Schandalig: Asielzoekerscentra staan leeg, maar staatssecretaris Dijkhoff blijft er lekker nieuwe bouwen

De connectie van het kabinet met de werkelijkheid is weer van likmevestje.

Al jarenlang worden de asielzoekerscentra ons de strot in geduwd. ‘Solidariteit met vluchtelingen’ heet dat zogenaamd, waarbij echter graag vergeten wordt dat er helemaal geen goede redenen zijn om helemaal tot aan Nederland te vluchten. Ideologische principes terzijde geschoven blijkt nu echter dat deze regering ook alles behalve consistent is in haar aanpak: de slechte plannen worden namelijk alles behalve efficiënt uitgevoerd.

Als je de berichtgeving rondom de AZC’s namelijk mag geloven, barsten deze centra uit hun voegen en moet elke degelijke gemeente haar steentje bijdragen om iets van deze stroom over te nemen. Nu wordt echter duidelijk dat we aardig voor het lapje zijn gehouden, want wat blijkt nu? Een derde van deze centra staat gewoon helemaal leeg.

In sommige centra, zoals in Apeldoorn, is het zelfs zo erg dat er nog nooit één migrant geslapen heeft, terwijl er wel bakken vol geld in geïnvesteerd zijn. 17.000 ongebruikte bedden staan er verspreid over Nederland, wachtend tot er dan eindelijk eens iemand in zal slapen. Die kans lijkt echter steeds kleiner. Er valt veel aan te merken op de EU-deal met Turkije, maar het heeft er wel voor gezorgd dat de stroom gelukszoekers in ieder geval een stuk kleiner geworden is. Dat is ook hier goed te merken, aangezien de stromen nog maar een fractie zijn van wat ze vorig jaar waren.

Staatssecretaris Dijkhoff van Asielzaken lijkt echter nog minder vertrouwen dan ik in de afspraken met Turkije te hebben, en waarschuwt dat “een zwaluw nog geen zomer maakt”. Die redenering volgend is er wat voor te zeggen om de huidige centra niet meteen weer af te breken, maar om te wachten op de toekomstige ontwikkelingen: ze staan er nu toch al, en het geld is al in de spreekwoordelijke bodemloze put gestort. Het is echter onacceptabel en pure geldverkwisting dat Dijkhoff er desondanks op hamert dat alle gemeenten in het land nog hun steentje moeten bijdragen in de vorm van nieuwe AZC’s, terwijl al zo vaak duidelijk is geworden dat bewoners daar absoluut niet op zitten te wachten, en dat het dus ook helemaal niet n

Dat geld kan veel beter besteed worden door het probleem bij de kern aan te pakken: zorg ervoor dat échte vluchtelingen in Turkije menswaardig opgevangen worden, zodat ze eerder geneigd zijn om daar te blijven en uiteindelijk terug te keren om hun land herop te bouwen. Dat is gunstig voor die mensen, hun land, en voor ons.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. hans-e-pans

  Ach ja, het geld kan niet op aan die kant.

 2. toetssteen

  Rooi in het ambtenarenbestand (1 miljoen is best erg veel), breng de grondprijzen omlaag (kan als het ambtenarenbestand uit wordt gedund) en ziedaar betaalbare woningen zullen elke investeerder uitnodigen.
  AZC’s? Investeer in terugduwen naar de Afrikaanse kust en zorg daar voor een goed verdedigde enclave. Iets anders doen kost meer, meer, meer mensenlevens.

 3. Anna

  Lege asielzoekerscentra en nieuwe bouwen om de grote toestroom van Libiërs en Tunesiërs op te kunnen vangen. NOS weet van niks. Moslims zijn broeders als het gaat tegen de christenen, Joden en alle anderen maar om elkaar te helpen in nood laten alle rijke islamitische landen het afweten. EU roept kom er maar in “wir schaffen das”.

 4. Marieke

  Wellicht kan de auteur benoemen/uiteenzetten waarom er geen redenen zijn ‘om helemaal tot Nederland te vluchten’? En hoezo niet solidair met vluchtelingen? Of bedoelt de auteur dat het tuig dat informatieavonden afkomt en zich schandalig gedraagt de maatstaf is hoe wij over vluchtelingen denken?
  En waar staan die 17.000 bedden en waarom precies wordt daar geen gebruik van gemaakt? Misschien komt dat wel door tuig dat opvang heeft tegengehouden.

