Is dit Nederland of Turkije? Rotterdam dichtgeplamuurd met Turkse vlaggen

Rode vlaggen met witte halve manen voor zover het oog reikte: dat was hoe Rotterdam er gisteren bij lag.

Ik besprak eerder het feit al dat DENK-leider Tunahan Kuzu gisteren een uitzinnige Turkse menigte toesprak in Rotterdam. Duizenden Turkse Nederlanders hadden zich daar verzameld voor een show of force om te laten zien dat ze de democratie in Turkije en/of president Erdogan steunden (in Turkije is dat verschil is gradueel). En dat misschien wel één van de grootste staaltjes van impromptu politiek machtsvertoon die Nederland in lange tijd gezien heeft. Door de hele stad heen waren duizenden Turkse vlaggen waar te nemen:

Het zou je zelfs vergeven kunnen worden als je de Erasmusbrug aanzag voor één van Istanbuls imposante bruggen die de Bosporus oversteekt: zoveel rood met witte manen heb je vermoedelijk nooit verwacht in Nederland bij elkaar elkaar te zien:

Jong, oud, religieus, seculier, pro-Erdogan, pro-Turkse oppositie, het liep hier allemaal rond:

Voor een deel is dat natuurlijk hun goed recht: iedereen met Turkse roots voelt zich nu eenmaal een beetje betrokken bij z’n vaderland. Maar aan de andere kant: dit is meer dan een beetje betrokken zijn. Als je het tafereel in Rotterdam vergelijkt naar de mensenmassa’s die gisteren de straat op gingen in Istanbul en Ankara om daar te vieren dat de militaire coup mislukt was, dan zie je eigenlijk niet zoveel verschil.

Je kan je afvragen of dat begrip wel bestaat, ‘Turkse Nederlanders’. Want de beelden van gisteren vertellen een ander verhaal: dit zijn Turken die al generaties lang in Nederland verblijven, en het verschil tussen de twee niet zo goed meer kunnen zien. Ze wanen zich ten alle tijden een beetje in Klein-Turkije in Nederland. Een zorgelijke ontwikkeling, want het suggereert één ding dat vrijwel niemand nog hardop durft te zeggen: niet alleen is de integratie volkomen mislukt, maar ook is er geen enkele hoop dat dit in de toekomst nog wél gaat lukken. Deze mensen spreken, ademen en eten volledig Turks. En dat na meerdere generaties: hoe maak je daar óóit nog model-Nederlanders van?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Ni28

  Je ziet wat de politiek naar Nederland geïmporteerd heeft. Erdogan regeert hier en niet Rutte. Die tuig is zelfs tot het parlement doorgedrongen door onze vrijheid. Het wordt tijd dat die vrijheid beperkt wordt. Pak de twee paspoorten aan en stel die lui voor de keuze. Het is of of en niet en en. En de grenzen dicht voor de vijand.

  1. Bromsnor

   Ni28

   Niet alleen Turken maar ook andere moslims (Marokkanen) hebben zich bij de Turkse demonstranten gevoegd.

   Waarom? Omdat deze moslims ook de islamitische agenda van Erdogan steunen.

   Deze moslims zeggen dat het lot van Erdogan volgens hen de hele ummah (wereldwijde islamitische gemeenschap) aangaat.

   Dus veel moslims zijn loyaal en solidair met de islamitische gemeenschap en de islamitische levenswijze en niet met de democratische rechtstaat waarin ze leven.

   Kortom, zoals Pim Fortuyn al jaren terug zei: ” De vijfde colonne is onder ons”.

 2. Bromsnor

  Belangrijk is om je af te vragen waarom uberhaupt meer dan 60 procent van de Turkse Nederlanders op de islamist Erdogan stemt, iemand die haaks staat op al onze vrijheden en democratie.

  Hoe kan dat?

  Er gaat iets fundamenteel fout als zo’n groot deel van een bepaalde bevolkingsgroep (moslims) onze normen en waarden niet onderschrijft of uitdraagt maar een islamist steunen.

  Daarom mag Turkije nooit bij de EU komen. Als zoveel Turken een islamist steunen dat zal (als Turkije bij de EU komt) Europa naar beneden trekken en verder islamiseren.

  Zoals Pim Fortuyn al jaren terug zei: ” De vijfde colonne is onder ons”.
  https://youtu.be/qvm6dYEZslw

  1. van Urk

   We kennen de Ottomaanse geschiedenis waarin de Turkse sultans vele pogingen gewaagd hadden om Europa binnen te gaan dringen. De patriottistische NederTurken zien in Erdogan een net zo krachtige leider die niet buigt voor het “ongelovige” Europa. Daarom zie ik Nederland net als vele Europese landen met veel Turkse bewoners als een soort Turkse neo-Ottomaanse satellietstaat in wording geleid door een Turkse oproerpartij als Denk dat Erdogan massaal steunt en waarschijnlijk ook door Erdogan zelf gesteund wordt.

   1. Ni28

    Helemaal mee eens van Urk. Zelfs de croissant zullen zij ons afnemen als het zo doorgaat. Gek dat DENK nog niet achter gekomen is dat het symbool van overwinning op de Turken was.

 3. Beukman

  “niet alleen is de integratie volkomen mislukt, maar ook is er geen enkele hoop dat dit in de toekomst nog wél gaat lukken. Deze mensen spreken, ademen en eten volledig Turks. En dat na meerdere generaties: hoe maak je daar óóit nog model-Nederlanders van?”

  Integratie betekent nog niet het volledig opgeven van je eigen cultuur. Surinamers, joden en Marokkanen doen dat ook niet. De Nederlandse Turken zijn alleen – in mijn ogen – overdreven patriotten. Dat kun je ze echter moeilijk kwalijk nemen. Evenmin dat ze achter die lul Erdogan aanlopen.

 4. Houtlijm

  PVV’er Bosma slaat de spijker op z’n kop: “Zulk vertoon met Nederlandse vlaggen zou niet getolereerd worden. Dan zou de NPO volgens hem „twee weken aan het schuimbekken” zijn over ’extreem-rechts’ en ’nationalisme’”.

  1. van Urk

   Inderdaad Houtlijm. Jammer dat je als Nederlander niet “patriottisch overdreven” voor je land mag uiten. Want dat is dan weer te extremistisch.

  2. Marieke

   Wat een onzin, waarom zou dat niet mogen? Wat doen wij als Nederland het voetbal wint? Of als de koning jarig is?

   1. van Urk

    Dat zijn onder toezicht algemene en legale nationale vieringen Marieke. Maar als een groepje spontaan met Nederlandse vlaggen zwaait of kleding draagt met Nederlandse vlaggetjes en nationale dingen roept hoe trots zij op hun eigen Nederland zijn dan mag dat vooral van dat linkse gekneuzel weer niet.

    1. Marieke

     Kunt u daar een voorbeeld van geven, Van Urk, want ik zou niet weten wat u bedoeld.

 5. Wachteres

  Ayaan Hirsi Ali schreef hetzelfde over haar Somalische familie in Londen.

  Daarheen getrokken vanwege de gratis medische hulp en de overige uitkeringen.

  Ze hokken allemaal bij elkaar, hebben geen contact met de buitenwereld.

  De meisjes worden zo snel mogelijk van school gehaald en uitgehuwelijkt.

  Het enige wat hen daar houdt zijn de financiën.

  Voor het overige hebben ze minachting voor de ‘ongelovigen’.

  Ja, we kunnen de EU dankbaar zijn. Fijn, zo’n multiculturele samenleving.

 6. poldi

  Waarom wil men toch niet inzien dat deze mensen niet willen integreren ! Beste kamerleden en anti-Wilders neuroten, geef gewoon eens toe dat Wilders gelijk heeft hoe moeilijk dat ook voor jullie is. Mijn stem gaat naar Wilders en geloof mij het is nodig zoals je uit de artikel weer kunt concluderen .

 7. ko vadis

  Ik moet toch eigenlijk vaststellen dat de Erasmusbrug er beter uitziet met Ajax vlaggen!

  1. Beukman

   Dat gaan we regelen. 🙂

 8. zomaar

  in ons jongste verleden , als de jeugd van toen in een bomberjack op straat liep met de Nederlandse vlag op mouw , sprak de regerende en politieke partijen hier schande over , dit moest niet mogen en dus verboden worden , het was een uiting van het nationalisme .

  tja de tijden veranderen nu mag iedere wereld bewoner zijn/haar uiting van zijn/haar nationalisme binnen onze Internationale samenleving vertonen , zelfs mogen zij tijdens dit vertoon van hun nationalisme eigendommen van anderen slopen en of vernielen .

  wat heeft de internationale politiek ons gebracht , iets is zeker geen goeds !, elke Nederlander fungeert als pinautomaat voor elke buitenlander die ons land en samenleving aandoet .

