Te laat: Tweede Kamer vraagt nu pas naar gevolgen van EU-pensioenwet waar ze Klijnsma mee lieten instemmen

Als het kalf verdronken is, dempt men de put.

De EU-pensioenwet is een feit. Gisteren stemde staatssecretaris Jetta Klijnsma in met de maatregel, die de Nederlandse pensioengelden in gevaar brengt. Woensdag probeerde Pieter Omtzigt (CDA) de maatregel te stoppen met een motie die gesteund werd door alle partijen behalve VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Diezelfde partijen die Klijnsma haar gang lieten gaan, vragen nu opeens om meer informatie over de pensioenrichtlijn. Let wel: woensdag stelde Omtzigt voor om de richtlijn uit te stellen, en gingen die vier partijen niet akkoord. Maar nu steunen ze een verzoek van Henk Krol om meer informatie te ontvangen over de gevolgen van de richtlijn voor Nederland.

Hoe amateuristisch kun je zijn? Het is de taak van Kamerleden om een goed geïnformeerde stem uit te brengen, en de voor- en nadelen van een maatregel grondig te analyseren voordat ze een besluit maken. Het is compleet bizar dat VVD, PvdA, GroenLinks en D66 eerst weigerden om het goedkeuren van de richtlijn uit te stellen, en nu opeens om meer informatie vragen. De wereld op zijn kop: eerst moet je informatie inwinnen, pas dan moet je een keuze maken.

Het meest trieste is nog wel dat de gevolgen voor Nederland waarschijnlijk zeer groot zijn. De EU-pensioenrichtlijn IORP gaat over alle pensioenfondsen in Europa, maar treft Nederland het hardst. 60 procent van alle Europese pensioengelden zit namelijk in Nederlandse pensioenfondsen. Andere landen hebben namelijk lang niet zo’n uitgebreid stelsel als Nederland, of hebben fondsen die slechts deels gedekt zijn door kapitaal. De goedgevulde Nederlandse pensioenfondsen glippen ons nu door de vingers: de Nederlandse toezichthouder wordt buitenspel gezet omdat pensioenfondsen zich straks overal in de EU kunnen vestigen. De Europese Unie neemt de rol van toezichthouder over van de Nederlandse overheid, en het is nog maar de vraag hoe dat zal aflopen.

Een signaal dat op een zeer slechte afloop wijst, is het feit dat Duitsland grotendeels is uitgezonderd van de maatregel. Terwijl de Nederlandse pensioenspaarpot wordt overgeleverd aan Brussel, houdt Duitsland zijn pensioengelden onder eigen beheer. De Duitsers kijken wel uit om zomaar hun appeltje voor de dorst aan de verkwistende EU in handen te geven. Maar onze pensioengelden komen in de greep van Brussel. Dankzij een luie, ongeïnformeerde Tweede Kamer en de vuile spelletjes van staatssecretaris Klijnsma worden straks honderden miljarden aan pensioengelden op het spel gezet.

Gelukkig zijn er ook nog integere politici zoals Pieter Omtzigt en de partijen die woensdag wél voor zijn motie stemden om de pensioenwet uit te stellen. Helaas lijkt het erop dat dit gevecht verloren is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Wachteres

  “Terwijl de Nederlandse pensioenspaarpot wordt overgeleverd aan Brussel, houdt Duitsland zijn pensioengelden onder eigen beheer

  Duitsland heeft geen speciale pensioenpot, het pensioengeld moet uit de ‘algemene middelen’ komen.

  En omdat die al danig leeggeroofd zijn is het vast wel handig om een greep in de pot van de buurman te doen.

 2. Wim

  Ik ben aan het sparen voor een kalashnikov.

  1. loritta

   Waar kan je die trouwens kopen?

   1. Vigo

    In de Marokkaanse parallelle samenleving maak je de meeste kans, en anders in andere allochtone kringen.

 3. Wim

  En de Hond a.s. zondag met de peilingen, er zijn geen verschuivingen.

  1. Wim

   Ondertussen blijkt dat EU gezinde de Oostenrijkse verkiezingen vervalst hebben.

   1. Vigo

    Ja het Oostenrijks Constitutionele Hof heeft besloten dat er fraude is gepleegd en dat de verkiezingen over moeten, precies zoals velen dachten een paar weken geleden en die door de gebruikelijke trollen en landverraders alhier werden beticht van het zijn van paranoïde, ik hoef toch zeker niet te vermelden wie dit waren?