  1. ceteris paribus

   Het blijkt bijzonder lastig de aantallen vluchtelingen adequaat te voorspellen. In elk geval zijn het er steevast veel minder dan aangekondigd.

   1. Marieke

    Waarmee nu inderdaad het antwoord is gegeven op de vraag waarom er 17.000 bedden leeg staan. Het is niet altijd in te schatten hoeveel vluchtelingen er naar Nederland komen. Het artikel doet voorkomen alsof Dijkhoff het vooral doet om ons, burgers, te pesten.

  2. Houtlijm

   Marieke noemt alle medelanders, landgenoten en medemensen die het niet met haar groene-Khmer indoctrinatie eens zijn en tegen de ongebreidelde instroom zijn van immigranten, consequent ‘tuig’. Wat een onthullend kijkje in haar zielenleven. Als ze tenminste een ziel heeft.

   1. ceteris paribus

    Daar staat tegenover dat het spreken over ‘groen-Khmer indoctrinatie’ ons een onthullend inzicht geeft in de atavistische denkpatronen van de heer Houtlijm.

   2. Marieke

    Ik snap dat u zich aangesproken voelt Houtlijm. U vindt spreekkoren zoals die zijn geweest op informatieavonden wel beschaafd, blijkbaar. Ik niet, ik vind dat tuig.

    1. Wim

     Welke spreekkoren tijdens welke informatie avonden. En wat zijn de grenzen bij u met roepen van tegenstanders wat wel en geen tuig is.

  3. cmsuijkerbuijk

   @Marieke
   Waar het hier om gaat zijn gelukszoekers. Beslist géén vluchtelingen. Lieden die het normaal vinden, dat deze gelukszoekers overal met de grootste egards en voorrang in alles behandeld worden (tot €10.000 inrichtingsgeld toe). Die het normaal vinden, dat deze gelukszoekers óók nog eens voor enorme problemen tussen henzelf en de autochtone Nederlander zorgen. Die het óók nog eens normaal vinden, dat zij zich van geen énkele regel iets aantrekken. Die het doodgewoon vinden, dat vrouwen en meidjes worden lastiggevallen. Die het normaal vinden, dat deze gelukszoekers mensen overvallen en beroven. Die het fantastisch vinden, dat ouderen en chronisch zieken het gelag hiervoor moeten betalen en die dan óók nog de gore moed hebben, om iedereen die hier bezwaar tegen maakt, te bestempelen als racist, xenofoob, islamofoob (bestaat niet eens) en noem het rijtje maar op, dát mijn beste Marieke, is nou tuig!

   1. ceteris paribus

    Het grootste aandeel van de vluchtelingen komt uit landen als Syrië en Irak, heer Suijkerbuijk. Deze mensen allemaal gelukzoekers noemen is dus een evidente onwaarheid.
    Dat er zich onder de vluchtelingenstroom ook economische vluchtelingen bevinden lijkt me ook waar (het woord gelukzoekers is merkwaardig want welk mens zoekt geen geluk?) maar ook die mensen ontvluchten economisch erbarmelijke toestanden. De heer Suijkerbuijk zou in die omstandigheden, als hij er de moed en de kracht voor zou hebben, ongetwijfeld hetzelfde hebben gedaan.

    1. cmsuijkerbuijk

     Je kunt proberen recht te lullen wat krom is, maar ook de lieden uit Syrië die doorreizen zijn géén vluchtelingen, maar gelukszoekers/terroristen en moeten hier nooit geaccepteerd worden, maar per kerende post retour naar het eerste land van aankomst!
     En om op jouw sneer over “moed” te komen. Ik zou NIET ongetwijfeld hetzelfde gedaan hebben. IK zou voor mijn vrijheid gevochten hebben en daarna meegeholpen hebben aan de (weder)opbouw van mijn land. Slechts slappelingen laten de boel in de steek en eisen alles maar geven niks. Ik noem een CP bijvoorbeeld!

     1. Marieke

      U weet wat pas wat u doet als u zich zo’n situatie bevind, Suijkerbuijk. U redeneert met een volle buik vanuit een land waar al lange tijd geen oorlog meer is. Wie weet bent u in een oorlogssituatie wel de eerste die onderdak biedt aan moslims en loopt ceteris paribus dan juist heel hard weg. Maar dat is koffiedik kijken. Verder ga ik vanuit dat u een goed geinformeerd mens bent en dat ook u weet wat er in Syrie aan de hand is.

