Steeds meer interesse in een tweede huis

Volgens de Prosperity Index staat Nederland op de achtste plek wanneer men kijkt naar kwaliteit van leven, groei van de economie en rijkdom. Volgens deze Index staan onze Zuiderburen op de achttiende plek. ”Het is dus merkwaardig dat de Belgen het afgelopen jaar drie keer zoveel tweede huizen kochten als wij Nederlanders,” zegt Branson Atturbury van Huis kopen oostenrijk.nl.

Hij geeft een spreekwoord als reden hiervoor. ”Een Belg wordt geboren met een baksteen in zijn maag”, deze zal toch wel verzonnen zijn om een reden.

Een tweede huis
Atturbury zegt: ”Het is dan ook niet raar dat in Gent bij de Second Home Expo laatste februari 6017 mensen naar zich toe trok. Dat was een record. Bij de Belgen is het dan ook een trend om een tweede huis te kopen. De Second Home Expo wordt aanstaande september weer in Utrecht georganiseerd. Het aantal bezoekers stijgt sinds de afgelopen twee jaar weer, maar de aantallen blijven toch veel lager dan in Gent. Toch is dit langzaam aan het veranderen. Nederlanders zijn op zoek naar een ander doel voor hun spaargeld, aangezien een spaarrekening nu niet erg veel oplevert, de rente is momenteel erg laag. Toch blijven Nederlanders ongeveer tachtig procent van hun vermogen omzetten in spaargeld. Toch zorgt de extreem lage rente, het groeien van het vertrouwen in de economie en het feit dat het een gunstige tijd is voor grote aankopen zorgt ervoor dat mensen zoeken naar iets anders als een spaarrekening, iets veiligs. Aandelen geeft men vaak veel onrust en stress doordat het niet erg voorspelbaar is aangezien de koersen steeds veranderen, het geeft geen zekerheid.

Veilige keuze
Woningen zijn een optie die veel zekerheid bieden volgens Atterbury. Volgens hem is vooral de markt van woningen voor recreatie heel erg geliefd. Volgens een rapport van de NVM blijft de vraag naar deze woningen de komende vijf jaar erg groeien. Wanneer een kwart van de mensen die interesse toont een huis koopt zal dit al voor 3.500 aankopen zorgen. Dit is het dubbele van het aantal dat we de afgelopen tien jaar gezien hebben. Dit zorgt er voor dat 1/3 van de Second Home Expo bestaat uit Nederlandse vakantieparken waar men soms wel een gegarandeerd rendement van wel acht procent uit kan halen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.