New York Times: Amsterdam zou het nieuwe Londen worden als regeltjes niet dwars zaten

Nederland verpest het weer eens voor zichzelf en laat een megakans aan zich voorbij gaan.

Soms lijkt het wel alsof we onszelf opzettelijk in de voet willen schieten hier in Europa. We staan allerlei mensen toe die onze cultuur gaan afbreken, we gooien onze traditionele normen en waarden het raam uit en we verzinnen regeltjes waar onze concurrenten van profiteren, en wij alleen maar mee verliezen.

Het is één van de grote vragen die Brexit heeft opgewekt: wat gaan bedrijven, en met name de grote banken, doen nu The City in Londen niet meer zo’n aantrekkelijke vestigingsplaats is als voorheen? Financiële markten houden niet van onzekerheid, en als de aankomende Brexit iets teweeg gebracht heeft, is het dat wel. Op dit moment kunnen internationale banken zich vestigen in Londen en van daaruit zaken doen in heel Europa, maar als de EU-leiders moeilijk gaan doen over het behouden van de vrij stroom van goederen en diensten – en dat doen ze – wijken banken al graag uit naar een veiligere plek in Europa.

De New York Times heeft onderzocht welke steden in Europa kans maken om het nieuwe financiële hart van het continent te worden. In dat lijstje staan voorspelbare steden als Frankfurt en Parijs, maar ook Amsterdam. Eigenlijk is Amsterdam de meest geschikte plek, aldus de onderzoeker. Daar is ook zeker iets voor te zeggen: Nederlanders spreken relatief gezien prima Engels, het onderwijs is hier ook uitstekend, en Amsterdam biedt goede verbindingen met andere grote steden in Europa, alsmede een fijne woonomgeving.

Komen alle banken zich nu hier vestigen dan? Dat zou mooi zijn, maar er is één probleempje: de banken willen het zelf niet. Hoewel Amsterdam an sich inderdaad prima voorwaarden biedt, storen bankiers zich aan één vreselijke regel. Als gevolg van de financiële crisis besloot de EU om de bonussen bij banken aan banden te leggen. Toch is het deze keer zowaar niet de schuld van Brussel, maar van Den Haag. Daar werd namelijk besloten dat de EU-beperkingen op de vrije markt veel te soft zijn, en dat er nog wel een schepje bovenop kon. Als gevolg daarvan mogen banken hier nog maar 20% van een jaarsalaris uitkeren als bonus, terwijl de Unie had afgesproken dat dat één jaarsalaris mocht zijn.

Het is dan ook alles behalve verrassend dat banken Nederland links laten liggen zolang die suïcidale regel overeind blijft staan. Want wat je ook van die bonussen vindt, één ding is duidelijk: banken leveren enorm in op hun potentieel de beste werknemers aan te trekken als ze financieel niet aantrekkelijker zijn dan de concurrentie. Je zou dus wel gek zijn om je als bank hier te vestigen, als je dit soort rare regels moet gaan zitten volgen. Maar daar zijn ze in Den Haag nog niet achter helaas. Doodzonde.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Ni28

  De beste jongetje van de klas blijkt niet bepaald de slimste te zijn. Beetje dom!

 2. ceteris paribus

  Op dit blog wordt bij hoog en bij laag volgehouden dat de Brexit de Britten economisch zeer ten goede zal komen en tegelijkertijd erkend dat Engeland zijn positie als financieel centrum welzeker zal verliezen.

  Een opmerkelijke tegenspraak, zullen we maar zeggen.

  1. Floris

   “Op dit blog wordt bij hoog en bij laag volgehouden..”
   ————————————————-
   Dominee Brulkikker gooit er weer eens een stropop tegenaan.

   Het verdraaien en liegen zit hem in het bloed, zullen we maar zeggen.

   1. ceteris paribus

    Interessante opmerking, Floris, mag ik hieruit opmaken dat je met mij van mening bent dat de Brexit de Britten economisch zeer zal schaden?