    1. ceteris paribus

     “Het Constitutionele Hof hoorde tijdens vijf zittingsdagen negentig getuigen. Talrijke functionarissen van de stembureaus erkenden dat er bij het tellen van de stemmen die per post waren binnengekomen fouten waren gemaakt. Zo werden uit tijdnood enveloppen voortijdig geopend en deels ook door onbevoegden geteld.

     Het woord fraude slaat dus nergens op.

     1. Michel69

      @cp lul het maar weer goed zoals altijd maar wie zegt mij dat die fouten niet bewust zijn gemaakt…

    2. Vigo

     Maar goed, het is vrijwel zeker dat de FPÖ de verkiezingen gaan winnen, de Oostenrijker is natuurlijk niet gek.

     1. ceteris paribus

      De fouten die bij het tellen van de stemmen zijn gemaakt hebben de uitslag slechts marginaal beïnvloed. Als de Oostenrijkers bij een volgende verkiezing anders gaan stemmen is er dus sprake van voortschrijdend inzicht. Mogelijk durft vigo deze keer wel een voorspelling aan?

    3. Vigo

     Hoe dikwijls moet ik je nu nog aan dat pindabrein van je zien te peuteren paardepis dat ik geen uitspraken doe die niet te zijn voorspellen, dat laat ik aan hersenloze debielen zoals jij over zoals wij allen vorige week op hilarische wijze hebben kunnen constateren.

     1. ceteris paribus

      Verbaast me niet, Vigo, je bent een angstig kereltje en je mist politiek inzicht.

      Dan kun je je beter niet aan voorspellingen wagen.

     2. Ali Yas

      Ceteris denkt dat het van angst getuigt als je je van een voortijdig oordeel onthoudt, terwijl het juist goed is om voorspellingen te doen en dan de realiteit te ontkennen als je achteraf ongelijk krijgt.

     3. Floris

      Dat ‘Ceteris’ dat denkt, en zelfs eindeloos blijft herhalen, getuigt van de enorme kronkel die in z’n kop zit.

      De man is nu eenmaal getikt, daar valt niets meer aan te doen.

      En dan Vigo uitmaken voor “angstig kereltje”. Het is je reinste schoolpleinretoriek.

     4. van Urk

      Ach ja Ceteris. Zogenaamd niet links noch rechts maar neutraal correct denkt te zijn maar uit zijn reacties een behoorlijke linkse meeluller met die eurofielen, multikulties en moslimknuffelaars die in rechts juist het gevaar zien.

 4. Ni28

  Dit moet een staart krijgen. De regering zou voor minder al moeten vallen maar wij hebben ook een domme oppositie die de regering in stand houdt door verdeeldheid en eigen domme ideen. Naar de pensioenen kunne wij fluiten en Duitsland zal nog miljoenen migranten oproepen want geld zat. Wat een misdadige bende hoog opgeleiden tokkies.

 5. CJD

  Ik hoop dat er een tweede Neurenberg komt voor de parasieten in ons midden die zichzelf volksvertegenwoordigers noemen. Deze tuig is nog veel erger dan ISIS

 6. nick

  Gelukkig hebben we Omzigt….wat hebben we daar nu aan, niemand die luistert, niemand die zijn vragen beantwoord, alle andere verraders stemmen alles van hem weg, zelf zijn eigen partij verraad hem.

  Is het nu nog niet duidelijk hoe corrupt onze politiek in elkaar zit? Hij is slechts een afleiding om de mensen een stem te geven alleen luisterd verder niemand.

  Dit kabinet moet nu vallen, NU!! Volksvertegenwoordiging doe je plicht!!!! Gooi de verraders van ons land eruit en Burgers, doe ook je plicht en stem nooit meer op deze bende! We moeten uit de EU en wel heel snel, voor het te laat is en er niets meer valt terug te halen/draaien.

 7. cmsuijkerbuijk

  Er is voor minder revolutie uitgebroken!

 8. Ruud562

  Klijnsma wacht een erebaantje in Brussel! En tja, dan gaat eigenbelang voor landsbelang (lees het volk)!

 9. Wachteres

  Komt die KLOOTZAK SIMON hier alleen om iedereen die anders denkt te beledigen en kan hij daarmee eindeloos doorgaan?

  Ik heb het gehad met die lamstraal!

  1. sarko

   Zo zo boos worden , moet niet gekker worden .
   Volg die C.P nu een tijdje en kan alleen maar zeggen dat die zich niet laat leiden door onderbuik , geloof enz.
   Blijft netjes in tegenstelling tot andere reaguurders en weet waarover hij praat.

