Sylvana Simons: alle witte mensen zijn medeplichtig aan slavernij en onderdrukking van zwarten

De DENK-politica gaat steeds verder in haar strijd.

Dat Sylvana Simons compleet van het padje is, wisten we al. De voormalige TMF-presentatrice heeft de afgelopen jaren geen enkel tv-programma gepresenteerd, en was vooral bekend om haar tirades tegen Zwarte Piet bij De Wereld Draait Door. Haar aansluiting bij DENK ligt in het verlengde daarvan: Sylvana wil haar geluid niet alleen in tv-studio’s, maar ook in de politiek laten horen. Sindsdien heeft ze zichzelf meermaals voor schut gezet door de arrestatie van Ebru Umar in Turkije goed te praten, en te weigeren de Armeense genocide te erkennen.

Sylvana heeft weinig zelfreflectie, maar wil wel Nederland de les lezen. Dat liet ze vandaag weer zien op haar Facebookpagina. Ze postte het volgende “advies” voor witte mensen:

bron: Facebookpagina Sylvana Simons
bron: Facebookpagina Sylvana Simons

Het artikel dat Sylvana post is geschreven door een activiste uit de Verenigde Staten. De blanke auteur van het artikel meent dat alle blanken medeplichtig zijn aan de slavernij en de voortdurende onderdrukking van zwarten. Volgens haar zouden blanken onverdiende ‘privileges’ bezitten, die zijn verkregen door eeuwenlange onderdrukking van zwarten. Nog steeds, zo beweert de auteur, plukken blanken de vruchten van kolonialisme en slavernij. Daarom zijn blanken ook vandaag de dag nog medeplichtig aan deze misdaden. De schrijfster legt uit:

“Nee, wijzelf waren niet degenen die het hebben gestolen. Maar we maken onszelf medeplichtig als ze ervoor kiezen om het te houden terwijl we weten hoe we het hebben verkregen. Daarom moeten we ‘witte verantwoordelijkheid’ nemen in plaats van ‘witte schuld’ als we deze misdadige cyclus willen stoppen.”

Knoop het in je oren, lezers. Als je blank bent, ben je medeplichtig aan misdaden! De schrijfster legt uit hoe witte mensen hun verantwoordelijkheid moeten nemen:

“Mijn rol is om te luisteren voordat ik spreek. Mijn stem en meningen moeten synchroon zijn met de stemmen van diegenen die het meest te lijden hebben onder onrecht. Als dat niet het geval is, is er duidelijk iets mis en moet ik mijn mond houden en meer luisteren.

Het betekent dat ik geen held zal zijn. We mogen niet onszelf op de borst kloppen omdat we een klein beetje van ons privilege teruggeven. We mogen niemand “redden”. Het betekent dat ik begrijp dat mijn privilege is gestolen met geweld. Door kolonialisme. Door slavernij. Daarom moet het worden teruggegeven aan diegenen die hebben geleden om ons dit privilege te geven.”

In het kort: alle witte mensen zijn medeplichtig aan misdaden en moeten naar ‘onderdrukte’ zwarten luisteren om hun ‘privilege’ terug te geven. Wat een ontzettend bizarre stelling. Witte mensen zijn dus misdadig, alleen vanwege hun huidskleur? Dat klinkt behoorlijk racistisch… Bovendien is het volslagen onzin dat blanken per definitie ‘privileges’ zouden genieten boven zwarten: kijk maar naar Sylvana Simons. Ze verdient stukken meer dan de gemiddelde blanke Nederlander – Jan Modaal heeft echt geen geld voor een hypotheek van zeven ton. Maar terwijl Sylvana geniet van luxe weekendjes in Londen, beweert ze dat mensen met een blanke huidskleur meer privileges hebben dan zijzelf.

Het is bijzonder zorgelijk dat een vrouw met politieke ambities zulke denkbeelden heeft over de meerderheid van de Nederlanders. Het toont ook aan hoe vertekend haar zelfbeeld is: ondanks haar rijkdom en succes, ziet Sylvana zichzelf als een slachtoffer. Ze deelt de samenleving in in groepen: witten en zwarten. In Sylvana’s wereldbeeld zijn die groepen elkaars tegenstander – haar visie lijkt dus verdacht veel op het wereldbeeld van blanke racisten. Nederland heeft geen politici nodig die de samenleving indelen in groepen, maar politici die mensen zien voor wie ze zijn: unieke individuen met ieder hun eigen verhaal.

Politici moeten streven naar een maatschappij waarin iedereen gelijke kansen heeft, niet naar een samenleving waarin blanken worden weggezet als misdadigers vanwege hun huidskleur.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

93 reacties

 1. van Urk

  Toch opmerkelijk dat de zwarte Amerikaanse Thomas Sowell juist met serieuze onderzoek tot een andere conclusie kwam. http://www.waarmaarraar.nl/pages/re/89352/Meer_blanke_dan_zwarte_slaven.html

 2. ceteris paribus

  Ik vrees dat we hier met een DDS-je te maken hebben. Sylvana stelt niet dat alle witte mensen medeplichtig zijn aan slavernij en de onderdrukking van zwarten maar verwijst naar een artikel waar dat ook niet beweerd wordt.

  1. Floris

   Dat wordt in dat artikel wél beweerd:

   ““Nee, wijzelf waren niet degenen die het hebben gestolen. Maar we maken onszelf medeplichtig als ze ervoor kiezen om het te houden terwijl we weten hoe we het hebben verkregen. Daarom moeten we ‘witte verantwoordelijkheid’ nemen in plaats van ‘witte schuld’ als we deze misdadige cyclus willen stoppen.””

   Door naar het artikel te verwijzen geeft Sylvana aan er achter te staan.

   Sta jij er ook achter?

   1. ceteris paribus

    Dus Floris trekt uit de geciteerde pasage de conclusie dat álle witte mensen medeplichtig zijn aan slavernij en onderdrukking van zwarten?

    1. Floris

     De bewoordingen suggereren dat wel, Ceteris. Maar uiteraard zijn er uitzonderingen: de goedmensen zoals jij!!!

