Stresstesten banken zullen het vertrouwen niet herstellen

Gisteravond 21 uur (UK time) was het dan eindelijk zover: de EBA (Europese Banken Autoriteit) maakte de resultaten bekend van de periodieke twee jaarlijkse testen van ruim 50 grote Europese systeembanken. Bij die testen wordt er gekeken wat er met de banken gebeurt als zich onverwacht grote tegenvallers voordoen. Bijvoorbeeld een beurskrach of een scherpe daling van de huizen markt. De test moet inzicht geven in de mate waarin genoemde banken voldoende eigen kapitaal hebben om dergelijke gebeurtenissen op te vangen.

Er voldeed – geheel volgens verwachting – slechts één systeembank niet aan de test: de Banco Monte dei Paschi di Siena, ’s werelds oudste bank.  In allerijl is de bank nu bezig met een reddingsplan om alsnog te voldoen aan de test: er komt een kapitaalversterking van 5 miljard en er wordt voor een bedrag van 10 miljard aan slechte leningen van de balans gehaald en in een afwikkel-vennootschap gestopt.

Ook de twee Duitse banken, de Commerz Bank en de Deutsche Bank, slaagden voor de test, zij het nipt. Er werd vooraf met argusogen naar deze banken gekeken, met name naar de Deutsche, vanwege de omvangrijke derivatenportefeuille van deze grote bank, de grootste van Duitsland. Ook de Nederlandse banken slaagden voor de test. De BNG (Bank Nederlandse Gemeenten) kwam er als beste uit, gevolgd door ABNAMRO, ING en hekkesluiter RABO.

Nu kun je je afvragen of deze stresstest voldoende mate ‘stress’ bevat. Recent internationaal onderzoek schatte dat er minstens 900 miljard extra kapitaal in de Europese bankensector gepompt moet worden. Veel meer dan de 260 miljard die er sinds 2011 in gepompt is.  Bovendien zijn de effecten van de Brexit en de negatieve rente’s niet meegenomen in de test. Ook zijn Griekenland en Portugal niet meegenomen en is er geen verwijzing gemaakt naar de nieuwe eisen aan de banken in het kader van ‘Basel IV‘. Deze standaard beschrijft onder andere de eisen die in de nabije toekomst aan de kapitaal ratio’s van banken moeten worden gesteld. Kortom, de vraag is gewettigd of deze stresstest het vertrouwen in de Europese bankensector zal herstellen. De economieredactie van de Britse krant Financial Times heeft zo zijn twijfels. So do I.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. hans-e-pans

  Kijk en huiver.

  Op YouTube filmpje over het interview “Het financiele kadaver dat Europa heet”.

  Een interview van Esther van Fenema met Arno Wellens

 2. nick

  Landen die zo dom zijn geweest de Euro in te voeren, zijn van hun soevereine macht beroofd, omdat alleen de ECB de euro kan uitgeven.’ Vooral de Zuid Europese lidstaten bevinden zich in een wurgende negatieve spiraal, omdat ze hun eigen munten niet meer hebben en daarom niet meer kunnen afwaarderen om concurrerend te blijven.

  Het gevolg was dat landen zoals Griekenland, Portugal, Letland en Ierland keihard bezuinigden op pensioenen, ambtenarensalarissen, uitkeringen, de zorg en sociale voorzieningen, feitelijk allemaal om de grote Europese megabanken, die in de jaren ervoor maar wat graag de veel te hoge uitgaven van de ‘perifere’ lidstaten hadden gefinancierd, overeind te houden.

  Als borg voor het ‘redden’ van het Zuid Europese bankensysteem wezen Brussel en Frankfurt het spaar- en pensioengeld van de Duitsers en Nederlanders aan. Onze parlementen werd niets gevraagd; die hadden immers bijna al hun zeggenschap reeds uit handen gegeven en overgedragen aan de eurocraten. Wel werd ook hier fors het mes gezet in de voorzieningen voor de zwaksten, en overigens ook de gewone man, die na verrekening van de echte inflatie zijn inkomen niet of nauwelijks zag stijgen na de invoering van de euro – en dat terwijl multinationals hun winsten hadden verveelvoudigd.

  Zo ramde Brussel de door onafhankelijke wetenschappers bewezen zeer schadelijke genetisch gemanipuleerde zaden (GMO’s) van het beruchte Monsanto –dat al jarenlang in Brussel daarvoor gelobbyd had en de nodige ‘cadeautjes’ voor had uitgedeeld aan de zichzelf toch al buitengewoon royaal betalende Europese officials- erdoor, en zodra Brussel zonder enige inspraak van de nationale parlementen heeft ingestemd met het TTIP vrijhandelsverdrag, is er geen houden meer aan, en krijgen Monsanto en andere Amerikaanse multinationals totale grip op onze markten en landen, wat honderdduizenden Europeanen hun baan zal kosten.

  Er staat echter veel meer op het spel dan onze gezondheid en werkgelegenheid. ‘Washington benut de EU ervoor om de Europeanen in een conflict met Rusland te duwen,’ ‘Rusland is een sterke kernmacht die in staat is om binnen een paar minuten heel Amerika en Europa te vernietigen. En dit voltrekt ons voor ons aller ogen, omdat leidinggevende vertegenwoordigers van de EU met zakken vol geld zijn gecorrumpeerd, en bereid waren om voor hun eigen kortstondige financiële voordeel op de langere termijn de verwoesting van Europa op de koop toe te nemen.

  De NAVO heeft zijn bestaansrecht verloren toen de Sovjet Unie uit elkaar viel. Het had een nieuwe en veelbelovende invulling kunnen krijgen als Washington en Brussel waren ingegaan op de herhaaldelijke verzoeken van Moskou om eveneens lid te worden. De Westerse globalisten kozen echter voor een verraderlijk en fataal bondgenootschap met de radicale islam en opnieuw tegen Rusland, en daarmee tegen de oorspronkelijke autochtone Europese volken en hun vrijheid, welvaart en toekomst.

  ‘De EU en de NAVO zijn tot op het bot verdorven en corrupt.

  Wat beweegt de Europeanen ertoe om hun leven te offeren voor het streven van Washington naar de wereldheerschappij?… Waarom willen de Europeanen zo graag Washington ondersteunen.
  Het antwoord op deze beklemmende vraag is: het is van nul en generlei waarde wat de Europeanen denken en willen, omdat Washington hen een regering door de neus heeft geboord (Brussel), die zich totaal van de wensen en belangen van de Europeanen heeft afgekeerd.

  Als wij dit zo laten, als wij als volken niet heel snel ingrijpen, ( zoals de Britten reeds hebben gedaan) dan wacht ons een verschrikkelijke toekomst.

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/07/Gaat-Europa-als-vazal-van-Washington-zijn-ondergang-tegemoet

 3. toetssteen

  Het is een danse macabre, maar toch stikte ik bijna van het lachen bij het lezen en later horen van de resultaten.
  Meh, ik zie het over een paar weken wel weer, gooit de moneychanger weer minder dollars in het schuifje. Hoe komt dat nou toch hè…..?
  Wacht, ik weet het! Het komt door Wielders! Eureka!!

  Vroeger hielden ze ook weleens een stresstest, nou ja, het woord lijkt er een beetje op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.