     2. ceteris paribus

      De heer Suijkerbuijk zal toch ook moeten inzien dat er voor dappere Syriërs en Irakezen geen feitelijke mogelijkheden bestaan om voor de vrijheid te vechten dan wel het land op te bouwen?

   2. Marieke

    U kletst de blonde leider aardig na, beste heer Suijkerbuijk. Ieder mens die hierheen komt heeft het recht dat het uitgezocht wordt waarom hij hierheen komt. En dan wordt er niet gekeken naar godsdienst of sekse, leeftijd etc. Wellicht kunnen dit soort processen efficienter, en dat is nu juist aan de politiek om daar iets aan te doen.
    En waaruit blijkt dat de nederlandse burgerbevolking wordt lastig gevallen? En waaruit blijkt dat daardoor wordt bezuinigd op de zorg voor ouderen en chronisch zieken? Kunt u daarvan artikelen laten zien?

    1. ceteris paribus

     Het wonderlijke is, Marieke, dat mensen als Suijkerbuijk overtuigd zijn van het idee dat asielzoekers allemaal levensgevaarlijke verkrachters zijn terwijl in de afgelopen decennia in dit land nimmer één asielzoeker voor verkrachting is veroordeeld.
     Hij praat inderdaad op dit punt zijn Leider Wilders na die het presteerde na de opgeklopte toestand in Keulen te spreken van een omvangrijke ‘seksjihad’ terwijl ook na die gebeurtenissen geen enkele asielzoeker of vluchteling voor verkrachting werd vervolgd, laat staan veroordeeld.

     Dat is statistisch significant omdat er in dit land wekelijks 24 aangiftes van verkrachting worden gedaan. De conclusie moet dus worden getrokken dat asielzoekers op dit punt dus aanmerkelijk bravere mensen zijn dan autochtonen.

     http://www.ad.nl/binnenland/elke-week-24-aangiften-wegens-verkrachting~a9c3be53/

     1. cmsuijkerbuijk

      @CP
      Het wonderlijke is, dat dit helemaal niet door mensen als Suijkerbuijk gedacht wordt. Maar als je net als mensen zoals jij, overal de ogen voor sluit en een roze bril opzet, tja, dan zie en weet je dat allemaal niet hé?
      Vluchtelingen horen in de regio opgevangen te worden.
      Het gelijk van Wilders blijkt overigens wel uit de door de gelukszoekersstroom meegekomen ISIS-terroristen uitgevoerde aanslagen. Dat alleen is al genoeg, om ze buiten te houden!
      Het feit dat er geen of weinig veroordelingen zijn uitgesproken, is echter eerder het gevolg van de totale policor houding van politie en justitie, dan dat het niet gebeurd zou zijn!

     2. Marieke

      Sorry Suijkerbuijk, maar dat zijn redeneringen van likmevestje. De aanslagen die gepleegd zijn in Parijs en Brussel zijn gepleegd door islamieten uit achterstandwijken. Waaruit blijkt dat er aanslagen werden gepleegd door gelukszoekers, zoals u pleegt te zeggen?
      En wanneer u een oordeel heeft, dan zou u zich toch moeten baseren op informatie die ter beschikking is. Nu lijkt het er op dat als informatie die ter beschikking is u niet bevalt wordt afgedaan als valse informatie.

     3. ceteris paribus

      De heer Suijkerbuijk heeft geen informatie nodig om zijn ideeën te onderbouwen, Marieke. Als de feiten niet kloppen met de islamofobe theorie van de heer Suijkerbuijk kan dat slechts vervelend zijn voor de feiten, de theorie wordt er niet door beïnvloed.
      De heer Suijkerbuijk onderbouwt nooit iets, hij doet slechts verslag van zijn geloofsvervolgingen.

     4. toetssteen

     5. ceteris paribus

      De heer Toetssteen gooit er nog maar eens een linkje tegenaan. Ik vrees dat de loser werkelijk denkt dat dit iets met debatteren te maken heeft.

     6. toetssteen

      Way to go CP.

      http://www.spiegel.de/panorama/justiz/koeln-marokkaner-nach-silvester-uebergriffen-zu-bewaehrungsstrafe-verurteilt-a-1079025.html

      En dat is pas het eerste proces En u mijnheer CP moet nu maar eens gaan bewijzen dat al die vrouwen die zijn betast dit collectief uit de duim zuigen. U lijkt sterk op de zeiksnor Frank Lenssen op de Joop die meent dat die dames wel eerst even over de flappen moeten filmen, want hé geen beel, dus niet gebeurd.
      Werkelijk, dit is te zot voor woorden! De vrouw is dus et haasje als ze niet actief filmt als ze wordt verkracht. Ik ken rare mensen, maar u bent het kwadraat.