    1. Ali Yas

     De Britse economie zal alleen schade leiden als de EU daarop uit is – tegen de verdragen in.

     1. ceteris paribus

      Geestig, als de Britten schade oplopen door de Brexit is dat de schuld van Europa.

     2. Ali Yas

      Zou Ceteris kunnen uitleggen welke economische schade noodzakelijkerwijs het gevolg is van de Brexit?

 3. Wim

  De Britten kunnen nu bieden wat ze willen met alle voordelen, dus Londen blijft het centrum.

 4. Ali Yas

  “nu The City in Londen niet meer zo’n aantrekkelijke vestigingsplaats is als voorheen”

  Ook Sybren laat zich door de alomtegenwoordige berichtgeving in de media op het verkeerde been zetten. Hoe het met de aantrekkelijkheid van Londen staat, weten we namelijk nog helemaal niet. De onafhankelijkheid van de EU kon Londen wel eens juist een flinke boost geven, wie zal het zeggen?

  Amsterdam kan trouwens niet in de schaduw van Londen staan, in geen enkel opzicht. Zelfoverschatting is Nederlanders niet vreemd, maar het is te hopen dat we daar geen megalomane investeringen op baseren. Laat de City maar lekker in Londen. Amsterdam is al duur genoeg.

  1. cmsuijkerbuijk

   @Ali Yas
   Mag ik je corrigeren? Je schrijft: “Zelfoverschatting is Nederlanders niet vreemd”. Maar ik denk dat de Nederlander nuchter genoeg is om in te zien, dat de Amsterdamse puinhoop niet in de schaduw kan en mág staan van Londen (In ieder geval, zolang die linkse parasieten er de scepter zwaaien). Het zijn de megalomane, over het paard getilde, eigenwijze Amsterdamse dorpelingen, die zichzelf schromelijk overschatten!

   1. ceteris paribus

    Misschien acht de heer Suikerbuik het en beter idee om Bergen op Zoom en Roosendaal te ontwikkelen tot financieel centrum van Europa.
    Jammer dat de kreet “Daar moet een piemel in” aan de streektaal van West Brabant is ontsproten.

    1. cmsuijkerbuijk

     @CP
     Waar ben jij mee bezig? Ik zou maar oppassen!
     Ik zal de redactie van DDS berichten, dat jij bezig bent mij te stalken! Smeerlap!

     1. ceteris paribus

      De heer Suijkerbuijk was toch altijd heel open over de landstreek waar hij woont?
      Hij doet lelijk over Amsterdammers. Hoe denkt hij over Utrechters?

    2. toetssteen

     @CP
     Smeerlap! Blijf boven de gordel! Als u het niet meer met woorden kunt winnen dan maar dit?

     Yuk!

   2. Beukman

    Typisch gevalletje Brabantse kinnesinne van @Suijkerbuijk.
    Op welke “puinhoop” doel je eigenlijk? Amsterdam ligt er bepaald aangeharkt bij. Er zijn geen ghetto’s zoals in Londen, anders dan in Londen wonen er nog gewoon mensen in de binnenstad, en in tegenstelling tot Londen kan iedereen op de fiets naar z’n werk.
    Gelukkig zijn wij Amsterdammers ook grootmoedig, Suijkerbuijk. Ik zal je valse woorden over Amsterdam en de Amsterdammers niet euvel duiden.

  2. toetssteen

   @Ali Yas
   De American banksters houden het op the City,dus reken er maar op dat the City=London gewoon zeker is.
   Voor de rest wat Suijkerbuijk schrijft.

   1. ceteris paribus

    Kan de heer Toetssteen deze opmerkelijke bewering onderbouwen?

    1. toetssteen

     @CP

     http://www.dailymail.co.uk/news/article-3669029/Two-Britain-s-biggest-banks-say-stay-UK-following-Brexit-Bosses-HSBC-Barclays-confirm-no-plans-leave.html

     Man trek nu eens niet zo’n grote broek aan! Denkt u nu werkelijk mij te pinnen op dit soort zaken?
     Ik heb nog wel meer nieuws, maar dan klaagt u over betaalmuren. Als u nu mee wilt babbelen CP, ga dan in elk geval wat bijleren. Want u weet hoeveel Soros verloren heeft, is het u ook ter ore gekomen hoeveel hij gewonnen heeft? Nee, natuurlijk niet.
     Weet u ene syllabe van beleggen, en nee het gaat niet om zegeltjes sparen. Weet u hoe de prijs van het zilver (voorspelbaar, zei ik ook enige dagen terug) gestegen is? U babbelt maar wat alzo en dat mag hoor, maar u maakt uzelf onsterfelijk belachelijk.

     1. ceteris paribus

      De heer Toetssteen baseert zich om zijn punt te maken maar het liefst op de Dailymail, een van de vieze tabloids die de britse kiezer misleidden en overhaalden voor de Brexit te kiezen.

      Ik baseer me liever op betrouwbare bronnen:

      “On Saturday, France’s central bank governor François Villeroy de Galhau made clear that is no longer going to work. “If tomorrow Britain is not part of the single market, the City [of London] cannot keep this European passport, and clearing houses cannot be located in London either,” he said.

      But so far, the banks have been quiet on their contingency plans.

      The Financial Times has heard that some banks — particularly large US ones — are already activating contingency plans and sounding out regulators on licences required outside the UK. Executives are being prepared for an eventual move to other countries.

      https://next.ft.com/content/52d968b0-3a52-11e6-9a05-82a9b15a8ee7

     2. ceteris paribus

      Ook deze link kan de heer Toetssteen uit de droom helpen: https://next.ft.com/content/a3a92744-3a52-11e6-9a05-82a9b15a8ee7

     3. ceteris paribus

      Om het humeur van de heer Toetssteen verder te bederven: http://money.cnn.com/2016/06/26/news/companies/banks-brexit-finance-passport-euro/

      Gelukkig heeft hij de Dailymail nog om zichzelf in slaap te sussen.

 5. ceteris paribus

  Het is overigens fascinerend hoe ze in GB wanhopig op zoek zijn naar wegen om aan de Brexit te ontkomen.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/26128324/___Brexit_kan_helemaal_niet___.html

  1. Wim

   Het is duidelijk waar CP de mosterd vandaan haalt.

  2. Beukman

   @CP
   En in NRC van eergisteren maar liefst zeven scenario’s om er onderuit te komen. Ik citeer er één:

   “3: Nieuwe verkiezingen
   Een nieuwe premier houdt verkiezingen. Hij of zij wordt immers door slechts 150.000 Conservatieven gekozen (een kwart procent van de bevolking) en wil een stevig eigen mandaat. Bij die verkiezingen wint een partij die belooft de artikel-50-procedure nooit te beginnen.
   Voorwaarden: De Conservatieven, die zo’n verkiezingsbelofte niet zullen doen, winnen niet genoeg zetels om een meerderheidsregering te vormen. De Labour-partij is sterk en eendrachtig genoeg om te winnen. Of de Liberaal-Democraten, die al hebben gezegd een verkiezingscampagne in te gaan met de belofte Brexit terug te draaien, maken een verrassende comeback. In het laatste geval zouden zij opnieuw een coalitie vormen met de Conservatieven, en in het regeerakkoord laten vastleggen dat er geen Brexit komt. UKIP weet electoraal niet te profiteren van het uitblijven van Brexit, noch van het feit dat immigratie een heikel punt blijft. De EU strijkt de hand over het hart.”

   Overigens zie ik niet gebeuren dat de Brexit wordt afgeblazen, als onze buddy Vigo me deze voorspelling wil vergeven.

 6. Bes Tolen

  Het lijkt me stug dat Amsterdam kans zou maken op de vestiging van internationaal grote banken vanuit Londen. Amsterdam heeft recent haar positie in de internationale bankenwereld juist verloren. Er is minder dan twintig procent van eerder over en mogelijk zelfs maar tien procent. Dat komt mee omdat de politiek en betreffende ministeries en de DNB totaal onvoldoende waren ingesteld op behoud van die voormalige positie. Ook de leiding van banken was veelal onvoldoende bekwaam. Dat is al een kwestie van jaren onvoldoende opbouw. Er was van een afbraak sprake, die en daar moeten we nog blij mee zijn, niet totaal was. Maar zoveel heeft het niet gescheeld.
  Wat ook mee speelt, is dat Nederland niet één van de grotere landen is in de westerse wereld. Het domme van de Nederlanders is al langer dat ze niet begrijpen dat ze op allerlei manieren door grote mogendheden gemangeld (kunnen) worden. Zeker als je aan alles mee wilt doen. In Nederland missen we de kwaliteit op plekken waar die tot een betere afweging zou moeten komen. in grote landen is dat vaak ook zo maar voor ons zijn de risico’s onaanvaardbaar. Wij hebben niet de macht om ons op bepaalde momenten te verweren. Er is geen land, dat zich zo vaak voor loopjongen laat gebruiken als Nederland. Het geval Srebreniça staat daarin niet alleen.

  1. toetssteen

   @Bes

   http://www.marketwatch.com/story/soros-looks-set-to-make-a-killing-on-brexit-result-2016-06-24

   Kijk en omdat ik deze wereld ken, ben ik er ook niet slechter op geworden. Maar eerlijk waar, ik heb het gezegd.
   Ik geef toe, de beleggingswereld is wat gecompliceerder, maar het is echt geen algebra. Je ziet deze bewegingen van ver af aankomen en op zich is het lachwekkend dat sommigen het niet eens zien als de olifant in de kamer staat.

   Nu gaat een voorspelling erg moeilijk worden omdat de Aziatische markt dit spel al ruim tevoren zag en erop inspeelde. Wachten is alzo op de volgende zet op het schaakbord.

   1. ceteris paribus

    De heer Toetssteen is een fraai voorbeeld van het Dunning-krugereffect. Hij denkt werkelijk een dieper inzicht te hebben in van alles en nog wat. Het leidt wel tot geestige effecten.

 7. Wim

  Bron Holland

  En Brexit gaat niet over een einde van globalisering. Het gaat over mensen die rebelleren tegen de arrogante elite in de financiële centra. Als je naar het Verenigd Koninkrijk kijkt, dan zie je dat de financiële sector het goed doet en dat financiële activa het goed doen. Maar voor de gewone man gaat het helemaal niet zo goed.

  Dat is hetzelfde in Hong Kong, de mensen die de financiële activa hebben doen het goed, maar de gewone man veel minder. De kosten van levensonderhoud zijn gestegen, kijk naar de huren en dergelijke… Er is veel onvrede over dit systeem en daar ging het referendum over. Ik geloof dat het beter is als de arrogante bureaucratie in Brussel een halt wordt toegeroepen en in omvang wordt teruggebracht.”

  1. Wim

   Waar haal jij nu in godsnaam al je mosterd vandaan.

 8. Peter Selie

  Amsterdam zou het nieuwe Londen worden als regeltjes niet dwars zaten, ach dan past het politiek correcte zombie kabinet gewoon de regeltjes toch aan. Lijkt mij een kans van interstellaire grootte voor de VVD om Nederland nog verder te verdelen en de rechtsongelijkheid nog verder te bevorderen. De lusten voor Banksters en de lasten gewoon afwentelen op het gewone publiek. De “socialist” Dijsselbloem werkt hieraan geheel belangeloos aan mee Kuch…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.