Geen visumvrij reizen voor Turken na dictatoriaal optreden Erdogan

Geen categoriejul 19 2016, 8:00
De Europese Unie is niet te spreken over de reactie van Erdogan op de mislukte couppoging.
Dit is natuurlijk niet minder dan terecht:

De couppoging in Turkije heeft mogelijk ook gevolgen voor het geplande visumvrij reizen van Turken naar de Europese Unie. EU-commissaris Günther Oettinger zei tegen Duitse media niet te verwachten dat Turken dit jaar al zonder visum naar de EU kunnen komen.

Na de mislukte staatsgreep -- en we gaan er voorlopig nog steeds maar vanuit dat het inderdaad een echte poging was, hoewel een volstrekt idiote -- is Erdogan helemaal losgegaan. Duizenden militairen zijn vastgezet, bijna 10.000 politieagenten zijn geschorst dan wel ontslagen, duizenden rechters en aanklagers hebben hun baan verloren, en zelfs hoogleraren en journalisten worden opgepakt.
Natuurlijk hebben die mensen allemaal niets te maken met de coup. Die werd immers georganiseerd door de top van de krijgsmacht. Blijkbaar maakt dat Erdogan verder niets uit. Net als iedere andere autocraat in zijn positie gebruikt hij de couppoging namelijk om grote schoonmaak te houden. Iedereen die ervan verdacht wordt niet loyaal aan hem te zijn moet het nu ontgelden.
De EU ziet dat ook en, geloof het of niet, heeft zowaar de moed om er iets van te zeggen. Het enige waar het nog aan ontbreekt is dat Brussel Erdogan ook duidelijk moet vertellen dat alle onderhandelingen met de EU over mogelijke toetreding van Turkije worden afgebroken als hij het internationale recht niet razendsnel respecteert. Hij heeft al te horen gekregen dat dit het gevolg is als hij de doodstraf opnieuw invoert, maar datzelfde zou moeten gelden voor deze overduidelijke machtsgreep.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten