheidsfascisten hebben het aflaten weten op dit Topic…

 3.   

  Je verwacht van deze kabinet toch niet dat zij iets goeds kunnen doen? Maar van de slechte dingen kunnen zij nagenoeg alles. En zij vallen niet om. Dat komt door de fijne oppositie die wij hebben. Blaffen maar bijten durven zij niet.

 4.   

  Toch maar terug? Is Syrië dan toch beter dan Nederland? Kan je nagaan hoeveel moslim-parasieten hier zitten….

 5.   

  Plagiaat
  ——–
  En zo gaan we maar door: ik word hier zo moe van!! Als ik zeg dat ik dit helemaal zat ben word ik uitgemaakt voor Tokkie/bruinhemd/facist etc., maar heeft iemand een idee wat er met onze verzorgingsstaat, op termijn, gaat gebeuren?
  Sorry maar ik kan niet het leed van de hele wereld op mijn schouders nemen! Tout de Sahel ( mind you: 150 miljoen mensen) wil deze kant opkomen! ( sterker nog: dit gaat gebeuren)! En dan heb ik het nog niet over de Eritreers, Afgahnen en Albanezen die Engeland in willen. Noem mij maar een Tokkie, een racist, een facist… Prima maar ik heb het gehad met de “statushouders”. Onder de A-10, bij de Coentunnel, leven mensen met NIKS!!! Door omstandigheden dakloos geworden en de gemeente Amsterdam doet niks voor ze: ze krijgen geeneens een Dixie op het terrein…Ze hebben niks meer, en krijgen niks! En dan moet ik me blauw betalen aan die fijne EU die ons “zoveel goeds brengt”? ( voor de scepitici onder ons: lees de Elsevier van deze week er maar eens op na: de na/voordelen van de Brexit ) Heren/Dames: politiek correcten: ik vind het genoeg! ” gezinshereniging” betekent, niks meer of minder,dan nog meer, eeuwig durende, uitkeringen….( ik ben me er heel goed van bewust dat ik nu door het politiek correcte gedeelte weggezet wordt als ”
  Wilders aanhanger” maar dat moet dan maar)

  PS
  Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

 6.   

  CU,SP,GL,PvdA en D66 de zwalkende oppositie. Het gaat hier om uitgeprocedeerde asielzoekers die vaak al meer dan tien maal het land moesten verlaten. Waarom willen asielzoekers hun landen niet helpen opbouwen en ontwikkelen. Waarom kiezen ze voor de makkelijkste weg.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!