   1. Wim

    En daar is de tomaten likker met zijn onderbuikje. Ook zo links nergens opslaand kreetje. Ik wou bijna zeggen uit zijn tomaten onderbuikje ,maar dat kan natuurlijk niet.

    1. sarko

     Ik laat mij niet leiden door religie, onderbuik of door hersenspoeling DDS, GS enz. 🙂

   2. cmsuijkerbuijk

    Tuurlijk, linksch steunt elkaar door dik en dun, toch? Hij doet verdomme niet anders, dan beschuldigen, kleineren, schofferen, beledigen en uit zijn nek lullen! Prototype van een socialist zeg maar! Zelfs Michael heeft hem al gewaarschuwd!

    1. sarko

     Ballotage misschien?
     Lache, oproepen tot geweld,racisme, beledigen enz. het kan hier allemaal.

  2. sarko

   Heerlijk met gelijkgestemden zwelgen in je gelijk, dat is wat de reaguurder van DDS wil.
   We zijn hier niet welkom, nu ik blijf 🙂 🙂

   1. cmsuijkerbuijk

    Als je vindt, dat “we” gelijk hebben, dan moet je ook zo sportief zijn om dat ruiterlijk toe te geven en niet vervallen in beledigingen, zoals CP doet. Die begint meteen te beledigen en te kleineren, zodra hij in een discussie het onderspit moet delven. (Bijna altijd dus)
    CP lijdt aan grootheidswaanzin en vindt dat zijn (meestal feitenvrije) mening als een oekaze geld voor de hele wereld!

    1. sarko

     Zie dat als “buitenstaander ” toch iets anders.
     Reaguurders kunnen discussie niet winnen op feiten met o.a C.P en beginnen te schelden, spelen op de man enz.
     Zie o.a Vigo enz.

     1. Floris

      Sarko is een trol. Komt hier alleen maar om mensen op de kast te jagen. Niet voeren is het devies. Dan druipt hij vanzelf af.

     2. sarko

      Noem mij een trol, tomaat, maakt niet uit.
      Reaguur op onrecht, geloofsgekkies , Wilders fanaten, Silvana topics enz.
      Zeg maar luis in de pels van het rechtse DDS
      Wees blij dat het kan …………………….

     3. cmsuijkerbuijk

      Wélke feiten dan? Hij komt met geen enkel te controleren feit (Wij wel), maar vuurt constant ZIJN méning (dus géén feit) op “ons” af en wij moeten dat dan maar als oekaze aannemen. Doen we dat niet, dán zijn we niet geschikt voor het “debat”. Nou, als er één niet geschikt is voor “het” debat, dan is het CP, want die weigert gewoon harde feiten te accepteren als ze niet in zijn straatje passen en begint meteen te kleineren, bruinhemd te roepen of racist dan wel fascist!

    2. ceteris paribus

     Ik zou bijna niet meer kunnen zeggen of u gelijk of ongelijk heeft, beste heer Suijkerbuijk. De laatste tijd komt u zelden nog tot inhoudelijke standpunten en lijkt u welhaast te stikken in overspannen scheldpartijen. Een opinie is daar meestal niet meer uit te destilleren.
     U wekt slechts mededogen en zorgen over uw gezondheid.

     1. Ali Yas

      We kunnen vaststellen dat Ceteris weer 100% op de man speelt. De bal. De bal, Ceteris, de bal!

     2. cmsuijkerbuijk

      Kijk CP, sóms, héél soms is het gewoon goed om de geestelijk uitgedaagde medemens eens gelijk te even. En CP, vandaag krijg jij gelijk. Pas wel op: Je hébt het niet. Je krijgt het! Nu weer mooi met de Lego’s gaan spelen en de grote mensen met rust laten!

  3. ceteris paribus

   Mevrouw Wachteres begeeft zich op een debatforum en raakt bij weerwoord geheel van slag.
   Beste mevrouw, dat is het mechanisme dat debatfora draaiend houdt: mensen zijn het niet met elkaar eens en debatteren, het liefst beschaafd en het liefst met feiten en argumenten, over hun verschillen van inzicht.

   Het wonderlijke hier is dat mevrouw Wachteres behoort tot een kleine extremistische minderheid en in boosheid ontbrandt als ze wordt geconfronteerd met meningen die worden gehuldigd door de meerderheid van het volk. Mijn standpunt is, als je in contact zou staan met de maatschappelijke werkelijkheid, weinig opzienbarend: ik meen ondermeer dat we rechtsstaat en democratie moeten koesteren, dat we ons aan de wetten in dit land moeten houden, dat we ons beschaafd moeten gedragen en dat we er goed aan doen ons als een beschaafde natie in de Europese Gemeenachap te gedragen.
   Een saaie manier van denken en redeneren maar ik bevind me wel in het goede gezelschap van de ruime meerderheid in dit land van mensen met goede wil.