  2. LantR.fant

   Beste CP. in bedrijven staan brandblussers. Weinig ondernemers gaan uit van brand in hun bedrijf, maar je kunt nooit weten. Preventie.

   Sylvana Simons heeft zo haar eigen potentiële brandje; racisme.

   Preventie is, om haar een enkele reis Suriname te geven. Daar komt ze vandaan. Daar heeft de rijk gepigmenteerde gemeenschap het voor het zeggen, dus daar zal hoegenaamd geen racisme zijn.

 3. Vigo

  Graag gedaan Sylvana…..

  Meer heb ik eigenlijk niet te zeggen tegen die trut.

  1. ceteris paribus

   Je hoeft je niet persoonlijk schuldig te voelen voor de slavernij, vigo, die vond eeuwen geleden plaats.
   Daartoe is pas aanleiding als je het achteraf goedkeurt of herinvoering van de slavernij zou bepleiten.

   1. Ali Yas

    Ceteris maakt een denkfout, al is het een kleine: wie de slavernij achteraf goedkeurt kan zich niet tegelijk (persoonlijk) schuldig voelen. Hetzelfde geldt voor wie de herinvoering van de slavernij zou bepleiten. Overigens komt de oproep tot “verantwoordelijkheid nemen” dicht in de buurt daarvan, en bovendien in de buurt van racisme: zonder betaling moeten werken voor mensen die dat niet hebben verdiend, alleen op grond van je afkomst.

  1. ceteris paribus

   E.J. Bron!

   1. cmsuijkerbuijk

    En? Artikel gelezen? Zo ja, uitleg. Zo niet, waffel houden!

    1. Beukman

     We weten nu wel dat hullie het ook deden, @Suijkerbuijk. Stel je nou eens voor dat Göring in Neurenberg ter zijner verdediging had geroepen: “Maar Stalin deed het ook hoor!” Men had gedacht: verrek, de man is behalve een eikel en een moordenaar nog een lafbek ook.

     1. cmsuijkerbuijk

      En wat heeft dat te maken met de vraag, of CP het artikel gelezen heeft of niet?

    2. ceteris paribus

     Beste heer Suijkerbuijk,

     Ik gaf hier al een en andermaal aan dat ik de artikelen van E.J. Bron beschouw als brutale leugens. Mensen die deze artikelen citeren of aanhalen zijn in dezelfde mate niet te goeder trouw.

     Het lezen van deze artikelen dient ten strengste te worden ontraden.

   2. LantR.fant

    Daarvoor heb je E.J. Bron inderdaad niet nodig. Het is inderdaad algemeen bekend dat A. slavernij van alle tijden is en dat B. de arabieren al 1000 jaar, voordat de VOC aantrad handelden in…… zwarte slaven.

    Dat gebrul van onze zwartjes over de rol van de blanke man in de slavernij is dan ook objectief een staaltje van zware geschiedsvervalsing.
    Daar wordt namelijk gesuggereerd, dat de blanke man zo ongeveer de enige is, die voor de slavernij verantwoordelijk is.
    En dat is nou niet -niet- waar.

    Helemaal bespottelijk van mevrouw Simons is, dat zij, tegen de slavernij ageert vanuit een partij, die op dat gebied vuile handen heeft.
    De Turken hebben tot in de 20e eeuw aan slavernij gedaan en de Marokkanen waren veel grotere slavenhandelaars, dan de blanken.
    En daar hoor je geen woord van pardon, of sorry.

    1. ceteris paribvs

     Het lezen van de door LantR.fant genoemde feiten dient ten strengste te worden ontraden. #policor

 4. Wim

  Het is een grote fout van de schepper hij had geen zwarte mensen moeten scheppen of allemaal zwart. Nu zitten we met dat gezeik van die lui.

 5. Marieke

  Volgens mij heb je het stuk waarnaar Simons verwijst gewoon niet goed gelezen, beste Paul. Je hebt er in ieder geval op z’n minst je eigen interpretatie aan gegeven. En de argumenten die je gebruikt, namelijk dat Simons goed verdient en aardig wat geld bezit slaan helemaal nergens op. Het enige wat ik daarop kan zeggen is dat je waarschijnlijk jaloers bent.

 6. Beukman

  Het betreffende stuk staat dus hier:

  http://www.ministrymatters.com/all/entry/6153/from-white-guilt-to-white-responsibility

  Het bezorgt me een wat wee gevoel in de maag, althans het deel dat ik las voor ik er genoeg van had. De eerste hobbel staat al meteen helemaal in het begin: “anti-racism trainings”.
  Het stuk gaat niet over Nederland, maar over America, waar de nazaten van slaven een aanzienlijk deel van de bevolking uitmaken, en waarvan de voorouders ook in de VS zijn blijven wonen. Bovendien bestaat er volop racisme in de VS.Het stuk is dus niet of amper van toepassing op Nederland.

  Ja, er bestaat zoiets als “white privilege”. Paul van der Bas maakt van de term een karikatuur, door jaloers op te merken dat gemiddelde kaaskoppen echt niet zoveel privileges hebben als Sylvana (maar hij noemt haar geen hoer, waardoor zijn stukkie toch nog een opvoedkundige element bevat voor DDS-gluurders), met haar hypotheek van 7 ton en haar luxe weekendjes in London.
  Over dat soort privileges gaat “white privilege” dus niet.

  En dat Sylvana het woord voor woord met de strekking van het stuk eens zou zou zijn, is ook al uit de duim gezogen. Haar tweet is weinig meer dan een uitnodiging om het artikel te lezen en erover na te denken.
  Top wijf, die Sylvana!

  1. Wim

   Ja jij droomt best van zo jong zwart slavinnetje. Ouwe viezerik.

   1. Beukman

    Ik heb er een hele kelder vol van, @Wim. Dus wat nou “dromen”.

   2. ceteris paribus

    Arme kerel!