  1. zomaar

   en voor de rest moet elke Nederlander zijn/haar bek houden , als hij/zij hun ongenoegen toont , over het door links(linkse denkers, aanhangers) , mislukte experiment .

   dan is hij/zij , volgens onze linkse subsidie clubs en politiek , een racist of fascist of bruinhemd .

   toch laat mij dan al deze drie benamingen zijn, ik blijf erbij dat GEEN buitenlander en zeker GEEN moslim hier ook maar iets van zeggenschap moet krijgen , nog de vrijheid om openbaar zijn/haar liefde te vertonen voor het land (islamitische samenleving) , die zij ooit onder valse voorwendselen ontvlucht zijn , het blijkt dat elke moslim (zeker 80% van hen) , naar ons westen gekomen is voor de sociale zekerheden en de altijd geopende subsidie kraan .

 9. poldi

  Waar blijft onze Manipulator de Hond met zijn peilingen ?. Het wordt nu toch steeds moeilijker om na alle gebeurtenissen waar Wilders al voor waarschuwde en de onnodige Brexit bangmakerij, de PVV wekelijks zeteltje voor zeteltje omlaag te peilen.

  1. Vigo

   Die is op vakantie denk ik, een of ander PVDA resort, in Noord Korea ofzo.

 10. Peter Selie

  Erdogans fundamentalistische regeringspartij AKP en de grijze wolven hebben veel gemeen je zou eerder kunnen spreken van twee handen op een buik. Intimidatie en geweld zijn bekende karaktereigenschappen van Kalief Erdogan en de Grijze Wolven, Erdogans aanhang in Europa is groot en heel goed georganiseerd, dat heeft u zelf kunnen constateren duizenden Erdogan aanhangers gingen de straat op om tegen de coup te protesteren.

  De goed georganiseerde aanhang wordt via de moskeeën, de stichting Milli Gorus en allerlei andere stichtingen gecontroleerd. Durf rustig het beestje een naam te geven Erdogans grondpersoneel grenst aan het islamofascisme, en ongelofelijk dat de Nederlandse halal-regering niet in actie komt tegen deze onaangekondigde demonstratie of deze minimaal veroordeeld.

  Deze plotselinge demonstratie staat in schril contrast met de eerder gehouden demonstraties van Pegida, die het predicaat van extreem rechts opgespeld kreeg van de VVD halal-burgemeester J. van Aartsen en de reguliere politiek. Waarom ziet niemand behalve dhr. Wilders het gevaar niet in met deze steeds sterker wordende anti Nederlandse houding van de Nederturken en andere geïmporteerde moslims?

  Is het al zó ver gekomen dat de politieke elite geen stappen tegen dit soort van islamofascisme durft te nemen? Zit de Nederlandse regering nu helemaal op zijn handen en laat deze kwestie geheel over aan het arrogante en ongekozen EU-leiders. Blijf het zeggen dat lid 6 uit Art 1 van de grondwet dient verwijderd te worden of is het daarvoor al te laat?

 11. hans-e-pans

  Volgens mij ziet een halve maan er heel anders uit.

 12. Ruud562

  “niet alleen is de integratie volkomen mislukt, maar ook is er geen enkele hoop dat dit in de toekomst nog wél gaat lukken. Deze mensen spreken, ademen en eten volledig Turks. En dat na meerdere generaties: hoe maak je daar óóit nog model-Nederlanders van?”
  Inderdaad Tim, inderdaad zullen zij nooit en nimmer model-Nederlanders worden, net zoals al die andere niet-westerlingen (Somaliërs e.d., Marokanen) die hier onder het mom van vluchteling of in kader van gezinshereniging zijn beland. Miljarden aan subsidies ten spijt! Ja, velen, zeer velen onder ons wisten dat al, alleen wordt het nu meer publiekelijk! Kijk alleen al eens naar een ziekenhuispoli in het weekend, met de hele familie, bestaande vaak uit meer dan vijf personen wordt de dokter bezocht. Terwijl er toch heel duidelijk staat vermeld dat men niet meer met twee naar binnen mag. Of kijk naar de overlast die ze vrijdagavond in Rotterdam veroorzaakte. Ach, ik kan zoveel voorbeelden opnoemen, dat ik dat maar niet doe. Anders ben ik stigmatiserend bezig. Maar goed, deze lui hebben schijt aan ons, maar verwachten wel alle respect van ons. Helaas wordt dat gedachtegoed ondersteund door vrijwel alle politicy van de hier gevestigde partijen, behoudens een Wilders!

 13. nienke

  Vraag me af wat die Turken hier doen, ga lekker terug naar je land en naar Erdogan.
  Erdogan, democratisch gekozen, inderdaad maar daar is ook alles mee gezegd, democratie in Turkije? deze man is een dictator wil alle macht naar zich toetrekken.
  En nu ook nog de doodstraf willen invoeren, ben benieuwd wat onze westerse wereld hiervan vindt.
  Nooit bij de EU deze dictator. levensgevaarlijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.