   Ik snap dat een extremistische racist die de Grondwet aan haar laars wenst te lappen zich daar suf aan ergert maar als dat leidt tot verdriet en onbehagen is het misschien niet goed om met mensen als ik geconfronteerd te worden en een blog of forum van meer gelijkgezinden op te zoeken.

   1. Vigo

    Of jij flikkert natuurlijk op, uiteindelijk is het wel zo dat de eigenaar van dit blog van de week verkondigde dat ‘gehannes’ van jou meer als zat te zijn en geen woord losliet over mevrouw Wachteres!

    1. ceteris paribus

     Ik meen niet dat wie dan ook zou moet ‘opflikkeren’, beste Vigo, maar als je het lastig vindt de meningen van andersdenkenden te verdragen, zeker als die andersdenkenden de mening verwoorden van de meerderheid van het volk, lijkt het me goed je de vraag te stellen of je je niet beter kunt richten op blogs en fora van mensen met dezelfde extremistische standpunten.

     1. Vigo

      Jij weet helemaal niets van de mening van de meerderheid van het volk, die ‘wijsheid’ dicht jij jezelf als psychopathische megalomane dwaas slechts toe.

      Keer op keer zit je ernaast clown.

     2. ceteris paribus

      Over het algemeen neem ik standpunten in die aansluiten bij die van de fatsoenlijke middenpartijen in ons land, Floris. Die partijen krijgen de steun van de overgrote meerderheid van ons volk. Dat kan natuurlijk veranderen maar dat zie ik niet zo snel gebeuren.

      Besef je dat jij standpunten inneemt die vanuit dat perspectief extremistisch en ongrondwettelijk zijn?

     3. ceteris paribus

      Mijn laatste bijdrage was uiteraard gericht aan Vigo.

     4. Vigo

      Ik begrijp dat Floris behoorlijk in die lege schedel van je rondspookt paardepis gezien de aanklacht die hij tegen je in gaat dienen betreffende de laster van jou tegen hem maar mijn naam is toch echt Vigo.

      Je bent het allemaal een beetje kwijt niet kwijlende seniele oude dwaas?

 10. H.Vaes

  NEXIT .

  Steun Wilders hierin dat is het enige verzet wat nog mogelijk is om onze ondergang te voorkomen.

  1. sarko

   TROL 🙂

  1. Wachteres

   “Het wordt niet zo zout gegeten”

   Mijn schoonmoedr zou zeggen: “Wie dat gelooft, heeft een kalf in ’t hoofd”.

   http://langleveeuropa.nl/2016/06/gelukt-hoe-de-pensioen-unie-ongelezen-wordt-geintroduceerd/

   Gelukt! Hoe de Pensioen Unie ongelezen werd geintroduceerd

   “Het is u mogelijk ontgaan, voor de Brexit is grote en ingrijpende EU-regelgeving rondom het EU grijpen in pensioenen tot stand gekomen, en in afwachting van het Brexit-referendum geheim gehouden. Tot nu. En nu is in werkelijk geen tijd de handtekening van de Nederlandse regering eronder gezet.

   Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft woensdag ingestemd met nieuwe, internationale richtlijnen voor pensioenfondsen.

   Vervolgens staat er in het stuk van Nu.nl overigens aardig wat misleiding, Nederland krijgt door deze IORP-regels niet meer maar juist minder inspraak in de 1400 miljard euro NLse pensioenen – over onze toekomst.

   Het hele doel van IORP2 is uiteraard EU-breed te gaan integreren met de Pensioenen en dat betekent uiteraard minder Nederlandse inspraak. En met deze IORP-richtlijn wordt weer een flinke stap genomen om 1400 miljard euro aan pensioenen uit de handen van de Nederlanders te wrikken.

   En fouter nog: de handtekening is op basis van misleiding eronder gezet”.

   Nu.nl misleidt wel vaker, zoals uit een artikel van Michael v.d. G. blijkt.

   Wishful thinking? Politiek-correct misschien?

   1. toetssteen

    @Wachteres ik heb al tig keer de link geplaatst. 109 pagina’s doorworstelen en dan weet je hoe je genaaid bent:

    http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10557-2016-ADD-1/en/pdf

    Ik heb helaas geen vertaling. Maar jij leest net zoals ik Engels als was het Nederlands. Nou er staat om zo te zeggen geen woord Spaans tussen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.