 7. Esther

  Sylvana Simons staat in contact met Christa Noella dat meisje tegen 4 mei (dodenherdenking) was…Grote kans is dat zij één van de actievoerster van de Efteling is……….Op dit moment is Christa Noella bezig om Palestijnse vluchtelingen naar Nederland te halen met instemming en likes van Sylvana Simons… ……Kijk maar rustig op de accounten van Christa Noëlla, Christa Nhean……en daar zie je ook Sylvana Simons voorbij komen met haar likes en instemming van de Palestijnen naar Nederland….

 8. Bromsnor

  Typisch is altijd dat de rol die zwarten hebben gespeeld in de slavenhandel word genegeerd.

  Zwarte in Afrika hebben ook meegedaan met de handel in slaven. Vaak werden door stammen oorlog mensen gevangen genomen die dan aan de witte handelaren werden verkocht.

  Gek eigenlijk dat de Afrikaanse Ashanti-koning met zijn slavenhandel vrijuit gaat
  http://cult.tpo.nl/column/gek-eigenlijk-dat-de-afrikaanse-ashanti-koning-met-zijn-slavenhandel-vrijuit-gaat/

  1. Beukman

   Brom bromt:
   “Typisch is altijd dat de rol die zwarten hebben gespeeld in de slavenhandel word genegeerd.”

   Daar zijn anders een hele hoop boeken over geschreven, @Brom.
   Maar helaas voor jou is dit Nederland, en gaat het nu even over slavernij en handel door blanken.

   1. van Urk

    Dat is het hem nou juist Beukman. Het gaat nu eenmaal altijd over slavernij en handel door Blanken! Nooit wordt er gerept over zwarte of islamitische handelaren. Als er rondgebazuind wordt door zwarte minderheden en activisten dat alle witte mensen medeplichtig zijn aan slavernij en onderdrukking van zwarten dan vraag ik mij af waaraan wij deze positie aan te danken hebben om aan deze schandpaal genageld te blijven worden terwijl de zwarte en islamitische minderheden over hun eigen geschiedenis in de Afrikaanse en Arabische slavernijhandel compleet over zwijgen laat staan hoeveel blanke slaven wel niet door hen misbruikt zijn. Daar beginnen wij blanken toch ook niet iedere keer over jammeren om hiermee ergens een slaatje uit te kunnen slaan?

    1. Beukman

     @Urk
     Dat de islamitische slavenhandel in de islamitische wereld wordt ontkend of gebagatelliseerd, zal best, Urk. Dat is dan hun probleem, dat ze zelf moeten oplossen.
     Maar hier zitten we in Nederland, en hebben we *ons* verleden bespreekbaar te maken, niet dat van anderen.

     Om even een voorbeeld van een ander land te geven: betrekkelijk recent is bekend geworden op wat voor enorme en ontwrichtende schaal België misdaden tegen de menselijkheid in Belgisch Congo heeft aangericht. Wat had je ervan gevonden als er toen Belgen waren geweest die hadden gezegd: “Ja, maar de Nederlanders waren ook geen lieverdjes hoor. Waarom hoor ik jullie daar nooit over?”

     Het merkwaardige is dat ik NOG NOOIT een DDS-ertje (op het bekende handjevol na) zonder voorbehoud onze slavenhandel en onze criminele activiteiten tijdens de Politionele Acties heb zien veroordelen. ALTIJD wordt een en ander vergoelijkt met relativeringen als: “Maar hullie waren ook heel erg hoor.” Of hoor jij toevallig ook tot een van de weinige uitzonderingen, Urk? Dat zou je dan sieren, omdat het duidt op de aanwezigheid van een moreel kompas.

     Zolang de ondubbelzinnige veroordeling van de daden begaan uit naam van Nederland of de Nederlanden nog geen gemeengoed is, heeft Sylvana nog werk te verrichten dienaangaande.

     1. Marieke

      Goed betoog Beukman. Veel DDS reageerders slaan aan het vergelijken of doen het af met dat er ergens anders ook slavernij was. Maar o wee, als er iets gebeurd met moslims en dat gaat vergelijken met christenen. Heel vreemd dat dan weer niet kan.

     2. Houtlijm

      Je bent een smerige dominee Beukman. Sodemieter een eind op met je ‘moreel kompas’, daar heb jij niet het alleenrecht of de zeggenschap over, achterlijke gutmensch. Dat je anderen de maat durft te nemen getuigt van je verduisterde en megalomane geest.

      Alleen deze alinea al: “Zolang de ondubbelzinnige veroordeling van de daden begaan uit naam van Nederland of de Nederlanden nog geen gemeengoed is, heeft Sylvana nog werk te verrichten dienaangaande.”

      Niemand die nu leeft heeft ook maar iets met de slavernij van toen te maken. Dat is verleden tijd. Voor de geschiedenis hoeven wij -die nu leven- onze excuses niet aan te bieden aangezien wij daar part noch deel aan hebben. Dat jij graag in de reet van een ‘donkere medemens’ kruipt moet jij weten, maar laat die ridicule beschuldigingen thuis, wil je?

     3. ceteris paribus

      “Dat jij graag in de reet van een ‘donkere medemens’ kruipt moet jij weten

      Als de heren Houttlijm, vigo en Floris hun standpunt kracht willen bijzetten is de anus zelden ver weg.

     4. Houtlijm

      Ceteris, het holmaatje van Beukman, toont weer even duidelijk zijn anale fixatie.

     5. ceteris paribus

      Q.e.d.

     6. Floris

      “Het merkwaardige is dat ik NOG NOOIT een DDS-ertje (op het bekende handjevol na) zonder voorbehoud onze slavenhandel en onze criminele activiteiten tijdens de Politionele Acties heb zien veroordelen.”
      ————————————————-
      Soms vraag ik me af in welk universum jij leeft, Beukman.

      Ik heb NOG NOOIT iemand ontmoet (op dds of elders) die dat NIET heeft erkend en veroordeeld. Zonder enig voorbehoud.

      Zoals ik al vaker constateerde is jouw waarnemingsvermogen ernstig geblokkeerd. Iets met een roze bril cq stront in je ogen.

