Het leven in een gevangenis is een pretje in Nederland: overal drugs en mobiele telefoons

Zoveel drugs als je maar wilt! De autoriteiten doen er niets aan.

Oh dit is nog eens geweldig mooi zeg! Misdadigers die veroordeeld zijn tot jarenlange gevangenisstraffen hebben het blijkbaar maar wat mooi:

Smokkelwaar als drugs en mobiele telefoons zijn in grote hoeveelheden beschikbaar in Nederlandse gevangenissen. Dat blijkt uit documenten over vele honderden vondsten in de jaren 2012-2016. Ze zijn op verzoek van het ANP vrijgegeven door de Dienst Justitiële Instellingen (DJI).

Drugs, een mobiele telefoon… wat kunnen ze zich nog meer wensen. Het ontbreekt er alleen nog maar aan dat ze geen roomservice kunnen bestellen — hoewel ze dat natuurlijk wel elke dag krijgen.

Het meest opvallende hieraan is dat we geen compleet beeld kunnen schetsen omdat de gevangenissen niet verplicht zijn om dit soort informatie goed bij te houden en te delen. Uit de wel aanwezige informatie kunnen we echter niet anders dan afleiden dat het volstrekt normaal is in gevangenissen om dit soort smokkelwaar te hebben.

Het is zo erg gesteld dat gevangenen zelfs actief zijn op Instagram:

In de Penitentiaire Inrichting Vught en de voormalige Bijlmerbajes zijn de afgelopen jaren alleen al enkele honderden vondsten geregistreerd. Het gaat daarbij vaak om softdrugs maar soms ook om heroïne en cocaïne. Ook telefoons worden vaak aangetroffen. Vorig jaar bleken gedetineerden uit meerdere instellingen zelfs foto’s te plaatsen op het wereldwijde ‘boevenaccount’ 187gangsters op Instagram.

Over het algemeen is er genoeg drugs voor één persoon: het is dus voor privaat gebruik. Af en toe worden er echte ook tientallen grammen in één keer gevonden. Dit betekent dat de boel verhandeld wordt.

Volgens het onderzoek zijn er drie manieren waarop smokkelwaar naar binnen komt:

1. Bezoekers nemen het mee naar binnen

2. Gevangenispersoneel werkt voor de gevangenen

3. Het wordt over de muur van de gevangenis geslingerd

Het moge duidelijk zijn dat dit volstrekt onacceptabel is en dat er het één en ander moet veranderen aan het gevangenissysteem om hier iets aan te doen. Bezoekers die dingen meesmokkelen moet vervolgd worden en het moet hen verboden worden om de crimineel in kwestie ooit nog te bezoeken. Gevangenispersoneel dat betrapt wordt dezelfde straf ondergaan, maar daarbij moet er een flink hoge strap op hun misdrijf gezet worden omdat ze het vertrouwen dat in hen gesteld is beschaamd hebben. Zeg vijf jaar. Tenslotte moet het verboden worden voor gevangenen bij wie smokkelwaar gevonden wordt om de eerstvolgende jaren naar buiten te gaan of om bezoekers te ontvangen.

Laat ze maar creperen, stuk voor stuk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Marieke

  Juist. Ze moeten op water en brood, in een kerker zonder daglicht. Ik denk dat je daarmee mensen kweekt die zich daarna weer in de samenleving kunnen handhaven. Maar alle gekheid op een stokje, dit is toch al heel lang bekend?

 2. Ni28

  Nederland is een paradijs voor allerlei criminelen(ook witte borden), binnen en vooral buiten de gevangenis.

 3. Ruud562

  “Tenslotte moet het verboden worden voor gevangenen bij wie smokkelwaar gevonden wordt om de eerstvolgende jaren naar buiten te gaan of om bezoekers te ontvangen.”

  Ach Michiel, helaas, helaas zal dit voor altijd een wens van de gedachte zijn. Want door het politiekcorrect jarenlang gevoerde beleid in dit land zal dit nimmer mogelijk zijn. Bijvoorbeeld een instituut als dat van de Rechten voor de mens zal dat met succes aanvechten!

  Nederland is geworden tot een paradijs voor criminelen en asocialen, met vooral dank aan de CDA, D66, PvdA, VVD. De partijen die het de afgelopen tientallen jaren hier voor het zeggen hadden en hebben!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.