Turkije verduistert geld van EU-Turkijedeal, en gebruikt het voor andere doeleinden

De goh van de dag: Erdogan blijkt zich dus helemaal niet zo te houden aan de deal die hij namens z’n land sloot met de EU. Zo ontdekte in ieder geval ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.

Sluit nooit of te nimmer een deal met een onbetrouwbaar regime. Ze schudden je hand en vertellen je breed glimlachend hoe blij ze zijn met je samen te werken. Maar als je weer op het vliegtuig naar huis zit, wordt meteen met man en macht gewerkt aan een methode om je zo vakkundig mogelijk te ondermijnen, en de deal zo snel mogelijk onschadelijk te maken.

Het is wat er in Turkije aan de hand lijkt, zo concludeerde ChristenUnie-parlementariër Joël Voordewind die momenteel op doorreis door het Nabije Oosten is. Afgesproken tussen Brussel en Ankara is, is dat Ankara geld krijgt voor de opvang van vluchtelingen. Veel geld: €2 miljard. Voorwaarde is wel dat dat tot op de laatste cent wordt uitgegeven aan diezelfde vluchtelingen die in Turkije in opvangkampen leven.

Joel Voordewind. Bron: Apdency, Wikimedia Commons
Joel Voordewind. Bron: Apdency, Wikimedia Commons

Eén probleem, echter, zo ontdekte Voordewind na ontmoetingen met vertegenwoordigers van de EU, UNICEF en UNHCR: dat is dus niet wat er gebeurt. In een persbericht van de ChristenUnie spreekt hij daar z’n zorgen over uit:

 “Ik heb zelf gezien hoe de afspraken van Turkse kant nog niet na worden gekomen. Tweederde van de kinderen gaat niet naar school, na veertien jaar vallen de meeste jongens uit, een deel gaat dan over tot kinderarbeid. Er is nog maar 105 miljoen daadwerkelijk uitgegeven aan de vluchtelingen.” Met het geld van de Turkije-deal wil de Turkse overheid ook de bouw van scholen en ziekenhuizen en de salarissen van leraren in overheidsdienst financieren. “Daarmee zijn óók vluchtelingen geholpen, maar profiteert Turkije zelf ook. Zo is de Turkije-deal in feite een verdienmodel.” Voordewind wil dat UNHCR het geld beheert en verdeelt, onder meer om ervoor te zorgen dat ook niet-Turkse onafhankelijke organisaties in Turkije aan de slag kunnen zodat de meest kwetsbare vluchtelingen worden bereikt.

Eerlijk is eerlijk: ik vind Voordewind nog mild met z’n opmerking dat Turkije de afspraken ‘nog niet’ nakomt. Kennelijk gaat de Nederlandse politicus er vanuit dat dat uiteindelijk wel gaat gebeuren. Ik moet Voordewind daar toch een compliment voor geven: hij is een optimistischer man dan dit.

Het geloof dat het landsbestuur van Turkije onder deze politieke leiding ooit nog eens zal gaan deugen, heb ik immers al jaren geleden opgegeven…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. C.oitus

  OMG, kunnen wij het eens over iets anders hebben, altijd maar denk, turkye of SS.
  of over de fucking islam. We kunnen het ook hebben over hoe veel ml een paard kan ejaculeren of hoe het nou precies werkt met foto synthese bloemetjes en de bijtjes. Er zijn mensen die iets anders willen horen op deze site. Ik ben eigenlijk wel geïnteresseerd in het vrouwelijke geslachts orgaan, CP zal wel weer referen naar mijn nick dat zal hem ook wel niet intresseren, mischien iets over geiten seks, ik denk dat CP dat wel een leuk item vind. Probeer het maar eens uit Tim.

 2. Ni28

  Turkse economie was sinds jaar en dag een begrip. Een negatieve begrip wel te verstaan die stond voor grote rotzooi die geldt ook voor deze tijd. Degene die vindt dat ie met de Turken zaken kan doen is een hersenloze idioot. DDegene die het steunt ook, alvast een reactie voor de goedpraters.

 3. LantR.fant

  Mijnheer Voordewind deed eerder ook al de scherpe uitspraak, dat het in Nederland vrij veel regent.

 4. Ruud562

  “Het is wat er in Turkije aan de hand lijkt, zo concludeerde ChristenUnie-parlementariër Joël Voordewind die momenteel op doorreis door het Nabije Oosten is.”

  Tjee, de ‘laagopgeleiden’ alhier hadden dat allang door, zonder dat zij een dure, volledig door de belastingbetaler bekostigde reis hebben moeten maken!

  Enne, is de entree tot (het lidmaatschap van) de EU nu nog verder weg voor Turkije? Of eh, is deze reis een verdere aanzet tot de toetreding?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.