      Waar het in dezen om draait is dat bepaalde figuren (Sylvana en haar onnatuurlijke islamitische bondgenoten alsmede cultuurmarxistische westerlingen zoals jij) dat verleden tot op de laatste druppel uit blijven melken.

      Dat doorzien mensen en daar krijgen ze volkomen terecht schoon genoeg van. Dat geldt zelfs voor diverse linkse mensen die ik ken.

      Kan dat tot je eenzame hersencel doordringen?

     7. Beukman

      Hout lijmt:
      “Je bent een smerige dominee Beukman. Sodemieter een eind op met je ‘moreel kompas’, daar heb jij niet het alleenrecht of de zeggenschap over, achterlijke gutmensch.”

      Opnieuw, en deze keer zonder gescheld graag, @Lijm.

     8. Beukman

      Floris meent:
      “Kan dat tot je eenzame hersencel doordringen?”

      Die vind ik leuk, Floris!
      Van enige uitmelkerij is wel sprake ja, dat ben ik met je eens, al vind ik dat bij Sylvana nogal meevallen. Zie ook de controverse over of herdenken en feestvieren wel of niet moet plaatsvinden op dezelfde dag. Waar je echter schrijft:

      “Ik heb NOG NOOIT iemand ontmoet (op dds of elders) die dat NIET heeft erkend en veroordeeld.”

      Ga je hopeloos de mist in. Hiero op DDS schiet iedereen (inclusief jijzelf) hopeloos in de ontkennings- danwel hullie-deden-het-ook-fase, op het moment dat ons slavernijverleden ter sprake wordt gebracht.

      Weet je waar jullie Sylvana cs echt mee zouden jennen? Door gewoon volmondig en zonder voorbehoud toe te geven dat dit een zwarte bladzijde in onze geschiedenis is. Zie het als een schaakspel. Jullie hebben dan gezet, maar wat doet zij vervolgens?

      Jij zit kennelijk in een parallelle versie van DDS, en anders moet je me eens aanwijzen waar iemand zonder omwegen ons slavernij-verleden veroordeelt.

     9. Ali Yas

      Beukman schijnt te denken dat “wij” een slavernijverleden hebben. Maar de Nederlanders die nu leven hebben geen schuld aan wat Nederlanders eeuwen geleden hebben gedaan. In tegenstelling tot Beukman (en Simons) geloof ik niet in eeuwigdurende erfzonde. Waar het om gaat is hoe we omgaan met de mensen die nu leven.

      Iedereen die vindt dat etnische Nederlanders van nu moeten boeten voor wat de voorouders van etnische Afrikanen is overkomen, is een hypocriete racist.

     10. Beukman

      Als land hebben wij wel degelijk een slavernijverleden, @Ali, en een zekere verantwoordelijkheid tov verleden.
      Maar jij vindt waarschijnlijk ook dat toen de Duitse schuldigen aan WOII eenmaal waren opgehangen, Duitsland ook geen herstelbetalingen meer hoefde te doen?

     11. Houtlijm

      Voor onze moraaltheoloog Beukman is er geen enkel tijdsverschil tussen het einde van WOII (71 jaar geleden) en de afschaffing van de slavernij (153 jaar geleden). De eeuwige erfzonde is volgens deze calvinistische zwetser onherroepelijk en geldig voor alle situaties. Amen.

     12. Floris

      Beukman schreef:

      “Ga je hopeloos de mist in. Hiero op DDS schiet iedereen (inclusief jijzelf) hopeloos in de ontkennings- danwel hullie-deden-het-ook-fase, op het moment dat ons slavernijverleden ter sprake wordt gebracht.”
      ——————————————————–
      Dat komt omdat de meeste mensen (zoals ik al schreef zijn die tegenwoordig zelfs op links te vinden) dat eeuwige geouwehoer over dat slavernijverleden spuugzat zijn.

      Onze cultuur is een schuldcultuur en we zijn geneigd in eigen boezem te tasten dus van ontkenning is geen sprake. Dat ligt in de islamitische schaamtecultuur diametraal anders. Het is derhalve heel zinnig om HUN slavernijverleden eens breed uit te gaan meten. Het is namelijk goed denkbaar dat veel moslims (en Sylvana’s) daar niet eens weet van hebben.

      Een franse historicus (ben de naam kwijt) publiceerde enkele jaren geleden een boek over de arabische slavenhandel en werd bij de presentatie uitgejouwd door (extreem)linkse types. Zie hier de mentaliteit van die gasten: kritiek op het westen wordt toegejuicht, maar kritiek op andere culturen is taboe. Zeker als die andere cultuur de islamitische betreft.

      Jij bent ook zo’n type.

     13. ceteris paribus

      Beste Houtlijm, Beukman spreekt nergens over erfzonde maar slechts over een ‘zekere verantwoordelijkheid’. Op zijn terechte vergelijk methet Duitse volk een WOII ga je niet in.
      Zwak hoor.

     14. Beukman

      @Floris
      Je vergist je, jongen. Ik wil onmiddellijk van je aannemen dat je verhaal over die boekpresentatie klopt. Wegkijkers heb je immers overal. Maar stel even dat ik op een moslimforum rondhing en ik bracht de Arabische slavernij ter sprake, waarop deze werd gebagatelliseerd of weg werd gestreept tegen de westerse slavenhandel, dan zou ik vol op het orgel gaan, want inderdaad: ontkenning zit er in die cultuur een beetje ingebakken zoals ik ook in de dagelijkse praktijk regelmatig merk, en wat is er nou lekkerder dan daar in prikken?

      Dat wegstrepen is waar ik hier op DDS tegen ageer. Ik ben nog niemand hier tegengekomen, die ons slavernijverleden veroordeelt zonder de islamitische slavernij erbij te halen, of te roepen dat die slaven eigenlijk ontzettende mazzel hadden, of het tot slaaf maken van Ieren op de agenda te zetten.

      Daarnaast verdedig ik Sylvana, vanwege de vele stropoppen die haar in de mond worden gelegd. Zo ook in deze draad. Vergelijk de titel met de nogal onschuldige tweet van Sylvana waarop deze is gebaseerd.

      Ook wacht ik nog steeds op een letterlijk citaat van Simons waarin zij beweert dat wij allemaal racisten zijn. Ik moet per slot vrijwel dagelijks lezen dat ze dit verkondigt. Misschien kun jij me eraan helpen? Haar stijl komt op me over als te genuanceerd voor een dergelijke ongenuanceerde uitspraak.

     15. Houtlijm

      Ceteris, wij hebben geen ‘zekere verantwoordelijkheid’ naar iets dat 153 jaar geleden beeindigd is. Als je dat wel vindt moet je snel een afspraak met een psycholoog maken. Het maakt in ieder geval een verdere zinvolle discussie onmogelijk.

     16. Beukman

      Til er niet te zwaar aan, @Lijm. Herstelbetalingen hoeven wat mij betreft niet meer – maar wél schadevergoeding aan de nog levende weduwen van de mannen die Nederland vlak na de oorlog heeft doodgeknald – en wat mij betreft hoef jij ook niet vier keer per jaar naar Nederland te komen om een neger dood te knuffelen.

      Gewoon erkenning, een jaarlijkse herdenkdag en een gedenkplaat hier en daar moeten genoeg zijn. En natuurlijk rekening houden met de gevoelens van de afstammelingen van de slavernij die nu medelanders zijn. Met het verkleuren van Zwarte Piet komen we al een heel eind.

      Oja Lijm, en kappen met die paranoïde flauwe kul dat het verdacht is dat ik op een reply antwoord nav een reply van jouw buddy CP. Zo gaat dat hier nu eenmaal.

     17. Floris

      “Dat wegstrepen is waar ik hier op DDS tegen ageer. Ik ben nog niemand hier tegengekomen, die ons slavernijverleden veroordeelt zonder de islamitische slavernij erbij te halen, of te roepen dat die slaven eigenlijk ontzettende mazzel hadden, of het tot slaaf maken van Ieren op de agenda te zetten.”
      ———————————————————
      Ik zie het niet als wegstrepen. Het westen heeft z’n kwalijke rol ten volle erkend en het valt in de geschiedenisboeken terug te lezen. Niemand doet er geheimzinnig over.

      Maar gezien het feit dat bepaalde figuren er maar over door blijven zagen en velen dat zat zijn, mede gezien het belachelijke Calimero-gedrag en mogelijk een kwalijke agenda van lieden als bij DENK, wordt er wel fijntjes op gewezen dat westerlingen niet de enigen zijn met een dergelijk verleden en dat niet alleen negers het slachtoffer zijn geweest. Dat lijkt me volkomen terecht.

     18. LantR.fant

      3 denkfouten. (zonder Denk, Denk = fout)
      Ten eerste wordt die slavernij specifiek toegewezen aan ons, Nederlanders, alsof deze zonder Nederlandse bemoeienis niet zou hebben bestaan.

      Ten tweede moet je zaken ook in hun tijdgeest zien. De geschiedenis zit vol met fout gedrag, van iedereen en van welk volk ook.
      Bij ons is -meer dan 150 jaar geleden het besef gekomen, dat slavernij niet kan en dat heeft tot afschaffing daarvan geleid.

      Soortgelijk geldt ook voor de politionele acties. Met de opmerking dat de Indonesiërs na 1945 ook niet bepaald schone handen hebben, als het om geweldspleging gaat.

      Ten derde hebben wij met ontwikkelingshulp al een ruime financiële genoegdoening verleend. Dan moet je er ook eens een keer een punt achter zetten.
      Detail: Op BNR was er een paar jaar geleden een inteview met Bert Hammelburg over Nederlandse Bobo nr. veel, die weer naar Indonesië was afgereisd om namens Nederland excuses aan te bieden voor ons slechte gedrag daar.
      Daarmee de Indonesiërs in verwarring brengend, omdat het voortdurend excuses blijft regenen uit Nederland.
      Zij zijn er aardig klaar mee en wij blijven het hier maar oprakelen.

      Voor wat betreft ons klaag-aapje. De rijk gepigmenteerde gemeenschap heeft slechts voordelen aan ons kolonialisme en aan de slavernij.
      Waar de Afrikaan niet oud wordt op zijn eigen continent en vaak in armoede moet leven zit de rijkgepigmenteerde gemeenschap hier in alle denkbare welvaart, volgevreten te schelden op de Nederlanders.
      De ene helft van deze zwarten leeft middels een uitkering direct op de pof bij de boze blanke Nederlander en de succesvolle zwarte blijft mooi hier, omdat je hier veel meer geld kunt verdienen dan in hun thuisland.

     19. Beukman

      @Floris
      Met je laatste opmerking kan ik het wel eens zijn. Ik vind het alleen niet fris om bij het benoemen van een misstand uit het verleden er als een “hullie deden het ook” een andere misstand bij te slepen. Ik bespeur hierbij zelfs pathologische trekjes. Ik heb aan een half dozijn potsers gevraagd om eens ondubbelzinnig en zonder er van alles bij te slepen ons slavernijverleden te veroordelen. Niet één kreeg het uit zijn toetsenbord geramd. Totaal geblokkeerd.

      En verder mag Sylvana gewoon haar mening over Zwarte Piet geven; dat doet ze trouwens een stuk genuanceerder dan Q. Gario, die het voor mij een beetje verpest. Aangezien niemand voor mij een afscheidsfeestje op Facebook zal organiseren als ik mijn mening over Piet geef, zou ik niet weten waarom dit dan wél zou moeten gebeuren als Sylvana dat doet.

     20. Beukman

      @Lanterfant
      Ah, net als ik ben jij een cultuurrelativist. Wat we nu slecht vinden, vonden we toen goed. Dat is ingewikkeld, maar ik kan me er wel in vinden ja. Toch zit er niets anders op dan het verleden te toetsen aan onze huidige moraal, want anders zinkt alle morele grond onder je voeten weg. Gewoon veroordelen dus, die slavernij en de politionele acties. En geef Poncke Princen, de verrader-held, posthuum een extra medaille.

