Diplomatieke rel tussen Turkije en VS dreigt; vluchten geschrapt en legerbasis gesloten

De nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije is nog altijd aan de gang. Ondanks dat Erdogan zijn grip op de macht weer verstevigd heeft, doemen er problemen militaire en diplomatieke aard op met zijn belangrijkste bondgenoot – de Verenigde Staten.

Alhoewel Erdogan de anderhalve dag geleden gestarte couppoging gisteren in de vroege ochtenduurtjes in de kiem heeft weten te smoren is het nog niet alles goud dat blinkt. Sterker nog: er dreigt een groot diplomatiek conflict met de grootste bondgenoot van Turkije: de Verenigde Staten.

In het land houdt zich namelijk de geestelijke Fethullah Gülen schuil – een voormalige bondgenoot van Erdogan, maar tegenwoordig ziet de Turkse president zijn voormalige kameraad vooral als de grote boeman die constant uit is op de val van Turkije en het verlies van zijn eigen macht. Hij houdt Gülen dan ook medeverantwoordelijk voor de coup, en vraagt de Verenigde Staten om hem uit te leveren. Dat is waar Amerika in beeld komt, want de man woont aan de oostkust van de VS, bang voor precies dit gedrag van Erdogan: vervolging.

Erdogan wil uitlevering, maar de Verenigde Staten zijn dat – vooralsnog – niet van plan. Ze hebben er niet zo’n zin onder druk te worden gezet en daarbij mogelijk iemand uit te leveren voor een misdaad die hij niet begaan heeft. Maar Ankara kan dat spelletje ook spelen, en zet druk op de VS door belangrijke legerbases gewoon af te sluiten:

“De Turks/Amerikaanse luchtmachtbasis Incirlik in het zuiden van Turkije is door locale autoriteiten afgegrendeld van de buitenwereld. Rond half twaalf zaterdagavond zijn volgens onbevestigde berichten explosies en geweervuur op de basis gehoord.

[…] Het isoleren van de luchtmachtbasis en duizenden Amerikaanse militairen heeft volgens insiders te maken met de kwestie rond Fetullah Gülen. “

De VS reageerden direct door al het Turks-Amerikaanse vliegverkeer geheel op te schorten voor de duur van minstens een maand:

“De Amerikaanse Luchtvaartautoriteit (FAA) heeft alle vluchten tussen Turkije en de Verenigde Staten per direct verboden. De FAA zal het beleid pas 15 augustus herzien.

Amerikaanse vliegmaatschappijen worden niet geraakt: zij vliegen niet naar Turkije. Turkish Airlines daarentegen vliegt wel naar de VS. Zij zouden zogenaamd ’blacklisted’ zijn volgens de FAA. 15 augustus wordt dit op zijn vroegst herzien.”

Eerder sprak de Turkse premier Yilderim ook al van het beginnen van oorlog jegens landen die ‘hulp’ zouden hebben geboden aan de mislukte staatsgreep, of hen die de Turkse regering daar verantwoordelijk voor houdt.

Wordt ongetwijfeld vervolgd, want de vliegbasis Incirlik is van groot belang bij de strijd tegen ISIS. Zonder Incirklik wordt het heel erg lastig om voldoende bombardementen te kunnen blijven uitvoeren op de terroristische organisatie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. poldi

  Die mislukte staatsgreep komt Erdogan wel heel goed uit….. Meteen maar even de laatste restjes democratie van zijn land overboord kieperen. ( en dit alles onder de noemer “democratie” )

  1. Wim

   Wat is Kristalnacht in het Turks.

   1. cmsuijkerbuijk

    Volgens Vertalen.nu zou dat “Kristal gece” moeten zijn.

 2. Wim

  Nog even dan bombardeert de USA Turkije de lente in.

 3. poldi

  Een week geleden zijn de verhoudingen tussen Turkije en Rusland weer hersteld, eergisteren de “mislukte” coup gevolgd door ontslag van zo’n 3000 rechters, US beschuldigen van de couppoging en nu US chanteren met de eis om Gulen uit te leveren.
  En Putin is de lachende derde.

  Het is één groot schaakspel en de Russen zijn altijd meesters geweest in jet schaken.
  En in politiek schaken is Putin een grootmeester.

  1. cmsuijkerbuijk

   @Poldi
   Is “jet schaken” de overtreffende trap van snelschaken? <{;-P)

 4. Ni28

  Ik geloof niet echt in een Turkse Kristalnacht maar het gedrag van de tiran Erdogan bevestigd het wel. Tja, Europa en Amerika, zie wie je vriendje is en met wie je zo graag zaken doet. Wolf in doorzichtige schaapskleren. Laat Turkije onmiddellijk vallen zolang deze man daar heerst. De Turken in Europese landen voor de keuze stellen en Turks paspoort laten inleveren. Wij hebben gezien welke Vijfde Colonne wij hier hebben die allemaal achter Erdogan de tiran staan en zelfs tot de parlement doordrogen zijn terwijl zij hier profiteren van de Westerse vrede. Laat alle moslims een keuze stellen. Het is niet en en maar of of.

 5. poldi

  Waar blijft onze Manipulator de Hond met zijn peilingen ?.
  Het wordt nu toch steeds moeilijker om na alle gebeurtenissen waar Wilders al voor waarschuwde en de onnodige Brexit bangmakerij, de PVV wekelijks zeteltje voor zeteltje omlaag te peilen.

 6. Peter Selie

  Diplomatieke rel tussen Turkije en VS dreigt; vluchten geschrapt en legerbasis gesloten, tja dit hoort er gewoon even bij om de indruk te wekken dat de Obama administration het heel erg serieus neemt en ook Europa natuurlijk…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.