Een simpele strategie om je stress meteen onder controle te krijgen

Volgens de meest recente onderzoeken zal één in vier mensen op één moment in hun leven aan één of andere geestelijk probleem lijden.

Met name onder jongeren — studenten — hebben we het over schokkende cijfers. In Groot-Brittannië blijkt bijvoorbeeld 25% van de studenten het afgelopen jaar psychologische problemen te hebben gehad. Dat is dus niet zomaar ‘op enig moment in hun leven,’ maar de laatste 12 maanden.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er een heel handige, snelle strategie is om je angst of depressie in weinig tot geen tijd onder controle te krijgen: door je ogen even dicht te doen.

Michał Huniewicz (bron: Flickr)
Michał Huniewicz (bron: Flickr)

Vervolgens moet je datgene waar je bang voor bent visualiseren. Ja, dat lees je goed: je moet de tijd dus nemen om datgene waar je angst voor hebt juist te zien, alsof het gebeurt. Dwing jezelf op dat moment om er objectief naar te kijken, zonder dat je overweldigd wordt door emoties.

Doe dat en, aldus onderzoek, je stress vermindert meteen.

Opvallend genoeg werd deze truc al gepromoot door de stoïcijnen, een filosofische school uit de oudheid. Bekende stoïcijnse namen zijn Marcus Aurelius en Epictetus. De kans is groot dat iedere lezer van die mannen gehoord heeft. 2000 jaar geleden moedigden zij hun studenten al aan om dit soort strategieën te gebruiken om kalmer en gelukkiger te zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.