      Waar je echter de fout in gaat, is daar waar je de daden van de Indonesiërs erbij sleept. Wat ze ook hebben begaan aan gruwelijkheden, het doet niets af aan wat onze jongens hebben uitgespookt.

      Je schrijft verder dat er wordt gedaan alsof de slavernij zonder Nederland niet zou hebben bestaan. Wie doet dat dan, en heb je een citaat voor me waaruit dat blijkt?

     21. ceteris paribus

      Het vieze racistische betoog van Lanterfant maakt duidelijk dat mensen als Sylvana in ons land een belangrijke taak hebben te vervullen.

     22. Ali Yas

      “En natuurlijk rekening houden met de gevoelens van de afstammelingen van de slavernij die nu medelanders zijn. ”

      “Natuurlijk”, Beukman? Waarom hebben mensen van Afrikaanse afkomst in Nederland het nodig dat er met hun gevoelens rekening wordt gehouden? Zij hebben toch nooit onder slavernij geleden? Hun ouders, grootouders en betovergrootouders evenmin trouwens.

      Ik heb eens wat zitten peinzen over wat hier nou achter zou kunnen zitten. Als je even naar Denk kijkt, zie je wat de leden van die club bindt: ze vertegenwoordigen allemaal bevolkingsgroepen die opvallend hoog scoren in misdaadstatistieken. Kennelijk moet dat worden gecompenseerd…

     23. Beukman

      Je zou eens kunnen beginnen met hun gevoelens serieus te nemen, @Ali. En die zijn dat de slavernij, hoewel generaties geleden, nog steeds een dingetje is voor ze. Dat dingetje kan jij niet begrijpen, maar het is er wel.
      En dat betekent ook: geen racisme, niet wat jij daaronder verstaat, maar wat zij daaronder verstaan. Aangezien bijvooebeeld Zwarte Piet als krenkend wordt ervaren, sterker nog: debielen van Powned stalken Surinamers met achterlijk “Mag ik u een vraag stellen, Zwarte Piet?”-gelul, zeg ik: afschaffen die handel. Afschaffen apengeluid in stadions, want dat hoort er net zomin thuis als sis-geluiden om gaskamers na te bootsen. Ook al is dat van die gaskamers inmiddels alweer 1 à 2 generaties geleden.
      Ja verdomd. Eerst snapte ik die term “white privilege” niet, maar zo’n discussie met jou is heel verhelderend.

      Wat die bevolkingsgroepen betreft die hoog scoren in de statistieken: dat geldt niet alleen voor DENK, maar voor elke politieke partij.

     24. ceteris paribus

      ” Waarom hebben mensen van Afrikaanse afkomst in Nederland het nodig dat er met hun gevoelens rekening wordt gehouden?”

      Omdat, beste heer Yas, ze dagelijks worden geconfronteerd met racistische stigmatisering en discriminatie.

      Sylvana vindt veel weerklank. Hoe zou dat komen?

     25. Ali Yas

      “Sylvana vindt veel weerklank. Hoe zou dat komen?”

      Of dat zo is, Ceteris, zullen we in maart 2017 nog wel eens zien. Maar als we op de peilingen mogen afgaan is de weerklank van Denk toch tien keer minder dan die van de door jou zo verfoeide PVV: het verschil tussen denkbeeldig en reëel onrecht.

 9. Ni28

  Het zwart-wit wereldje van de kleurloze DENK. Altijd maar de blanke man pakken maar geen woord over de zwarte of moslim slavenhouders. Gewoon dezelfde hetze en dan met de pet rond.

 10. Bromsnor

  Mans En Garde: ‘Women and slavery in the Kingdom of Dahomey’

  Wat slavernijgeschiedenis, ook voor Sylvana Simons

  http://nieuws.tpo.nl/2016/07/02/mans-en-garde-women-and-slavery-the-kingdom-dahomey/

 11. Niek

  En ja Wim, je weet waarom negers witte handen en voeten hebben?
  Toen ze op vier poten stonden, zijn ze zwart gespoten. Moest kunnen, long long time ago. Toen NL nog leuk was.

  1. ceteris paribus

   Dát was pas humor, niet Niek?

  2. Beukman

   En weet je waarom er witte mensen bestaan? Omdat God per ongeluk de pot met zwarte verf omver schopte. Daarom zijn witten alleen zwart van binnen.
   Grap uit de tijd dat Nederland nog leuk was.

   1. Houtlijm

    Zelfverzonnen grappen zijn alleen leuk als ze door een creatieve geest zijn bedacht. Dat heeft Beukie niet in huis. Helaas mist onze dominee ieder gevoel voor humor.

    1. Beukman

     De eerste saggerijnige witman heeft zich inmiddels gemeld.

     1. Houtlijm

      Het is ‘chagrijnige’ sukkel.

     2. Beukman

      Saggerijnige is een alternatieve bargoense spelling, saggerijn.

 12. Niek

  Maarrrr, we kunnen het nog steeds leuk houden, ook met onze brabonegerrrr

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/06/gesprek_op_niveau_jan_roos_en_11.html

 13. LantR.fant

  Het is geen wit privilege, het is gewoon de zwarte onmacht. Witte mensen zitten op organisatorisch vlak gewoon beter in elkaar dan zwarte mensen. Op dit moment krijg je daar aanschouwelijk onderwijs in, als je de ontwikkelingen in Zuid Afrika volgt.
  Wil je de stof sneller tot je nemen, dan kan je ook de recente geschiedenis van Zimbabwe volgen. Waar de rijk gepigmenteerde mensen een goed ontwikkelde samenleving in een tiental jaren compleet naar de kloten heeft geholpen.

  Ook aardig is, dat onze ambassadeur in Kenia stelt dat de regering daar een bodemloze put is.

 14. zomaar

  citaat “Beukman 23 minuten ago

  Als land hebben wij wel degelijk een slavernijverleden, @Ali, en een zekere verantwoordelijkheid tov verleden.
  Maar jij vindt waarschijnlijk ook dat toen de Duitse schuldigen aan WOII eenmaal waren opgehangen, Duitsland ook geen herstelbetalingen meer hoefde te doen?”.

