Economische plannen kabinet barslecht: koopkrachtverbetering van maar 1 procent

John Christian Fjellestad (bron: Flickr). Dankzij dit kabinet eindigt uiteindelijk iedereen aan de bedelstaf.
Foto: John Christian Fjellestad (bron: Flickr). Dankzij dit kabinet eindigt uiteindelijk iedereen aan de bedelstaf.

Hier doen we het niet voor.

Dit is natuurlijk een duidelijk teken dat dit kabinet werkelijk geen enkel idee heeft waar het mee bezig is:

Het kabinet hoopt vandaag de koopkrachtplaatjes in de begroting van verkiezingsjaar 2017 in te kleuren met een gemiddelde plus van 1%. Er wordt nog wel geprobeerd om iets extra te doen voor gedwongen alleenverdieners. Die zouden door de geleidelijke afbouw van de algemene heffingskorting volgend jaar achterblijven.

Ongelooflijk genoeg lijkt het kabinet tevreden te zijn met een koopkrachtverbetering van 1%. Dat is dus echt helemaal niets. De gemiddelde Nederlander merkt het niet eens. En dat komt allemaal doordat het kabinet een achterlijk beleid voert waarbij het belangrijker wordt gevonden om de welvaartsstaat in stand te houden dan om burgers met ambitie de mogelijkheid te geven hun dromen te realiseren.

Ook dit jaar was het mijn inziens niet florissant, maar het was in 2016 toch aanzienlijk beter:

Het totale beeld is voor volgend jaar zeer gematigd in relatie tot dit jaar. Werkenden hebben nu gemiddeld bijna 4% meer te besteden, uitkeringsgerechtigden 1,3% en gepensioneerden 1,5%. De gemiddelde koopkrachtverbetering bedroeg dit jaar, door de grote belastingverlaging van €5 mrd, 2,7%. Tweeverdieners met kinderen gingen er 4% op vooruit, alleenverdieners 2,1%.

Dat zijn ook geen cijfers waar je als kabinet over kunt opscheppen, maar de cijfers voor volgend jaar zijn echt abominabel. Ieder kabinet dat met soort cijfers op de proppen komt zou direct tot aftreden gedwongen moeten worden.

Maar ja, wij wonen in Nederland, waar wij burgers het allemaal zonder meer laten gebeuren. Want stel je voor dat je je belangen verdedigt en opkomt voor jezelf. Da’s maar eng!

Overigens valt het lezers ongetwijfeld op dat het met name alleenverdieners steeds weer achterblijven bij de rest. Dat is geen ongelukje. Het kabinet wil mensen dwingen om aan de slag te gaan, ook als ze dat weinig tot niets oplevert. Hoe dat probleem op te lossen? Simpel, zorg ervoor dat alleenverdieners relatief steeds armer worden. Dan moeten beide partners (lees: ouders) wel werken.

En dan is er nog een groep die steeds weer wordt achtergesteld: ouderen. Ook dat is geen ongelukje. Ouderen kunnen weinig meer bijdragen. En dus mogen zij wat het kabinet betreft prima kapot gemaakt worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

10 reacties

 1.   

  Het is weer feest bij het kabinet. Hoe zullen wij de sigaar uit eigen doos deze keer verkopen? En de ouderen moeten op vooruit, toch best een belangrijke groep voor de verkiezingen, dus als zij niet verder op achteruit gaan is het eigenlijk vooruitgang. Tja dat alles weer duurder wordt en de eigen risico verder opgeschroefd wordt en de ouderen alle medicijnen praktisch zelf betalen daar wordt gemakshalve niet over gesproken. Ik denk dat de ouderen massaal de 50+ partij moeten gaan kiezen want ondanks alle commotie en vraagtekens daar het de enige partij is die iets voor hun kan betekenen. Alle andere partijen liegen maar wat want het is altijd gemakkelijker om een groep weerloze mensen te pakken. Net zoals Rutte en Samson, de leugenaars en asocialen die wij deze zooi te danken hebben. 50+ is het enige wapen vaar de ouderen en zieken over beschikken. Het rijmt nog ook.

  1.   

   helaas is ook Krol mij te links , hij durft niet te benoemen waar de schoen wringt .

   en blijft voorstander van een ruimhartig asielbeleid , ongeacht de kosten die het meebrengt .

   1.   

    In mijn opinie is Krol VVD light, gezien zijn stemgedrag…

 2.   

  Eén stapje vooruit, vijf stappen terug, eigen bedrage, zorgpremie, energie, OZB, huur en diversen verhogingen.
  Wie trap nog in die onzin van dit kabinet.

 3.   

  Economische plannen kabinet barslecht: koopkrachtverbetering van maar 1 procent, Goh je meent het, nou dan wacht ik nog op die andere 9% koopkrachtdaling die veel oudere Nederlanders met mij nog tegoed hebben sinds het rampenkabinet Rutte zijn intrede gedaan heeft. Ach wat zal het ook, meer koopkracht kan geen enkele Nederlander meer redden…

 4.   

  Die een procent (1%) zal waarschijnlijk ook nog wel bruto zijn, zo’n vestzak broekzak verhaal. Vermoedelijk zullen er binnen afzienbare tijd wel weer verkiezingen aankomen, zeker weten maart 2017.

 5.   

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3758116/So-s-Germany-desperate-stop-Brexit-German-economy-falls-summer-slump-amid-warnings-weaker-growth-year-Britain-s-EU-exit.html

  So who really did well out of Brexit? As figures show Britain is booming, confidence in the German economy is wobbling after firms ‘fall into a summer slump’

  Business confidence survey predicts weaker growth in Germany next year
  Reveals why so many top German businessmen campaigned against Brexit
  Economists say German firms are ‘suddenly waking up to Brexit reality’
  But back in Britain retailers reported their strongest sales in six months

  Even een berichtje uit GB [speciaal voor Simon]. Zullen we toch maar uit de EU gaan?

  1.   

   http://www.telegraph.co.uk/business/2016/08/19/what-brexit-apocalypse-no-sign-of-economic-woe-after-the-referen/

   Brexit boom: The five charts which show Britain has escaped an economic apocalypse

   Unemployment is down, prices are steady, shoppers are confident and the government ran a budget surplus in July.

   The first economic data for July – the month following the Brexit referendum – was published this week, and shows no signs of an immediate economic collapse.

 6.   

  Ja, je moet toch wat ropen de naderende verkiezingen.
  Als een ander je geen pluim in de reet steekt, dan moet je het zelf maar doen.
  Groei of krimp uitgedrukt in tienden van procenten is het gevolg van toegepaste, onbetrouwbare, rekenmethodes en leugens.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!