Het is een beetje warm en meteen willen scholen een tropenrooster

Als iemand die grote delen van het jaar in een land woont waar het meer dan 40 graden is vind ik dit nogal hilarisch.

Serieus?

Vanwege de tropische hitte schakelen tientallen scholen over op een tropenrooster. De scholen beginnen eerder met de lessen en stoppen dan rond de middag. Op die manier hoeven leerlingen en leraren niet in een benauwd klaslokaal te zitten.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Nu.nl. Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie zegt niet bij te houden hoeveel scholen een tropenrooster hanteren. Wel zegt hij het aannemelijk te vinden dat dat zo is.

Vandaag wordt waarschijnlijk de warmste dag van het jaar, dat klopt. Maar al met al zal het maar een paar dagen zo warm zijn. Een hittegolf duurt maar 5 dagen tot een week, daarna is het in Nederland echt wel gedaan met de zonnige pret.

Kinderen én docenten kunnen best een paar daagjes per jaar in een “benauwd lokaal” zitten. We hebben het hier niet over ijsberen of pinguïns.

Waarom ik protesteer tegen het overhoop gooien van de lesroosters? Omdat dit betekent dat veel ouders hun schema ook moeten aanpassen… of er anders tevreden mee moeten zijn dat hun kinderen (veel) langer voor zichzelf moeten zorgen dan normaal. Veel werkende ouders zullen dat niet willen, waardoor ze zelf dan ook maar eerder naar huis gaan, waardoor ze vandaag minder werken en morgen of overmorgen (of wanneer de hittegolf ook maar voorbij is) werk moeten inhalen. En dat allemaal dankzij scholen die op eigen houtje beslissen dat het rooter aangepast wordt omdat het een dag of twee, drie 30 graden is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. zomaar

  waarom , met een kameelharen jas en hoofddoek of boerka , nachtpon , pyjama, aan kan je goed naar school , hele islamitische stammen doen dat !!.

  en laat dit nu het beeld zijn bij onze scholen , in de winter en zomer .

 2. Peter Selie

  Het is een beetje warm en meteen willen scholen een tropenrooster, zelfs de moslim meiden willen de hijab afdoen, maar dat mag niet van de autochtone juffen en meesters. Gewoon de lessen volgen en geen Haarlemmerdijkjes vriendelijke jongens en meiden…

 3. toetssteen

  Mijn kleindochters hebben zomer en winter een tropenrooster. 99% van de leerlingen en ouders is daar zeer tevreden mee. Geen gezeur meer van tussen de middag snelsnel halen en dan weer brengen. Na school lekker spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Thuis of bij opa en oma, of de buurvrouw, maakt niet uit.
  ’s Winters levert het ook nog stookvoordelen op en door het hele jaar door een verlichting voor leraren die zo meer tijd overhouden voor zaken die naast het lesgeven moeten worden afgehandeld.

 4. van Urk

  Ga niet in de winter op schoolbezoek. Dan is het dertig graden daarbinnen. De leraren zullen wel gedacht hebben; nu de vakantie voorbij is hebben we opeens mooi zonnig weer. Dus plakken we er nog een paar dagen bij na die zes weken vakantie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.