    2. cmsuijkerbuijk

     @Marieke
     Jij bent kennelijk verschrikkelijk lui, want de berichten komen dagelijks hier op internet en je zou dat dus moeten en kunnen weten. Je kletst aardig dat warhoofd van GroenLinks na (Die “heeft” overigens “Kotsbeu”. Leuk stukje op GeenStijl)

    3. Houtlijm

     Marieke behoort duidelijk tot de ‘jij bent welkom, ik wil je leren kennen’ zingers, die vinden dat geen mens illegaal is en immigratie een mensenrecht. Dat Nederland overvol is, al 70 jaar nijpende woningnood kent, een enorme staatsschuld heeft telt niet voor haar. De hele wereld is welkom. Dat de islam een ideologie is die op geen enkele wijze compatibel is met de westerse cultuur, deert haar niet: haar keus is dat we ons zingend en juichend laten islamiseren omdat onze socialistische Europese leiders dat willen. Marieke is reddeloos verloren.

     1. ceteris paribus

      Niets van wat je Marieke in de mond legt beweerde ze ook, Houtlijm. De stropop is de drogreden van armoedige debaters.

     2. Houtlijm

      Domme Ceteris, ik leg Marieke geen woorden in de mond, ik geef mijn oordeel over haar.

     3. ceteris paribus

      Als je over Marieke zegt, “haar keus is dat we ons zingend en juichend laten islamiseren omdat onze socialistische Europese leiders dat willen”, leg je haar toch een opinie in de mond die ze helemaal niet verwoordde? Dat noemen we een stropop, een leugenachtige karikatuur van hetgeen ze schreef. Alleen zwakke debaters bezondigen zich er aan.

  4. peterkestassen

   Heb jij soms een relatie met zo een Asiel (GELUK ) zoeker.

 5. Ni28

  Zolang de oppositie geen motie van waantrouwen uitspreekt tegen deze kabinet blijven wij hiermee zitten. En dan kunt je lang wachten. Waarschijnlijk hebben zij ons niet alles verteld net zoals met de verkochte pensioenen en is er straks weer te weinig ruimte in de AZC’s.

 6. Ruud562

  Nou Marieke, zogenaamde vluchtelingen die eerst veilige landen te hebben aangedaan, landen waar ze asiel kunnen krijgen, doorreizen naar hoger gelegen landen zoals Nederland, zijn geen vluchtelingen maar pure gelukzoekers met de wetenschap dat ze vooral hier gratis onderdak, gezondheidszorg en geld krijgen! Tevens hebben velen al de wetenschap dat ze niet kunnen worden uitgezet en anders zorgen ze daar wel voor! En van die vele ‘vluchtingen’ gaan velen nadat zij hun verblijfstatus hebben ook nog op vakantie naar het land dat ze zijn ontvlucht! Dus … hoezo vluchteling?

  En ja, de kosten van de gezondheidszorg in Nederland zijn superhoog, wat zonder meer te wijten is aan instromende en allochtone bevolking. Ten eerste omdat velen van de instromers van alles mankeren, ook geestelijk! Omdat velen diabetis hebben, te weinig bewegen en te vet, teveel suikergoed en/of te eenzijdig eten! Omdat velen niet eerst naar de huisarts gaan maar gelijk naar een Eerstehulppost! Met andere woorden, niet-westerse en/of allochtone bevolking legt o o k op de gezondheidszorg een hele zware stempel! Wat tot uiting komt in de verpleeg- c.q. bejaardentehuizen!

 7. peterkestassen

  De leegstaande gebouwen voldoen NIET aan de EISEN van de Asiel (GELUK ) zoekers.
  Vandaar al die nieuwbouw.

 8. ElHoussain

  Hoezo: azc’s staan leeg?
  Krijgen ze die 17.000 bedden niet bezet?
  Ik dacht dat Nederland overspoelt werd met miljoenen asiel/gelukszoekers !?

  1. ceteris paribus

   Ja, het wordt altijd erger voorgesteld dan het in de praktijk uitpakt.

