Hij viel vier jaar geleden, scheurde zijn nier, milt, brak 3 ribben en was kapot, maar nu is Wout Poels de grote man in de Tour de France

Dat zegt de ploegleider van Nairo Quintana tenminste.

In 2012 overkwam Wout Poels, een talentvolle Nederlandse wielrenner, iets vreselijks. Hij viel op een keiharde manier in de Tour de France. In de zesde etappe van de Ronde van Frankrijk scheurde hij een nier en een milt, kneusde hij zijn longen, en brak hij drie ribben. De jonge renner had enorm veel pijn, en kenners vroegen zich af of hij ooit nog een echte comeback zou maken.

Nu in 2016 weten we dat het antwoord daarop is: ‘Jazeker!’

In deze Ronde was Poels namelijk geweldig. Hij rijdt voor Sky, het team van geletruidrager Chris Froome, en heeft echt heldenwerk verricht voor zijn kopman. Sterker nog, de meeste kenners bestempelen hem nu als meesterknecht, een titel die hij zeker verdient.

Poels was namelijk degene die de hele tijd bij Froome bleef in de bergen. En dat niet alleen: hij was zelfs degene die Froome overeind hield toen die het lastig kreeg (met name na een kleine valpartij). Oh ja, en Poels was ook nog eens de renner die de groep peloton de hele tijd aanvoerde, vluchters terughaalde en iedereen achter hem de vernieling in hielp. Door zijn strakke tempo waagde niemand van de andere klassementsrenners het om zelfs maar een ontsnappingspoging te wagen.

‘Onze Wout’ is zo sterk dat zelfs ploegleiders van andere teams hem nu de hemel in prijzen. Volgens de baas van de Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana, Eusebio Unzue, is hij namelijk “de beste” renner bergop tijdens deze Tour.

“Bergop is echter niemand zo sterk als Wout Poels. Wat hij hier in dienst van Chris Froome op de laatste cols laat zien, is indrukwekkend.”

Omdat hij zo ongelooflijk sterk is werd Poels tijdens de etappe van vrijdag verteld dat hij die dag, met finish bergop, voor eigen succes mocht gaan. Dat gebeurt normaal gesproken nooit bij Sky: daar moet iedereen voor de kopman werken, niemand uitgezonderd.

Jammer genoeg pakte het uiteindelijk anders uit omdat Froome viel en hij Poels alsnog nodig had, maar het zegt het één en ander over Poels dat hij die mogelijkheid anders wél gekregen had. Deze wielrenner is zo sterk teruggekomen van zijn vreselijke val dat hij nu gewoon één van de beste en sterkste renners ter wereld is.

Laat het een inspiratie zijn voor iedereen die het op dit moment — om wat voor reden dan ook — lastig heeft. Dat je valt (letterlijk of figuurlijk) betekent niet dat je ook voor de rest van je leven knockout bent. Raap jezelf op, begin opnieuw, en zorg er met discipline en doorzettingsvermogen voor dat je uiteindelijk een comeback zult maken. Je zult dan sterker dan ooit zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.