  @Beukman tientallen decennia geleden hebben de multie aanhangers , de zwarte en of bruinen mensen uit onze kolonies hier op genomen , en eerlijkheid gebied mij te schrijven dat zeker 70% van deze mensen niet of nooit aan welke vorm binnen het arbeidsproces deelgenomen heeft .

  dus hiermee is de herstelbetalingen afgerond .

  1. ceteris paribus

   Zomaar weet natuurlijk waar hij over praat en zuigt die 70% niet uit zijn duim.
   Toch?

   1. zomaar

    @cp ooit wel eens de ogen open gehouden ?.

    zo ja dan weet je dat ik er niet om lieg , en het procent laag gehouden heb

  2. Beukman

   En hiermee zijn degenen die hier nu wonen tot Nederlanders verklaard, en hebben zij net zo veel recht om hun muil open te trekken als jij en ik.
   Wen er maar aan.

   1. Houtlijm

    Nee Beukie, je kan je mantra nog zo vaak herhalen, het gros van de Nederlanders heeft het niet zo op de invasie van de verwegistanners. Ze willen er niet aan wennen en ze zullen er niet aan wennen. Het onbehagen is groeiende en niet alleen in Nederland: in bijna alle landen van Europa zijn tegenbewegingen in opkomst waardoor op termijn (en waarschijnlijk sneller dan gedacht) het einde van de EU en de multiculti mislukking zijn beklonken. Wen er maar aan.

    1. Beukman

     Het is jammer voor jou @Lijm, maar mensen als Sylvana zijn Nederlanders, en hebben het recht om hun mening te geven over slavernij en Zwarte Piet, net zoals jij dat hebt. Als je niet met die vrijheid kan omgaan, raad ik je aan om naar een ander land te verkassen.

     1. Houtlijm

      Natuurlijk, iedere debiel heeft het recht om zijn/haar mening te geven. Ook al is het de grootst mogelijke idiotie en belachelijkste onzin. Dat bestrijd ik ook helemaal niet Beuk. Maar dat jij het met zo’n overtrokken dramaqueen-mening eens bent, schokt me nog al.

      En…… ik woon al in een ander land, suffie. Als je beter opgelet had, had je dit geweten want ik heb het al vaker geventileerd. Ik ben Nederland ontvlucht o.a. vanwege die verstikkende moraal-policor mentaliteit waarvan jij wel een van de belangrijkste exponenten bent.

     2. Beukman

      @Lijm
      Dan zal je het er ook wel mee eens zijn dat mensen die hun mening geven ook gewoon moeten kunnen blijven, en dat “als het je hier niet bevalt dan donder je maar op” geen argument is.

      Of ik het met Sylvana eens ben? Het merkwaardige is dat het op DDS zelden gaat over wat zij gezegd heeft, maar veeleer om wat er van wordt gemaakt. Er wordt hier al maanden beweerd dat ze beweert dat Nederlanders allemaal racisten zijn. Inmiddels heb ik aan vrijwel iedereen – ook aan jou – gevraagd om eens met een citaat te komen waaruit dat blijkt, maar helaas: niks, noppie, nada.

      Ook het onderwerp van deze draad is geheel losgezongen van de tweet van Sylvana waarop ie is gebaseerd.
      Als je dus wil weten of ik het met haar eens ben, dan zal je eerst eens met een letterlijk citaat van haar moeten komen.

      En nee, dat jij uit dit mooie land bent opgerot dat wist ik niet. Maar in tegenstelling tot mijn buddy CP (denk je eigenlijk nog steeds dat we dezelfde zijn?) lees ik lang niet alles, en bovendien vergeet ik dingen weer, als ze geen diepe indruk op me maken.

   2. zomaar

    @Beukman , laat die mensen die Nederlander verklaart zijn door ons links beleid , maar wennen aan ons gebruik , voor zij hun muil opentrekken en eisen gaan stellen aan ons .

    wat zij nu doen werkt racisme in de hand !!, waarop zij weer gaan klagen dat zij racistisch behandelt worden .

    1. Beukman

     Ik ben blij dat je eindelijk erkent dat de deelnemers aan het uitzwaaifeestje voor Sylvana racisten zijn, @zomaar.

     1. Houtlijm

      Volgens mij erkent Zomaar nergens wat jij beweert en leg je hem woorden in de mond. Je bent duidelijk uitgeluld en weet geen zinnige reactie meer, maar je moet en zal het laatste woord hebben. Stakker.

 15. Seneca

  Ik denk dat ik maar aangifte tegen deze Sylvana Simons ga doen. Aantasting van goede naam en eer, haatzaaien tegen een bevolkingsgroep en indirect werkend aan een poging tot genocide tegen het blanke deel van de bevolking.

  1. Beukman

   Dat moet je dan vooral doen, @Seneca, liefst in komkommertijd.

  2. ceteris paribus

   Het goede nieuws is dat Seneca zich duidelijk aangesproken voelt. Dat noem ik voortschrijdend inzicht.

   1. Houtlijm

    Jij noemt alles voortschrijdend inzicht Paribus, alleen maar om reacties van anderen naar je eigen, vermeende gelijk toe te praten. Als je daardoor gelukkig wordt – van harte gefeliciteerd. Maar is het wellicht mogelijk om eindelijk eens een nieuw ingangetje te verzinnen? Bij voorbaat dank.

 16. ikweetwatikwil

  Ik voel mij niet verantwoordelijk voor het slavernij verleden.
  Het heden telt voor mij en de toekomst.
  Gelijke kansen? Dan moet je er ook gebruik van maken.
  Dat gemekker van de Zwarte medemens , van kijk wat de Blanke ons heeft aangedaan, nou daar schiet je wat mee op hoor. Wat denken jullie nu eigenlijk, dat we op onze knieën vallen . Nou, vergeet het maar Silvana . Steek je handen uit de mouwen en maak er iets moois van. Zou dat lukken?