   1. ElHoussain

    En morgen staan hier de eencelligen met een geheugen van een goudvis te brallen over een overspoelt Nederland !
    Die herinner ik graag aan dit artikel. (Gaat weer niet werken, want in één cel zit te weinig geheugen).

    1. Houtlijm

     ElHoussain, we worden niet overspoeld, wij zijn al overspoeld. Op dit moment wonen er 2.096.592 niet-westerse allochtonen in Nederland. Dat vind ik, als Nederlander van origine, veel te veel. Ik houd niet van agressieve moslimachtigen. Jouw ‘eencellige’ opmerking vind ik bijvoorbeeld nogal impertinent.

     1. Beukman

      Vind je El eigenlijk een minderwaardig mens, @Lijm?

     2. ElHoussain

      Nee Houtlijm!
      Die 2 miljoen woonden hier reeds voor dat de oorlog in Syrië uitbrak.
      Gaat om die 17.000 bedden die je maar niet volkrijgt, maar tegelijkertijd blaten over een een Nederland dat overspoelt wordt door asielzoekers.

      Ik trap niet in je wartaal.

     3. Houtlijm

      ElHousain, de oorlog in Syrie is in 2011 uitgebroken. In mijn post schreef ik duidelijk dat we niet worden overspoeld, maar al (lang) zijn overspoeld door een paar miljoen allochtonen. Misschien dat je dit als eencellige niet helemaal snapt?

   2. Julius

    DDS zal straks wel met het nieuws komen dat het gros in de van der Valk hotels zijn ondergebracht, uiteraard op wens van de gelukzoekers zelf.

    1. ceteris paribus

     Met gratis laptop en kleurentelevisie waar blanke autochtonen naar kunnen fluiten.

    2. ElHoussain

     –Ja Houtlijm, ik weet dat je duidelijk schreef dat ‘ we niet worden overspoeld, maar al (lang) zijn overspoeld door een paar miljoen allochtonen ‘

     Jij mag dat vinden, Houtlijm.

     Maar daar gaat het artikel niet over. Het artikel gaat over 17.000 bedden die bedoelt waren voor de vluchtelingen van na 2011. Bedden je maar niet vol kunt krijgen, maar wel steen en been klagen over de miljoenen asielzoekers waarmee Nederland overspoeld wordt.

     Heb je ´m nu door?

     Verklaar eerst eens die 17.000 lege bedden alvorens je af te vragen wie nu de eencellige is.

     1. toetssteen

      @El Houssain
      Ho eens even, er staan 17.000 bedden leeg voor eerste opvang, maar u vindt het geheel normaal dat asielaanvragers voorrang krijgen op de woningmarkt en niet verwezen worden naar de eerste opvang.
      Wel, if so, dan ben ik het hartgrondig oneens met u.

      De eerste opvang is voor de asielaanvragers en pas bij het verkrijgen van een status ‘vluchteling’ zou men achteraan moeten kunnen sluiten op de woningmarkt.

     2. Houtlijm

      ElHoussie, het steen & been klagen over de miljoenen asielzoekers waarmee we overspoeld worden, betreft niet alleen Nederland maar geheel Europa, suffie. Alleen in Duitsland waren het er vorig jaar al meer dan een miljoen (volgens de officiele cijfers, volgens de onofficiele meer dan anderhalf miljoen). Wil je dat soms ontkennen? En wil je soms zeggen dat dit geen tsunami is? Als moslim (naar je naam te oordelen) komt jou dit goed uit. Ik zie dit met grote zorg en kwaadheid aan.

  2. Beukman

   @El
   Scherp.
   Leg de volgende vraag eens voor aan een schuimbekkerd. Heb je liever lege AZC’s of volle?

   1. Vigo

    Wat denk je van in het geheel geen AZC, niet vol en niet leeg?

    1. Beukman

     Nee gekkie, die AZC’s zijn er immers al.

 9. Peter Selie

  Ach wanneer men hiervan opkijkt zegt meer over de verwonderde persoon zelf dan het doorgeschoten Neo- liberale oprisping van Dijkhoff. Iedereen weet toch dat het hart van de VVD op de verkeerde plaats zit, de VVD bevoordelen nu eenmaal het bedrijfsleven. Simpel gezegd elke asieleiser of schijnvluchteling vertegenwoordigt voor de bestuurlijke elite een bepaalde waarde, wanneer men denkt dat ‘k uit mijn nek lul zoek het maar op in het boek van Pieter Lakeman: Binnen zonder kloppen…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.