 17. Floris

  “Het betekent dat ik begrijp dat mijn privilege is gestolen met geweld. Door kolonialisme. Door slavernij. Daarom moet het worden teruggegeven aan diegenen die hebben geleden om ons dit privilege te geven.”
  ———————————————————————
  Degenen die hebben geleden leven niet meer dus valt er niets terug te geven. Nakomelingen hebben niet geleden en hebben dus nergens recht op.

  De vraag is echter of de slaven die naar Amerika zijn vervoerd wel zulke pechvogels waren. Om te beginnen waren ze al tot slaaf gemaakt door de concurrerende stam die hen had overwonnen. Hun positie verbeterde enorm door te verkassen naar prachtige plantages waar ze kost en inwoning genoten en hun gezin bijeen mochten houden. Vergelijk dat eens met de trieste toestand in dat vreselijke Afrika! Of met de negers die de pech hadden in handen te vallen van arabische monsters die hun ballen eraf hakten nadat ze er een voettocht door de Sahara op hadden zitten.

  De nakomelingen hebben ook geluk gehad. Het leven in Amerika is immers stukken beter dan in Afrika.

  In plaats van te klagen zouden al die nakomelingen de blanken dankbaar moeten zijn. Ik stel voor een internationale Dankdag in te stellen waarop negers hun blanke buren mogen verwennen met lekkere hapjes en knuffels.

  1. ceteris paribus

   Floris gaat nog een stapje verder in het bagatelliseren van ons slavernijverleden: de slaven werden er enorm mee geholpen.

   1. anniejansz1

    Floris doet onhoudbare uitspraken, maar wellicht heeft hij jou nodig
    om zijn treurige bestaan van een beetje aanspraak en aandacht te voorzien.

    In 1 ding heeft hij wel een beetje gelijk, als Neger uit Congo had je idd. pech als je niet 100 jaar eerder op een katoenplantage had gezeten.
    Niet voor niets dat de Koning Leopold in de top 10 lijstjes voorkomt van meest kwaadaardige heersers.

    1. Floris

     Ach Annie, Leopold was een schatje vergeleken bij die afrikaanse stamhoofden. Wat die allemaal uit hebben gevreten!

     Maar ja, dat is niet in die lijstjes opgenomen.

     Wat ben je trouwens lang weggeweest. Zat je ergens in een bureau-la?

     1. anniejansz1

      Tsjee…in 1x goed geraden.

      Maar ik zoek de bureau-lade weer snel op denk ik, het is nog precies hetzelfde..

      CP heeft zijn zoveelste nickname, Beukman wil maar niet weg, jij die zoveel plezier hebt met CP en nog eens exta gas geeft, zelfs marge-figuur Suikerbuikje geeft nog acte de presence….en nog wat trieste opvulling die er altijd wel is op dit soort sites…

      Ik ga ook maar weer eens kijken bij E.J. Bron, de minst charismatische treurwilg van heel Nederland die naam maakt met anders werk…

   2. Beukman

    Het argument dat hun ballen er tenminste niet werden afgesneden, kan zelfs worden gebruikt om de vergassing van de joden in WOII te relativeren.

   3. Floris

    De huisautist geeft weer eens blijk over een slecht ontwikkeld gevoel voor humor te beschikken.

  2. Marieke

   Ja Floris, het moet fantastisch zijn geweest. Gratis vervoer naar een ander werelddeel, en daarna lekker alle dagen in beweging in de buitenlucht.

 18. jeannettecockie

  Wat is dat toch met “witte mensen?” Die actiegroep SOS gebruikte die uitdrukking ook al. Je mag iemamd niet bruin of zwart noemen maar wel wit. Je hebt helemaal geen witte mensen, tenzij je iemand met ernstige vitiligo of albino wit wil noemen, maar dat zijn gronische aandoeningen, en iemand die verlamd is noem je ook niet een lamme. Als je dan al tegen stereotypering bent geef dan helemaal geen kleur aan mensen. Je hebt mensen met een heel lichte huidskleur tot mensen met een heel donkere huidskleur. Of gewoon blank en bruin. Oh nee dat mag niet . Hm mijn tante is bruin en als we naast elkaar staan en je vraagt haar wat voor kleur we zijn zal ze ook zeggen;” ik ben bruin en zij is bleek:. En niet ” zij is wit en ik ben niet wit”. ” Witte mensen vind ik niet kunnen, ik ben niet wit, mijn huidskleur is licht zalmrozecreme zoiets”.

 19. mil3000

  De conclusie die Paul van der Bas uit dit trekt is echt totaal uit de context.
  Waar staat “alle witte mensen zijn medeplichtig aan slavernij en onderdrukking van zwarten”

  Het gaat over wit privilege en hoe dat verkregen is.

 20. janszm

  Denkt iemand nou echt, dat slavernij een uitvinding van de Nl-ers is? Nederlanders en anderen konden goed handeldrijven en deden dat aan de Westkust van Afrika. Het aanbod werd toch echt gecreëerd door de zwarte Afrkanen. Deze haalden de mensen gedwongen uit de binnenlanden en brachten ze naar de markten aan de kust, alwaar de vraag was. Naar de huidige maatstaven afkeurenswaardig gedrag, toen heel normaal. In grote delen van de wereld nog steeds normaal, hetgeen niet gehoord wordt. Bij protest geen geld te halen, geen linkse mensen ook.

 21. peterkestassen

  Dat geschoren schaap moet de beentjes bij elkaar houden.
  Zoniet dan word ze nog gepenitreerd door Mohamed.
  Die maakt daar echt geen probleem van.

 22. Bryan de Hondt

  De vertaling van het stuk van MinistryMatters is opzettelijk verkeerd. “Responsibilty” is vertaald als medeplichtig. Het betekent verantwoordelijk en de schrijver stelt voor dat blanke mensen op een verantwoordelijke manier met hun geprivilegieerde positie omgaan.
  Er staat nergens in het hele stuk “aided and abetted” (zich schuldig aan maken door assistentie) of “accomplice” (medeplichtig).
  Vervolgens, op basis van een verkeerde (en voor jou handige) vertaling, probeer je ons te vertellen wat Sylvana vindt en denkt.
  Super goedkoop en eigenlijk gewoon een leugen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.